Klanten getuigen

Voor mijn eerste huis heb ik aangeklopt bij Hypotheeklenen.be. Alles werd duidelijk uitgelegd en er is goed de tijd genomen om mij te helpen aan een goedkope hypotheek. Met de selectie van Hypotheeklenen.be heb ik snel een goedkope hypotheek kunnen afsluiten. Binnen twee weken was alles rond.

Stijn
Waarom betalen voor een schuldsaldoverzekering?
9 maart

Waarom betalen voor een schuldsaldoverzekering?

Geschreven door Hypotheek Lenen

Wie een huis koopt, sluit in het overgrote deel van de gevallen ook een schuldsaldoverzekering af. Een schuldsaldoverzekering moet je nabestaanden beschermen tegen een financiële dreun wanneer je zou overlijden vooraleer je lening is afbetaald. Die verzekering is niet verplicht, maar wordt wel geëist door de meeste kredietverstrekkers.

Maar wat is zo’n schuldsaldoverzekering nu precies? En hoe wordt een schuldsaldoverzekering berekend?

Wat is een schuldsaldoverzekering?

Een schuldsaldoverzekering is een bijzondere verzekering die je nabestaanden moet beschermen tegen een financiële opdoffer wanneer je komt te overlijden. De schuldsaldoverzekering zorgt ervoor dat nabestaanden slechts een beperkt bedrag of zelfs helemaal niets moeten terugbetalen van je hypothecaire lening wanneer je zou sterven voordat je lening afbetaald is. De verzekering betaalt dan de resterende lening af.

Bij wie sluit je een schuldsaldoverzekering af?

Je kan bij de meeste verzekeraars en banken een schuldsaldoverzekering afsluiten. Dat betekent dus ook dat je de schuldsaldoverzekering niet noodzakelijk moet afsluiten bij de verzekeraar die je bank aanduidt (of bij je bank zelf). Toch is het in de meeste gevallen een goed idee om dat wel te doen.

De bank kan je namelijk een lagere rentevoet toekennen als je de schuldsaldoverzekering bij de verzekeraar afsluit die de bank zelf aanduidt. Wanneer je de schuldsaldoverzekering afsluit bij een andere instelling, dan zal de bank je vaak een wat hogere rente aanrekenen.

Is een schuldsaldoverzekering verplicht?

Nee, de schuldsaldoverzekering is niet wettelijk verplicht. Toch is het waarschijnlijk dat je een schuldsaldoverzekering zal moeten afsluiten. De meeste banken en kredietinstellingen vragen namelijk om zo’n verzekering af te sluiten als je bij hen wil lenen. In de praktijk is de schuldsaldoverzekering dus de norm.

Banken vragen om die schuldsaldoverzekering af te sluiten om zichzelf te beschermen tegen verliezen. Wanneer jij overlijdt en je nabestaanden de lening niet zouden kunnen afbetalen, dan zijn de banken dankzij de schuldsaldoverzekering wel zeker van hun centen. De verzekering betaalt dan netjes de lening af.

Hoe wordt een schuldsaldoverzekering berekend?

De berekening van een schuldsaldoverzekering is bijzonder complex. Het gaat niet om een standaard verzekering, maar om een heel persoonlijke levensverzekering. Hoeveel je betaalt, hangt dan ook van heel wat verschillende factoren af.

Je gezondheid en levensstijl

De belangrijkste factor die de schuldsaldoverzekering bepaalt, ben jijzelf. Je moet een lange vragenlijst invullen vooraleer je een schuldsaldoverzekering kan afsluiten. Niet alleen je leeftijd speelt een rol, maar ook je levenswijze. Rokers en parachutisten, bijvoorbeeld, lopen meer kans op overlijden en zullen dan ook meer moeten betalen voor een verzekering.

Wie lijdt of leed aan een ziekte, zal ook een hogere premie moeten betalen. Ben je ernstig ziek, dan kan de verzekeringsmaatschappij zelfs weigeren om een schuldsaldoverzekering af te sluiten.

Het verzekerde bedrag

Hoe hoger het bedrag waarvoor je verzekerd bent, hoe hoger de premie is die je zal moeten betalen. Heb je de woning alleen gekocht, dan zal je waarschijnlijk een verzekering moeten nemen voor het volle bedrag van je hypotheek. Heb je de woning met je partner gekocht, dan ben je elk verzekerd voor de helft van de hypotheek.

De looptijd van je lening

Hoe langer de looptijd van je lening is, hoe hoger het risico is dat je zal overlijden voordat je lening afbetaald is. Je zal daarom meer betalen voor een schuldsaldoverzekering wanneer je je woning afbetaalt over 30 jaar dan wanneer de looptijd 20 jaar bedraagt.

Tip: vergelijk altijd

De meeste mensen sluiten een schuldsaldoverzekering af bij de verzekeringsmaatschappij die de bank aanwijst. Dat kan een goed idee zijn, want je krijgt dan meestal ook een lagere rente.

Toch raden we je aan om te vergelijken. Het kan namelijk zijn dat je toch een veel goedkopere schuldsaldoverzekering vindt. De rentevoet van je hypothecaire lening zal dan wel wat stijgen, maar mogelijk is het nog steeds voordeliger om bij een andere verzekeraar aan te kloppen.

De situatie hangt helemaal af van je eigen gezondheid, het aankoopbedrag van je woning en de looptijd van je lening. We raden je aan om rond te vragen en aan het rekenen te slaan. Daar helpen we je graag bij.

Een schuldsaldoverzekering afsluiten? Hypotheeklenen geeft raad

Ben jij van plan om te gaan lenen voor een woning, maar weet je niet wat hoe of wat? Of heb je hulp nodig om te bekijken wat de voordeligste optie voor je is? Praat eens met een expert van Hypotheeklenen en bespreek samen de beste mogelijkheden voor jouw specifieke situatie. Contacteer ons vandaag nog.


Lees tips & adviesBereken uw hypotheek

Ook uw hypotheek online simuleren?Klik hier

U hoeft niets te doen, wij zoeken voor u bij 25 banken. 100% onafhankelijk, gratis en vrijblijvend.