Klanten getuigen

Bij mijn vorige verhuis heb ik me voorgenomen om nooit meer zelf de hypotheek uit te zoeken. Gelukkig heb ik me aan dat voornemen kunnen houden: geen gedoe, wel goede informatie en vooral een selectie met goedkope hypotheken. Dit heeft me ontzettend veel tijd (en kosten) bespaard en ik zou het zo weer doen.

Thomas Goethals
Kan ik gebruik maken van de woonbonus voor een tweede woning?
26 juni

Kan ik gebruik maken van de woonbonus voor een tweede woning?

Geschreven door Hypotheek Lenen

Vastgoed wordt meer en meer op de kaart gezet als een duurzame investering, zeker nu het klassieke spaarboekje bijna niets meer opbrengt. 
Een tweede woning was echter lang fiscaal niet zo interessant. Maar daar is enkele jaren geleden verandering in gekomen, met de geïntegreerde woonbonus. 
Wat deze allemaal precies inhoudt, lichten we in dit artikel graag toe.

De Vlaamse woonbonus door de jaren heen

Sinds 2005 kun je in het Vlaamse gewest rekenen op een fiscaal voordeel wanneer je een huis koopt. Dit wordt de Vlaamse woonbonus genoemd en houdt concreet in dat je als eigenaar kan genieten van belastingvermindering gedurende de looptijd van je lening. Deze belastingvermindering is enkel geldig op je eerste en enige woning, en heeft een basisbedrag van 2.280 euro, met nog een extra bedrag van 760 euro gedurende de eerste 10 jaar van je lening en bijkomende bedragen afhankelijk van het aantal kinderen ten laste.
Op deze basisbedragen geldt een effectieve belastingvermindering van 30-50% op het bedrag, afhankelijk van je inkomen.
Deze regelgeving geldt nog steeds voor leningen afgesloten voor januari 2015.

In 2015 is de regeling een beetje veranderd. Het basisbedrag is verlaagd naar 1.520 euro. Ook het percentage is vanaf dat moment niet meer variabel maar vast, namelijk 40%. Aan de andere bedragen werd niets gewijzigd.
Ook bleef deze regeling enkel van kracht voor je enige eigen woning, dus niet voor andere woningen.
Deze nieuwe Vlaamse Woonbonus geldt nog steeds voor leningen afgesloten tussen 1 januari 2015 en 1 januari 2016

Lees in dit artikel meer over de voorwaarden voor de Vlaamse woonbonus.

Welke voordelen heb je als je meerdere huizen bezit?

Sinds 2016 is de nieuwe Vlaamse Woonbonus omgezet naar de geïntegreerde woonbonus. De regeling van 2015 blijft gelden, maar is nu ook van toepassing op andere panden. En niet alleen huizen in België, maar in heel de Europese Economische ruimte.
Je kunt echter alleen het eerste basisbedrag gebruiken voor het belastingvoordeel op je tweede woning, dus concreet komt het neer op 40% over een bedrag van 1.520 euro. Het tweede bedrag van 760 euro geldt alleen in de eerste tien jaar van de looptijd van je hypotheek voor je enige eigen woning. 

Twee extra fiscale voordelen vanuit de geïntegreerde woonbonus

De geïntegreerde woonbonus kent nog twee andere fiscale voordelen. Deze gelden daarentegen niet enkel in Vlaanderen, maar worden vanuit de federale overheid landelijk geregeld. Sluit je een hypotheek af voor een pand waar je niet zelf in gaat wonen? Bijvoorbeeld een vakantieadres? Dan kun je de rente op deze lening van de inkomsten op je onroerend goed aftrekken. Daarnaast is er nog fiscaal voordeel te behalen wanneer je kapitaal terugbetaalt.

Zou je dit graag helder uitgelegd krijgen?

Dergelijke belastingvoordelen zijn niet voor iedereen even simpel. Hypotheek Lenen kan je daarom prima van advies en hulp voorzien, om de best passende hypotheek af te sluiten waarmee je direct ook zulke voordelen kunt behalen. Bel ons nu voor meer info en een afspraak! Wij staan je graag te woord. 


Lees tips & adviesBereken uw hypotheek

Ook uw hypotheek online simuleren?Klik hier

U hoeft niets te doen, wij zoeken voor u bij 25 banken. 100% onafhankelijk, gratis en vrijblijvend.