Klanten getuigen

Voor mijn nieuwe woning was ik op zoek naar goed en onafhankelijk advies. Hypotheeklenen.be heeft mij goed voorzien van de juiste informatie, zodat ik snel en zonder veel zorgen een weloverwogen beslissing kon nemen. Ik kan het iedereen aanraden!

Marnix Vramhout
Hoe en wanneer best bieden op een woning?
6 oktober

Hoe en wanneer best bieden op een woning?

Geschreven door Hypotheek Lenen

Je hebt een huis op het oog en staat klaar om een bod te doen, spannend! Maar toch niet evident, een goed bod uitbrengen… Welk bedrag ga je precies bieden voor het huis dat je graag wilt en op wat moet je zeker letten bij de beslissing van het bedrag dat je gaat bieden? En misschien nog het allerbelangrijkste: weet je zeker wat je maximale bedrag is dat je kan lenen bij de bank? Eerste hulp bij een bod doen op een woning: wij helpen je op weg.

Het bod: hoe bereken je het?

Waarop moet je allemaal letten bij een bod? Ga zeker en vast een paar keer op bezoek in het pand en ga op zoek naar alle eventuele gebreken waar jij nog geld in moet investeren. En wees niet bang om de eigenaar of makelaar volledig uit te vragen over het pand over de vergunningen, attesten en EPC-certificaten, vocht- en constructieproblemen of andere addertjes onder het gras. Als je dit allemaal te weten kan komen, kan je je beslissing hierop baseren.

Maar hoeveel ga je precies onder of boven de vraagprijs zonder de eigenaar te beledigen? Denk je dat er toch nog veel werk aan de winkel is, dan kan je zeker proberen om 10 tot 20.000 euro minder te bieden. Is het helemaal in orde en écht je droomhuis? Dan zou je wel een iets meer durven bieden om meer kans te maken.

Een bod uitbrengen: hoe verloopt het + wat vermelden?

Bij een verkoop die niet openbaar is, kan je jouw bod uitbrengen zowel via schriftelijk als via e-mail een bod uitbrengen of tegenwoordig zelfs via sms of Whatsapp. Maar wat moet je precies allemaal vermelden als je een bod op deze manier uitbrengt?

De woning waarop je wil bieden

Logischerwijs moet je altijd het adres vermelden van de woning waarop je graag een bod wil uitbrengen. Ook is het belangrijk om alle zaken te vermelden die zijn inbegrepen bij het onroerend goed.

De prijs die jij wil bieden voor het pand

Na het vermelden van het pand in kwestie, laat je weten welke prijs jij bereid bent ervoor te betalen.

Een deadline

Natuurlijk ga je niet maanden wachten totdat je bod is geaccepteerd. Daarom voeg je eveneens beter een bepaalde datum eraan toe waarop je graag een antwoord zou willen hebben van de eigenaar. Met een deadline kan je ook een bepaalde druk uitoefenen, wat in je voordeel kan spelen.

Opschortende voorwaarden

Natuurlijk moet je na het bod uit te brengen ook nog een lening te pakken krijgen. Lukt dit niet? Dan kan je natuurlijk het pand niet kopen. Daarom is het sterk aangeraden om opschortende voorwaarden toe te voegen aan je bod. Dankzij die voorwaarden, kan je dus je bod terugtrekken indien de bank je geen krediet geeft.

Bod uitbrengen: Hypotheeklenen staat je bij

Heb je een pand op het oog waar je graag een bod op wilt uitbrengen, maar weet je niet goed hoe of wat? Onze experts helpen je op weg en bekijken samen met jou welk bod voor jou mogelijk is én het meeste kans maakt om aanvaard te worden. Samen kijken we naar de verschillende beschikbare kredieten volledig in lijn met jouw budget. Wil je graag een immospecialist spreken? Bel ons vandaag nog en we helpen je graag verder! Of maak een afspraak met één van onze specialisten.


Lees tips & adviesBereken uw hypotheek

Ook uw hypotheek online simuleren?Klik hier

U hoeft niets te doen, wij zoeken voor u bij 25 banken. 100% onafhankelijk, gratis en vrijblijvend.