Klanten getuigen

Ik wou graag verhuizen, maar zag erg op tegen de papierwinkel. Mijn huisbankier stelde me een hypotheek aan, waar ik me toch niet helemaal goed bij voelde. Ik ging voor een tweede opinie naar Hypotheeklenen.be en mijn voorgevoel werd bevestigd: met hulp van Hypotheeklenen.be heb ik nu een hypotheek die veel goedkoper is dan bij mijn eigen bank.

Jaqcueline
Stappenplan om een 1ste huis te kopen: 8 stappen
8 oktober

Stappenplan om een 1ste huis te kopen: 8 stappen

Geschreven door Hypotheek Lenen

Wil je een huis kopen? Of heb je misschien stiekem al een droomhuis op het oog? Dan heb je waarschijnlijk wat info en richtlijnen nodig hoe alles nu precies zal verlopen?

Een huis kopen is een heel specifieke aankoop (doouh!) met veel handelingen en administratieve verplichtingen. Om je wat meer houvast te geven, hebben wij in chronologische volgorde de meest belangrijke stappen voor je op een rij gezet.

1. Bedenk allereerst wat je precies wilt

Je kunt vrij snel overweldigd raken door het enorme aanbod aan huizen. Iets dat wij vaak aanraden, is om je zoektocht te beginnen met een pen en papier. Schrijf zaken op, die voor jou belangrijk zijn. Het uiterlijk van de woning, wensen betreffende de indeling, de ligging van de woning en voorzieningen die je graag in de buurt hebt. Zo kun je een grote hoeveelheid opties veelal meteen wegstrepen en maak je het voor jezelf gemakkelijker.

2. Bepaal hoeveel je maandelijks kunt afbetalen

Eén van de belangrijkste factoren die bepaalt wat je wel en niet kunt, is je aflossingscapaciteit. Aan de hand van je inkomsten en uitgaven kun je een globaal idee vormen, hoeveel je straks zult kunnen missen per maand aan de hypotheek. Zo weet je ook meteen hoe hoog je maximale hypotheek is en tot welk bedrag je een huis kunt kopen.

3. Je droomhuis vinden

Weet je wat je wilt en hoeveel je kunt uitgeven? Dan begint eigenlijk het leukste deel van het kopen van een huis: de zoektocht! Zoek het internet af en vergelijk de huizen aan de hand van je vooraf opgestelde lijst. Heb je een aantal huizen op het oog? Plan dan de bezichtigingen, het beste kun je er zoveel mogelijk op één dag doen zodat je verschillen gemakkelijk kan vergelijken. Dit gedeelte duurt uiteraard zo lang, totdat je je droomhuis eindelijk hebt gevonden.

4. De onderhandelingen en het proces van bieden

Heb je een huis op het oog? Dan zal je op een bepaald moment toch echt een bod uit moeten brengen. Je kan er eventueel voor kiezen om je te laten bijstaan door een vastgoedmakelijker. Met name op het gebied van onderhandelen kan dit je letterlijk duizenden of zelfs tienduizenden euro’s verschil maken. Is je bod (eventueel na onderhandelingen) geaccepteerd? Gefeliciteerd!

5. De compromis

Na overeenstemming betreffende de prijs, zal je samen met de verkoper een compromis opstellen. Hier staan alle voorwaarden voor de koop in, inclusief de ontbindende voorwaarden. Nadat het compromis getekend is, is de koop bindend. Laat er als koper altijd een ontbindende voorwaarde inzetten, dat de koop enkel geldig is mist het verkrijgen van een lening bij de bank.

6. Een hypothecair krediet afsluiten

Is de compromis getekend, dan kan je op zoek naar de meest voordelige manier om je woning te financieren. Een hypotheek is een lening die je huis als onderpand heeft, zodat de bank een garantie heeft de veelal grote som terug te kunnen krijgen indien je de kosten niet meer kunt dragen. Bij het shoppen naar een hypothecair krediet let je in elk geval best op de rentevoet, de hypotheekvorm en de voorwaarden die bij een bank gelden.

7. Het moment van ondertekenen bij de notaris

Als alles eenmaal geregeld is, kan je naar de notaris om de koop officieel te maken. De notaris zorgt voor zowel de hypotheekakte als de koopakte, die je in zijn of haar bijzijn samen met de verkoper tekent. Is dit gebeurd? Dan ben je officieel de nieuwe eigenaar van je droomwoning en krijg je eindelijk de sleutel!

8. De verhuizing naar je droomwoning!

Natuurlijk mag de laatste stap niet ontbreken: de verhuizing. Ook dit gedeelte kan aardig wat tijd in beslag nemen, je kunt eventueel overwegen een professionele verhuisfirma in te huren om jezelf een hoop moeite te besparen. Kun je wat tips gebruiken bij je verhuizing? Kijk dan eensnaar dit artikel.

Behoefte aan onafhankelijk hypotheekadvies bij stap 6?

Een immomakelaar is in de meeste gevallen een must om de aankoop van een woning succesvol en vlot te laten verlopen. Maar aan het vinden en kiezen van een hypotheek zijn ook nogal wat haken en ogen verbonden.

HypotheekLenen kan je op dat gebied uitstekend bijstaan. Met meer dan 25 hypotheekverstrekkers in ons bestand kunnen wij je op geheel onafhankelijke wijze de beste hypotheek vinden die voor jou het best passend is. Meer informatie? Bel ons vrijblijvend via 0496/82.50.88, wij horen graag hoe we je kunnen helpen. Of stuur ons een e-mail.


Lees tips & adviesBereken uw hypotheek

Ook uw hypotheek online simuleren?Klik hier

U hoeft niets te doen, wij zoeken voor u bij 25 banken. 100% onafhankelijk, gratis en vrijblijvend.