Klanten getuigen

Bij mijn vorige verhuis heb ik me voorgenomen om nooit meer zelf de hypotheek uit te zoeken. Gelukkig heb ik me aan dat voornemen kunnen houden: geen gedoe, wel goede informatie en vooral een selectie met goedkope hypotheken. Dit heeft me ontzettend veel tijd (en kosten) bespaard en ik zou het zo weer doen.

Thomas Goethals
Hoeveel voorschot betaal je op een woning? En moet je daar bij je hypotheek rekening mee houden?
26 april

Hoeveel voorschot betaal je op een woning? En moet je daar bij je hypotheek rekening mee houden?

Geschreven door Hypotheek Lenen

Er komt heel wat kijken bij de aankoop van een woning. Een onderdeel van het hele proces is het voorschot dat eventueel betaald moet worden. Wanneer de koper en verkoper overeenkomen om te werken met een voorschot, dan mogen beide partijen zelf beslissen hoeveel dat voorschot bedraagt.

Hoeveel voorschot betaal je op een woning? En moet je daar bij je hypotheek rekening mee houden? Je komt het in dit artikel te weten.

Waarom wordt een voorschot gevraagd?

Het is niet ongebruikelijk dat een voorschot gevraagd wordt bij de verkoop van een woning. Of er gewerkt wordt met een voorschot, beslissen de koper en de verkoper van de woning samen. Met een voorschot toont de koper aan dat hij zeker verder wil gaan met de aankoop van de woning. De verkoper heeft op die manier zekerheid en kan op beide oren slapen.

Leg het voorschot vast in de compromis

Om misverstanden en discussies te vermijden, is het nodig om schriftelijk vast te leggen dat het voorschot betaald zal worden. Het voorschot moet altijd vermeld worden in het compromis. De notaris kan je daarbij helpen. Het is belangrijk om het precieze bedrag van het voorschot te vermelden, maar ook het moment waarop de betaling zal plaatsvinden moet vastgelegd worden. Dat geldt ook voor de bankrekeningen waartussen het voorschot gestort zal worden.

De betaling van het voorschot gebeurt doorgaans op het moment dat de compromis ondertekend wordt. Alles staat dan op papier en de verkoper kan alvast rekenen op een voorschot. Er kan dan nog weinig mislopen.

Hoeveel bedraagt het voorschot bij het kopen van een woning?

Hoeveel het voorschot bij de aankoop van een woning bedraagt, kies je in samenspraak met de verkoper helemaal zelf. Er zijn wettelijk geen percentages vastgelegd. De koper en verkoper moeten onderling overeenkomen of er een voorschot betaald zal worden en hoeveel dat voorschot zal bedragen.

In de praktijk is een voorschot van 10% van de totale aankoopprijs gebruikelijk. In sommige gevallen hanteert men ook een voorschot van 5%.

Er is één uitzondering waarbij regels omtrent een eventueel voorschot wel zijn vastgelegd. De wet Breyne uit 1971 regelt de verkoop en aankoop van woningen. Daarin staat dat bij de verkoop van woningen die nog gebouwd moeten worden of waarvan de bouw nog niet afgerond is, maximaal met een voorschot van 5% gewerkt mag worden. Dat voorschot mag de koper ook ten vroegste pas overschrijven wanneer verkoper en koper samenkomen om de verkoopovereenkomst te ondertekenen.

Hoe werkt dat, een voorschot op een woning?

Wanneer de verkoper en koper beslist hebben om met een voorschot te werken, dan is het aan te raden om gebruik te maken van een derdenrekening. Dat is een rekening van de vastgoedmakelaar of de notaris. Dat schept een extra beschermingsbuffer. Het voorschot wordt dan aan de verkoper overgemaakt wanneer de verkoopovereenkomst rond is.

Het is sinds 2014 verboden om het voorschot bij de verkoop van een woning cash te betalen. Enkel een cheque of een bankoverschrijving worden aanvaard. De rekeningnummers moeten ook vermeld worden in de compromis.

Moet je rekening houden met het voorschot bij het afsluiten van de hypotheek?

Je kan het voorschot zowel betalen met eigen middelen als met een deel van de hypothecaire lening. Daaromtrent zijn geen regels vastgelegd. Betaal je met eigen middelen, dan houdt de hypotheek geen rekening met het voorschot. Informeer bij je hypotheekverstrekker of een hypotheek met inbegrip van het voorschot tot de mogelijkheden behoort.

Wat gebeurt er met het voorschot als de koop niet kan doorgaan?

De huizenmarkt is grillig. Kopers moeten vaak snel beslissen en verkopers krijgen van verschillende geïnteresseerden een bod. Omdat alles snel gaat, heeft de koper soms nog niet voldoende geïnformeerd naar de mogelijkheden om een lening af te sluiten.

Als uiteindelijk blijkt dat de koper de overeenkomst niet kan inwilligen en de compromis ontbonden moet worden, dan kan de verkoper het betaalde voorschot aanrekenen als een schadevergoeding. Het is belangrijk voor de koper om een opschortende voorwaarde vast te leggen in het compromis omtrent het eventueel niet kunnen afsluiten van een hypothecaire lening. Zo kan een financiële ramp vermeden worden.

Wat is het verschil tussen een voorschot en een waarborg op een woning?

Soms wordt bij de verkoop van een woning niet met een voorschot gewerkt, maar wel met een waarborg. Dat is niet hetzelfde.

Bij de waarborg wordt het bedrag niet overgeschreven van de koper naar de verkoper. In tegenstelling tot een voorschot, is de waarborg niet inbegrepen in de verkoopprijs. De koper blijft dus altijd de eigenaar van het geld dat als waarborg gereserveerd wordt.

Pas indien de compromis ontbonden zou moeten worden, om welke reden dan ook, kan de verkoper de waarborg eisen als schadevergoeding.

Wil je meer weten over een voorschot op een woning? Hypotheeklenen helpt je verder!

Ben jij van plan om vastgoed te kopen en wil je graag weten hoeveel voorschot je zal moeten betalen op de woning? Of heb je andere vragen omtrent vastgoed en hypotheekleningen? Onze experten van Hypotheeklenen bespreken graag samen met jou wat de opties zijn voor jouw situatie. Contacteer ons nu voor vrijblijvend advies of maak een afspraak!


Lees tips & adviesBereken uw hypotheek

Ook uw hypotheek online simuleren?Klik hier

U hoeft niets te doen, wij zoeken voor u bij 25 banken. 100% onafhankelijk, gratis en vrijblijvend.