Klanten getuigen

Financiële producten zijn soms erg ingewikkeld, maar met de hulp van Hypotheeklenen is het allemaal goed gekomen. Dankzij de uitgebreide vergelijking en heldere uitleg, heb ik vol vertrouwen een fantastische prijs gekregen voor mijn nieuwe hypotheek.

Isabelle Tant
Vastgoed kopen om te verhuren: do’s en don’ts
19 april

Vastgoed kopen om te verhuren: do’s en don’ts

Geschreven door Hypotheek Lenen

Investeren kan je op allerlei manieren. Een van de populairste investeringen is het kopen van een investeringspand. Je koopt dan vastgoed om het terug te verhuren terwijl de huurders deels of volledig de lening afbetalen.

Vastgoed kopen is vaak een uitstekende investering, maar er komt ook heel wat kijken bij het kopen en verhuren van een woning. We zetten hieronder enkele tips op een rijtje om je te helpen bij het investeren in vastgoed.

Houd rekening met onverwachte kosten

Vastgoed kopen om te verhuren is, wat ons betreft, de leukste manier om te investeren. Toch komen er ook enkele minpunten bij kijken. Een huis, appartement of studio heeft na verloop van tijd een renovatie nodig. Er kunnen ook leidingen breken, de verwarming kan kapot gaan en er kan nog veel meer mislopen. Ook wanneer de woning even niet verhuurd is, moet je nieuwe huurders vinden en de inkomsten die je misloopt zelf overbruggen.

Je moet met andere woorden steeds rekening houden met onverwachte kosten. Dat betekent dat je ook een financiële reserve moet hebben om die onverwachte kosten te kunnen betalen.

Wees realistisch met je doelen

Om in vastgoed te beleggen, heb je een aanzienlijk startkapitaal nodig en je moet rekening houden met onverwachte kosten. Wees dus realistisch met welk vastgoed je kan kopen om te verhuren.

Het is een goed idee om alvast te beginnen met een kleiner stuk vastgoed. Koop bijvoorbeeld een klein appartementje waarvoor je minder eigen inbreng zal moeten ophoesten.

Houd rekening met de energiescore van de woning

Om je woning goed te kunnen verhuren, is het belangrijk dat de energiescore goed zit. Huurders zullen minder geneigd zijn om een woning te huren die veel energie verbruikt en er zijn natuurlijk ook de regels die de overheid oplegt rond het verbeteren van huurwoningen.

Koop je een oudere woning die je terug wil verhuren, houd dan rekening met renovatiekosten. Een nieuwe woning zal duurder zijn om aan te kopen, maar je zal wel geen renovatie meer hoeven uit te voeren. In een gerenoveerde of nieuwe woning zal je ook minder te kampen hebben met onverwachte mankementen en de bijhorende kosten.

Locatie bepaalt het succes van je investering

Het is ontzettend belangrijk om vooraf een beetje onderzoek te doen naar het vastgoed in de regio waar je wil kopen. Het spreekt voor zich dat je een woning koopt om te verhuren op een plaats waar mensen ook zullen willen wonen.

Vaak huren mensen een woning in een stadscentrum, dichtbij alles wat ze nodig hebben. Is de woning makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer, liggen er supermarkten in de buurt en bevinden zich vlakbij een ziekenhuis en sportfaciliteiten? Dan zal de woning makkelijker verhuurd geraken. Een groot huis op het platteland zal waarschijnlijk minder snel verhuurd worden.

Bekijk de leegstand in de regio

Je bent niet de eerste die overweegt om vastgoed te kopen om het te verhuren. Het is dan ook belangrijk om te kijken of er in jouw regio niet al heel veel woningen verhuurd worden. Zie je veel verhuurbordjes hangen en zie je op immosites dat er heel wat woningen niet verhuurd geraken, dan is het een goed idee om een andere regio te overwegen.

Vind je het moeilijk om te bepalen of een bepaalde gemeente al dan niet verzadigd is met huurwoningen? Dan kan je contact opnemen met een lokale vastgoedmakelaar.

Schakel de hulp van een vastgoedkantoor in

Wanneer je vastgoed koopt om het terug te verhuren, wil je natuurlijk zoveel mogelijk rendement halen. Samenwerken met een vastgoedkantoor is niet gratis en lijkt dus tegenstrijdig, maar je krijgt er wel gemoedsrust voor terug in de plaats.

Een vastgoedkantoor heeft veel ervaring met het screenen van toekomstige huurders. In een vastgoedkantoor weten ze waarop ze moeten letten en selecteren ze enkel goede huurkandidaten. Als je dat wil, nemen ze ook de administratie van je over, regelen ze eventuele herstellingswerken en wordt de huur via hen betaald. Je maakt investeren in vastgoed dan heel wat minder stressvol.

Ga een lening aan

De rentevoeten van leningen zijn nog steeds erg laag. Dat is goed nieuws voor wie vastgoed wil kopen. Je maakt je investering financieel extra interessant als je een lening aangaat, ook al kan je je de woning ook zonder lening veroorloven.

De huurders betalen in dat geval deels of zelfs volledig jouw lening af.

Wil je meer weten over het kopen van vastgoed om te verhuren? Hypotheeklenen helpt je verder!

Ben jij van plan om vastgoed te kopen om te verhuren? Of heb je vragen over het kopen van vastgoed of over hypothecaire leningen? Onze experten van Hypotheeklenen bespreken graag samen met jou wat de opties zijn voor jouw situatie. Contacteer ons nu voor vrijblijvend advies of maak een afspraak!


Lees tips & adviesBereken uw hypotheek

Ook uw hypotheek online simuleren?Klik hier

U hoeft niets te doen, wij zoeken voor u bij 25 banken. 100% onafhankelijk, gratis en vrijblijvend.