Klanten getuigen

Voor mijn nieuwe woning was ik op zoek naar goed en onafhankelijk advies. Hypotheeklenen.be heeft mij goed voorzien van de juiste informatie, zodat ik snel en zonder veel zorgen een weloverwogen beslissing kon nemen. Ik kan het iedereen aanraden!

Marnix Vramhout
Wat is een hypothecair krediet? Simuleer hier je woonlening
10 april

Wat is een hypothecair krediet? Simuleer hier je woonlening

Geschreven door Hypotheek Lenen

Overweeg je om een huis te kopen? Dan is de kans groot dat je onvoldoende financiële middelen hebt om het pand bij aankoop meteen volledig te betalen. Huizen zijn waarschijnlijk de duurste aankoop die we in een mensenleven doen. Dit heeft ertoe geleid dat banken vroeger een methode hebben ontwikkeld om kopers van geld te voorzien voor de aankoop van een woning: het hypothecair krediet.

Wat is een hypothecair krediet?

Een hypothecair krediet wordt ook een woonlening genoemd. Het is derhalve een speciale lening die je kunt krijgen voor de aanschaf van een huis. Als waarborg neemt de bank jouw huis in onderpand. Dit houdt concreet in dat de bank bepaalde rechten heeft om je huis bijvoorbeeld te verkopen, als je je afspraken niet nakomt (concreet: niet tijdig betaalt). De bank verschaft jou immers tijdelijk een grote som, en wil er zeker van zijn dat je dit bedrag ook zal terugbetalen. 

Hoe kies je de juiste woonlening?

Om de beste en meest voordelige woonlening te vinden, zijn er bepaalde zaken waar je rekening mee moet houden. Je wilt natuurlijk alleen maar zaken doen met betrouwbare banken, om jezelf goed in te dekken tegen risico’s in de toekomst. Ook moet je goed nadenken over de specifiek voor jou haalbare financiële mogelijkheden, zodat je later niet voor problemen komt te staan wanneer je je hypothecaire lening niet meer kunt betalen. Hiertoe kun je je woonlening simuleren, wat meteen duidelijkheid schept in je persoonlijke situatie.

Simulatie van een hypothecair krediet biedt inzicht in jouw toekomst

Sluit je een woonlening af, dan kun je kiezen uit vele mogelijkheden. Je moet op papier krijgen hoeveel je kunt besteden en welke hypotheken binnen handbereik liggen voor jou. Beantwoord hiervoor liefst vragen zoals:

 • Hoe hoog is je inkomen op het moment?
 • Zal dit inkomen in de toekomst wijzigen?
 • Is de kans op promotie in de toekomst reëel?
 • Hoeveel denk je maandelijks af te kunnen lossen?
 • Weet je al een geschatte koopsom?
 • Hoe hoog is de rentevoet op het moment?
 • Kan deze rente tussentijds aangepast worden?
 • Zal het rentepercentage allicht stijgen in de nabije of verre toekomst?
 • Kun je een goed rentetarief voor langer vastzetten?
 • Welk bedrag zul je moeten aflossen per maand?
 • Wanneer wil je je woonlening gaan afbetalen?

Via een simulatie zul je direct antwoord hebben op deze (en vele andere) vragen. Hoe meer informatie je op papier kunt krijgen, des te beter. Zo krijg je inzicht in je persoonlijke situatue, en kun je risico’s in de toekomst uitsluiten.

Hypotheek Lenen helpt je graag bij het vinden van de beste woonlening

Een simulatie van je toekomstige hypotheek kun je natuurlijk bij Hypotheek Lenen laten uitvoeren. Wij werken samen met meer dan 25 verschillende aanbieders van hypotheken, maar we zijn wél helemaal onafhankelijk. Daardoor kun je er van op aan dat wij alleen maar woonleningen zullen zoeken die helemaal aan jouw wensenlijst voldoen en tevens perfect passen bij al jouw mogelijkheden. Benieuwd naar onze diensten? Bel ons vandaag nog voor een afspraak!


Lees tips & adviesBereken uw hypotheek

Ook uw hypotheek online simuleren?Klik hier

U hoeft niets te doen, wij zoeken voor u bij 25 banken. 100% onafhankelijk, gratis en vrijblijvend.