Klanten getuigen

Voor mijn nieuwe woning was ik op zoek naar goed en onafhankelijk advies. Hypotheeklenen.be heeft mij goed voorzien van de juiste informatie, zodat ik snel en zonder veel zorgen een weloverwogen beslissing kon nemen. Ik kan het iedereen aanraden!

Marnix Vramhout
Maximale hypotheek berekenen
7 december

Maximale hypotheek berekenen

Geschreven door Hypotheek Lenen

Denk je aan het kopen van je eigen stek of ben je gewoon nieuwsgierig wat je op dit moment bij de bank zou kunnen lenen? Via verschillende online tools kan je de hypotheek berekenen die de bank jou momenteel zou toerekenen! Op die manier heb je al een idee van het bedrag alvorens je naar de bank stapt. Maar waar letten de banken vooral op bij het geven van een lening?

Hoeveel mag je lenen?

In principe mag je tot maximum 90 procent van de aankoopwaarde lenen bij de bank. Je moet dus in staat zijn om 10 procent van de aankoopprijs zelf neer te tellen. Er bestaan wel uitzonderingen voor starters met weinig kapitaal. 35 procent van alle startende kopers mag namelijk lenen boven de 90 procent en maximum 5 procent mag zelfs boven de 100 procent gaan.

Waar hangt je budget vanaf?

Je loon

De bank houdt bij je aanvraag voor een lening vooral rekening met je loon en je type arbeidscontract. Heb je een voltijdse job en een redelijk stabiel inkomen dankzij een contract van onbepaalde duur? Dan maak je meer kans op een lening. Werk je bijvoorbeeld deeltijds, ben je aan de slag als interim of begin je net als zelfstandige? Dan zijn je kansen kleiner.

Eigen inbreng

Hoeveel heb je zelf al bijeen gespaard? Hoe hoger je eigen inbreng, hoe happiger de bank is om jou een lening te geven. Bovendien zal je maandelijkse aflossing lager liggen als je eigen inbreng hoger is.

Partner

Koop je alleen of koop je met twee? Een koppel dat een woning wil kopen, heeft meestal samen een grotere eigen inbreng en maken daardoor meer kans op een hoge lening.

De looptijd

Dit is de periode waarin je de lening zal terugbetalen. Hoe lager de looptijd, hoe hoger de maandelijkse aflossingen zullen zijn. Op een langere leentermijn zal je daarentegen wel meer rentes betalen. Hier kan je kiezen tussen een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek. Bij een annuïteitenhypotheek verandert de verhouding tussen aflossing en rente gedurende de looptijd. Bij een lineaire hypotheek blijft die verhouding gedurende de hele looptijd hetzelfde.

Andere leningen

Heb je nog andere leningen lopen? Houd hier zeker ook rekening mee wanneer je een bijkomende lening afsluit. Je moet alleszins al je leningen kunnen blijven betalen. Ook de bank zal minder gewaagd zijn om jou een nieuwe lening te verschaffen.

Bijkomende kosten

Let wel op! Een huis kost meer dan de aankoopprijs alleen. Er komen namelijk notariskosten en een overdrachtsbelasting bij en dit zijn lang niet de enige bijkomende kosten. Ook door aanvullende aankoopkosten zoals een bouwkundig rapport of het inschakelen van een makelaar kunnen de kosten hoger oplopen.

HypotheekLenen berekent jouw budget

Wil je graag weten welk budget je eigenlijk echt hebt tijdens jouw huizenzoektocht? HypotheekLenen vergelijkt de prijzen van 25 banken en helpt jou aan een hypotheek die perfect past bij jouw situatie. Contacteer ons voor een vrijblijvende afspraak.


Lees tips & adviesBereken uw hypotheek

Ook uw hypotheek online simuleren?Klik hier

U hoeft niets te doen, wij zoeken voor u bij 25 banken. 100% onafhankelijk, gratis en vrijblijvend.