Klanten getuigen

Financiële producten zijn soms erg ingewikkeld, maar met de hulp van Hypotheeklenen is het allemaal goed gekomen. Dankzij de uitgebreide vergelijking en heldere uitleg, heb ik vol vertrouwen een fantastische prijs gekregen voor mijn nieuwe hypotheek.

Isabelle Tant
Nieuwe woning? Vanaf wanneer moet ik een brandverzekering hebben?
18 mei

Nieuwe woning? Vanaf wanneer moet ik een brandverzekering hebben?

Geschreven door Hypotheek Lenen

Heb je een nieuwe woning aangeschaft? Of sta je op het punt een huis te kopen? Dan zijn er erg veel zaken die je moet regelen en ondernemen. In de meeste gevallen zul je een hypotheek moeten afsluiten om je woning te kunnen financieren, en daarvoor ben je bij ons alvast aan het juiste adres.

Maar naast de hypotheek, zijn er nog heel wat andere zaken waar je rekening mee moet houden. Eén daarvan betreft het afsluiten van een brandverzekering. Dit is een verzekering die diverse vormen van schade aan je woning dekt, zodat je deze in nood niet uit eigen portemonnee hoeft te betalen.

Maar waarom is de brandverzekering belangrijk? En wanneer moet je deze afsluiten? In dit artikel lees je er meer hierover.

Wat is een brandverzekering?

Een brandverzekering draagt een beetje een vreemde benaming, want het lijkt op deze manier alsof deze verzekering enkel schade bij brand dekt. Dit is echter geenszins het geval. Een brandverzekering komt tussen bij zeer diverse vormen van schade, variërend van brandschade, waterschade en vochtschade tot schade bij blikseminslag en noodweer. Zulke vormen van schade kunnen aanzienlijke kosten met zich meedragen.

Een brandverzekering heeft bijgevolg één belangrijk doel: het veiligstellen van de staat van je woning.

Brandverzekering bij de verkoop van een woning

Op het moment dat de eigendom van een woning overgaat op de nieuwe eigenaar, draagt deze nieuwe eigenaar ook alle risico’s die verbonden zijn aan het pand. Om nieuwe eigenaren tegemoet te treden, is bij de wet bepaald dat de huidige brandverzekering tot wel drie maanden na overdracht geldig blijft. De verzekering van de verkopende partij blijft dus drie maanden intact, indien je niet meteen een eigen verzekering afsluit.

Indien je als koper echter meteen een nieuwe brandverzekering afsluit, of in ieder geval binnen deze termijn van drie maanden, dan vervalt meteen de oude dekking. Veelal zal men al na het tekenen van de compromis een eigen verzekering afsluiten, om de verkopende partij niet tot last te willen zijn. 

Kunnen beide partijen zaken zelf regelen?

In de praktijk worden deze zaken meestal in het compromis omschreven, waarbij het redelijk normaal is dat de verkopende partij van de koper eist dat men een eigen verzekering afsluit. Op deze wijze kan de verkoper zijn of haar verzekering direct beëindigen wanneer de eigendom is overgegaan.
Heeft de verkopende partij voor een jaar vooruit betaald, dan kan dit bedrag naar ratio worden teruggestort.

Wat kun je dus het beste doen als je een huis koopt?

Het meest realistische beeld is om een brandverzekering af te sluiten bij de compromis, en die te laten gelden vanaf het moment dat de akte geschreven wordt. Als koper van een woning heb je nu eenmaal de verplichting je woning te verzekeren. Het is dus verstandig hier zo snel als mogelijk aan te voldoen. 

Hypotheek Lenen kan je van uitgebreid financieel advies voorzien met betrekking tot de aankoop van je woning. Natuurlijk kunnen wij je dan ook meteen meer vertellen over de bijkomende verplichtingen, zoals het afsluiten van een brandverzekering. Bel ons gerust! Wij vertellen je graag meer over al onze diensten.


Lees tips & adviesBereken uw hypotheek

Ook uw hypotheek online simuleren?Klik hier

U hoeft niets te doen, wij zoeken voor u bij 25 banken. 100% onafhankelijk, gratis en vrijblijvend.