Klanten getuigen

Bij mijn vorige verhuis heb ik me voorgenomen om nooit meer zelf de hypotheek uit te zoeken. Gelukkig heb ik me aan dat voornemen kunnen houden: geen gedoe, wel goede informatie en vooral een selectie met goedkope hypotheken. Dit heeft me ontzettend veel tijd (en kosten) bespaard en ik zou het zo weer doen.

Thomas Goethals
Wat is een hypothecair mandaat en wat zijn de voor- of nadelen?
1 oktober

Wat is een hypothecair mandaat en wat zijn de voor- of nadelen?

Geschreven door Hypotheek Lenen

Wanneer je een woning wilt kopen, ga je normaal gezien ook eerst langs bij de bank om een krediet af te sluiten en een hypotheeklening te krijgen. Maar een bestaat ook een andere manier om je droomwoning aan te schaffen: deels of volledig via een hypothecair mandaat. Wat is dat precies en wanneer is dit geschikt voor jouw situatie? We geven graag een woordje uitleg.

Hypothecair mandaat: wat is het?

Eerst en vooral is het belangrijk om te weten wat een hypotheek precies is. Als je een hypotheek krijgt van de bank, betekent dit dat ze een soort “waarborg” aan jou verlenen voor het krediet dat jij van hen leent. Deze hypotheek geeft hen een beetje zekerheid dat jij het geleende bedrag zal kunnen terugbetalen. Kan je het toch niet terugbetalen? Dan heeft de bank het recht om beslag te laten leggen op het onroerend goed in kwestie. Dit wordt allemaal vastgelegd door de notaris een een hypothecaire kredietakte.

Maar wat is dan een hypothecair mandaat? Wel, je kan aan sommige banken vragen om een deel van het bedrag onder te brengen in een hypothecair mandaat. Dat wil zeggen dat je de bank volmacht geeft om zelf een nieuwe hypotheek te nemen voor jouw pand als zij vinden dat dit nodig is, bijvoorbeeld als jij de gemaakte afspraken niet nakomt. Het verschil met een gewone hypotheek is dus dat je later nog een extra hypotheek zou kunnen vragen.

Wat zijn de voordelen van een hypothecair mandaat?

Waarom zou je gaan voor zo’n mandaat en niet voor een alledaagse hypotheek? Er is één wel erg aantrekkelijk voordeel: het is goedkoper dan een hypothecair krediet. Bij die laatste zal je registratie- en inschrijvingskosten moeten betalen (1,3 % van de vraagprijs) en ook verschillende aktekosten en erelonen van de notaris.
1. Bij een hypothecair mandaat is dat niet het geval: je zal je niet moeten inschrijven en dat betekent ook dat je minder akte- of registratiekosten moet betalen.
2. Een ander interessant voordeel: je onroerend goed (grond of woning) blijft onbelast en kan dus gebruikt worden als onderpand wanneer je een extra hypothecaire lening aangaat.

Wat zijn de nadelen van een hypothecair mandaat?

Het kan natuurlijk niet allemaal rozegeur en maneschijn zijn. Een groot nadeel bij zo’n mandaat is dat je de bank volledige volmacht geeft, waardoor zij dus zelf kunnen beslissen zonder jouw toestemming tijdens de looptijd een extra hypotheek te nemen. Als zij dit beslissen, zal je dus wél hypothecaire registratiekosten moeten betalen. Omdat dit voor de bank een erg risicovolle lening is, zal je ook een hoge rentevoet moeten terugbetalen.

Hypothecair mandaat: goed idee of niet?

Is dergelijk mandaat in jouw situatie de beste oplossing? Praat met één van onze experten! Onze immospecialisten kunnen meehelpen met jouw beslissing en de beste kredieten voor jou uitkiezen. Wil je graag vrijblijvend advies van iemand die er kennis van heeft? Bel ons vandaag nog en we helpen je graag verder! Of maak een afspraak met één van onze specialisten.


Lees tips & adviesBereken uw hypotheek

Ook uw hypotheek online simuleren?Klik hier

U hoeft niets te doen, wij zoeken voor u bij 25 banken. 100% onafhankelijk, gratis en vrijblijvend.