Klanten getuigen

Voor mijn nieuwe woning was ik op zoek naar goed en onafhankelijk advies. Hypotheeklenen.be heeft mij goed voorzien van de juiste informatie, zodat ik snel en zonder veel zorgen een weloverwogen beslissing kon nemen. Ik kan het iedereen aanraden!

Marnix Vramhout
Wat is de rol van lage rente op je lening en woningprijzen?
7 februari

Wat is de rol van lage rente op je lening en woningprijzen?

Geschreven door Hypotheek Lenen

Je hoort nu al een hele tijd dat de rente laag staat, en dat wordt in het algemeen als goed beschouwd voor wanneer je wilt lenen. Maar waarom is dat precies goed? En zijn daar ook nadelen aan? In dit artikel wat verduidelijking over de rol van die lage rente.

Rente binnen de economie

Het is goed om eerst even te weten wat rente precies doet binnen een economie. Eigenlijk kan je rente samenvatten als: de prijs van geld. Wanneer je geld leent, betaal je rente. De hoogte van de rente wordt grotendeels bepaald door de wet van vraag en aanbod. En daarnaast ook door het risico en de looptijd van een lening.

Voor de rest is economie in grote mate gebaseerd op vertrouwen. Wanneer er veel vertrouwen in de economie is, komt er meer vraag naar geld: mensen willen investeringen of aankopen doen en zijn bereid daar geld voor te lenen. Het geldaanbod wordt dan echter kleiner: wanneer we veel geld willen uitgeven, gaan we minder sparen. Ook bedrijven gaan in een hoogconjunctuur (periode van veel vertrouwen in de economie) minder twijfelen om geld te lenen voor investeringen, daarom is er dan net een hogere rente.

Andersom gaat de geldvraag afnemen in een laagconjunctuur: als mensen weinig vertrouwen in de economie hebben gaan ze minder investeren en uitgeven en dus ook minder snel geld lenen. De logische reflex is dat mensen dan gaan sparen, waardoor het geldaanbod toeneemt. Op dat moment is de rente dan ook lager.

Lage rente, goede economie? Hoe zit dat dan?

Nu denk je terecht: “maar we zitten toch al lang met lage rente en de economie is na de crisis van 2008 er een aantal jaar helemaal bovenop gekomen?”

Daar komt de rol van de Europese Centrale Bank (ECB) in het spel. De Centrale bank heeft een monopoliepositie op het uitgeven van onze munteenheid: de Euro.

De ECB kan de rente beïnvloeden door simpelweg meer euro’s in omloop te brengen. Er wordt dan geld bijgedrukt. De ECB streeft naar een evenwicht in de geldmarkt met een jaarlijkse inflatie van ongeveer 2%. Het recept daarvoor is de rente beïnvloeden.

Wat we de afgelopen 10 jaar zien, is een aanhoudend lage rentebeleid. Je hebt de paradox dat veel mensen na de bankencrisis van 2008 nooit echt het volle vertrouwen terug hebben gevonden. We sparen dus nog steeds heel veel, ook al is het een slecht idee. De reactie van de ECB is dan ook continu om leningen goedkoop te houden.

Wat is de rol van rente op je woonlening?

Voor je lening op je woning, profiteer je dus momenteel van het ECB-beleid aan de ene kant. Aan de andere kant gaat het ook om risico en aflossingstijd bij je woonlening.

Simpel gezegd: hoe meer je leent op kortere aflossingstijd, hoe hoger je rente zal worden. Daarnaast kijkt de bank ook naar hoeveel schulden je reeds hebt. Heb je meer schulden? Dan stijgt het risico voor de bank dat je jouw lening moeilijker zal kunnen aflossen en zal de rente dus hoger zijn.

Heb je nog geen andere leningen, beschik je over een stabiel inkomen en wat spaargeld om in je woning te steken en ben je nog (relatief) jong? Dan heb je nog een mooie horizon voor je om te lenen en kom je zeker in aanmerking voor een lagere rente op je lening.

Wat daar nog bijkomt: banken concurreren ook onderling in het aanbieden van leningen aan hun klanten. Het is dus ook zaak dat je verschillende leningen gaat vergelijken om uiteindelijk de beste zaak te doen voor jezelf. Wij helpen je daarbij.

Hypotheeklenen helpt je met al je leningvragen

Je ziet, het is een complex iets, zo’n lening bekijken en verschillende opties vergelijken. Heb je hulp nodig in je zoektocht naar de beste lening voor jouw toekomstige woonst? Contacteer ons gerust voor advies en een afspraak.


Lees tips & adviesBereken uw hypotheek

Ook uw hypotheek online simuleren?Klik hier

U hoeft niets te doen, wij zoeken voor u bij 25 banken. 100% onafhankelijk, gratis en vrijblijvend.