Klanten getuigen

Voor mijn nieuwe woning was ik op zoek naar goed en onafhankelijk advies. Hypotheeklenen.be heeft mij goed voorzien van de juiste informatie, zodat ik snel en zonder veel zorgen een weloverwogen beslissing kon nemen. Ik kan het iedereen aanraden!

Marnix Vramhout
Is een postinterventiedossier verplicht bij verkoop van een woning?
24 mei

Is een postinterventiedossier verplicht bij verkoop van een woning?

Geschreven door Hypotheek Lenen

Ga je binnenkort je woning verkopen? Dan zijn er heel wat zaken te doen. Natuurlijk zul je je woning goed moeten presenteren, met mooie foto's en wervende info. Of misschien wil je je huis van tevoren een beetje opknappen. Een aantrekkelijk beeld creëren is de eerste stap naar een succesvolle verkoop.

Naast dergelijke esthetische voorbereidingen, zijn er ook tal van administratieve zaken om rekening mee te houden. Een voorbeeld is het kunnen voorleggen van het zogeheten postinterventiedossier. Dit is een compleet dossier dat informatie verschaft over de (bouwkundige) staat van je woning. Door dit aan je koper te overleggen, schep je duidelijkheid over het goed dat je verkoopt. Daarom is het postinterventiedossier ook wettelijk verplicht bij de verkoop van een woning.

Wat is een postinterventiedossier?

In een postinterventiedossier worden alle feiten en elementen verzameld die informatie verschaffen over de bouwkundige staat van een woning, de bouwwijze, de diverse installaties en ook de namen en contactgegevens van alle experts die bij de bouw van de woning betrokken waren. Denk aan aannemers, architecten, veiligheidsfunctionarissen en dergelijke.

Het doel van een postinterventiedossier is het bieden van informatie die de veiligheid en gezondheid garandeert van (vak)mensen die in een later stadium werkzaamheden aan het pand zullen verrichten. Het kan gaan om renovatie, onderhoud en herstel maar ook sloopwerkzaamheden of het verwijderen van bepaalde onderdelen.

Het postinterventiedossier behoort bij een woning en gaat daarom over van eigenaar op eigenaar. Naarmate de jaren verstrijken, worden alle werkzaamheden die in en om het pand worden uitgevoerd hierin meegenomen. Gedurende de totale levensloop van een huis blijft het postinterventiedossier bestaan. Wanneer een woning wordt verkocht, wordt de overhandiging van het dossier in de overdrachtsakte opgetekend.

Wie hebben baat bij het postinterventiedossier?

Alle betrokkenen bij werkzaamheden aan een woning hebben baat bij een postinterventiedossier. Heeft iemand een huis gekocht en wil diegene iets uitvoeren aan het pand? Dan wordt altijd eerst in het dossier gekeken of er mogelijkerwijs restricties of voorwaarden vermeld worden die van belang zijn bij de werkzaamheden. Zo wordt de veiligheid van de betrokkenen gewaarborgd en komen er niet ineens zaken aan het licht die werkzaamheden onmogelijk maken.

Wanneer is een postinterventiedossier verplicht?

De aanwezigheid van een postinterventiedossier is verplicht bij alle woningen die:

  • Gebouwd zijn na 1 mei 2001
  • Verbouwd zijn na 1 mei 2001

Dus verkoop je een woning die gebouwd is na 1 mei 2001, of waaraan werken zijn uitgevoerd na deze datum? Ongeacht het bouwjaar van het pand ben je verplicht het postinterventiedossier bij te sluiten.

Heb je geen postinterventiedossier?

Op het moment dat je je woning verkoopt, ben je bij de wet verplicht een postinterventiedossier bij te sluiten. Na het verlijden van de koopakte dient deze aan de koper te worden overhandigd. Heb je geen postinterventiedossier? Dan zal er op jouw kosten alsnog een postinterventiedossier moeten worden opgemaakt. Dit wordt door een veiligheidscoördinator opgepakt, of architect. Enkel wanneer het postinterventiedossier aanwezig is, kan de koop doorgaan. Simpel gezegd: zonder een postinterventiedossier kun je je woning niet verkopen.

Wil je meer informatie over het verkopen van je woning en alle verplichtingen die daarbij komen kijken? Neem dan contact op met Hypotheek Lenen. Wij weten als geen ander dat het kopen of verkopen van een huis een hele klus is, dus wij helpen je graag met het financiële gedeelte. Dan heb je op dat gebied in ieder geval orde op zaken en kun je je tijd gebruiken voor het regelen van alle bijkomende verplichtingen.


Lees tips & adviesBereken uw hypotheek

Ook uw hypotheek online simuleren?Klik hier

U hoeft niets te doen, wij zoeken voor u bij 25 banken. 100% onafhankelijk, gratis en vrijblijvend.