Klanten getuigen

Mijn man en ik waren op zoek naar een goede hypotheek, maar zagen door de bomen het bos niet meer. Dankzij een duidelijk overzicht en een goede simulatie van Hypotheeklenen.be, werd de juiste keuze al snel erg gemakkelijk. Het uitzoeken van een hypotheek werd bijna leuk ;-).

Katrien
Wat houdt de (Vlaamse) woonbonus in?
22 juni

Wat houdt de (Vlaamse) woonbonus in?

Geschreven door Hypotheek Lenen

Ben je in het bezit van een woning, dan weet je waarschijnlijk dat je sinds 2005 van een klein belastingvoordeel kunt genieten. Vanaf dat jaar is namelijk de Vlaamse woonbonus in het leven geroepen, als steuntje in de rug voor huiseigenaars en om meer mensen te stimuleren een eigen woning aan te kopen.

Maar misschien is het je ook opgevallen dat voor vrienden die later dan jij een huis gekocht hebben, er andere bedragen gelden? De reden hiervan is dat de woonbonus in 2015 een grondige wijziging heeft doorgemaakt. Dit maakt het misschien niet zo eenvoudig meer om tussen het bos de bomen nog te zien.
Daarom hebben wij alle feiten handig op een rij gezet, zodat je altijd weet waar je aan toe bent.

De woonbonus van 2005 tot 2015

In 2005 is de Vlaamse woonbonus ontstaan, een belastingvermindering die geldt gedurende de looptijd van je hypothecaire lening. Op dat moment betrof het een vast bedrag van 2.280 euro per persoon, met nog een extra bedrag van 760 euro, wanneer de aangekochte woning gedurende de eerste 10 jaar van de looptijd van je hypotheek je enige eigen woning blijft. Heb je meer dan drie kinderen? Dan wordt er nog een extra bedrag van 80 euro bij opgeteld. De effectieve belastingvermindering was dan 30 of 50%, afhankelijk van je inkomen.

De Vlaamse woonbonus tussen 2015 en 2016

Vanaf 1 januari 2015 wijzigde er echter iets aan het basisbedrag. Dit is verlaagd, van  2.280 euro naar 1.520 euro. De twee extra bedragen zijn gewoon hetzelfde gebleven. Ook werd het percentage aan voordeel vastgezet op 40%, dus niet meer inkomensafhankelijk. Voor mensen met een laag inkomen is deze nieuwe woonbonus dus sowieso nadeliger.

Welke voorwaarden gelden voor de Vlaamse woonbonus?

Om van dit belastingvoordeel gebruik te kunnen maken, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen:

  • De hypotheek moet afgesloten zijn tussen 1 januari 2005 en 31 december 2015.
  • De hypotheek is door middel van een hypothecaire inschrijving afgesloten. Een volmacht of hypothecair mandaat komen niet in aanmerking.
  • De hypotheek is afgesloten in een land binnen de Europese Economische Ruimte.
  • De minimale looptijd van de hypotheek betreft 10 jaar.
  • De hypotheek moet als doel hebben het financieren van de enige én eigen woning in een land in de EER.

Belangrijke opmerking: voor hypotheekleningen afgesloten tussen 2005 en 1 januari 2015 geldt nog de 'oude' woonbonusregeling. Vanaf 1 januari 2015 geldt de nieuwe regelgeving

Hoe zit het nu?

Per januari 2016 is er wederom het één en ander gewijzigd. Vanaf dit moment wordt de Vlaamse woonbonus de zogeheten geïntegreerde woonbonus genoemd. Aan de bedragen van 2015 verandert eigenlijk niets, maar het hoeft nu niet meer alleen om de enige en eigen woning te gaan. Heb je meerdere woningen? Dan kun je vanaf 1 januari 2016 deze belastingkorting ook op deze panden toepassen. In dit artikel vind je meer info over de fiscale voordelen van een tweede woning

Wil je totale zekerheid met betrekking tot je financiële situatie?

Wil je een woning aankopen? Dan wil je natuurlijk precies weten hoe het fiscale plaatje in elkaar zit. Hypotheek Lenen helpt je hier graag bij verder. Wij kunnen in principe het gehele financiële plaatje voor jou regelen, zodat je er zeker van kunt zijn dat je elk voordeel benut. Contacteer ons voor meer informatie!


Lees tips & adviesBereken uw hypotheek

Ook uw hypotheek online simuleren?Klik hier

U hoeft niets te doen, wij zoeken voor u bij 25 banken. 100% onafhankelijk, gratis en vrijblijvend.