Klanten getuigen

Voor mijn nieuwe woning was ik op zoek naar goed en onafhankelijk advies. Hypotheeklenen.be heeft mij goed voorzien van de juiste informatie, zodat ik snel en zonder veel zorgen een weloverwogen beslissing kon nemen. Ik kan het iedereen aanraden!

Marnix Vramhout
Zelf je huis online verkopen? 4 tips van onze expert
9 december

Zelf je huis online verkopen? 4 tips van onze expert

Geschreven door Hypotheek Lenen

Iedere huiseigenaar zal op termijn naar een nieuwe woning willen verhuizen. Misschien door gezinsuitbreiding, of allicht omdat er een prachtige nieuwe baan beschikbaar is in een ander gewest. In sommige gevallen kan dat betekenen, dat je het liefst zo snel mogelijk je huis verkoopt. Het huidige verkoopproces via een makelaar kan dan te lang duren.

Daar is tegenwoordig een gloednieuwe oplossing voor: je huis online verkopen. Dit werkt een beetje zoals de alom bekende veilingsites op internet. Het platform biddit.be is een site die reeds een jaar door notarissen wordt gebruikt, om particuliere woningen te verkopen. Geïnteresseerden kunnen vervolgens op jouw huis bieden en de woning gaat uiteindelijk naar de hoogste bieder.

Hierbij geven wij je vast 4 handige tips om zelf je huis online te verkopen.

Tip 1: Lees je in over het online verkopen van woningen

Voordat je begint, is het goed om informatie te vergaren over deze relatief nieuwe methode. Het is namelijk heel anders dan je huis via een makelaar van de hand doen. In dit geval verkoop je je woning namelijk met behulp van de notaris. Deze zal met jou aan tafel gaan en onder meer alle benodigde documenten verzamelen, waarna een minimum bedrag wordt afgesproken.

Daarna zal de notaris je woning gedurende een periode van slechts 8 dagen online te koop zetten. Potentiële kopers kunnen binnen deze termijn biedingen plaatsen. Wanneer de periode van 8 dagen voorbij is, dan zal je huis dus naar de hoogste bieder gaan indien deze persoon officieel akkoord geeft en daarna jouw notaris ook.

Tip 2: Zorg voor een goed startbedrag

Iets dat je je heel goed moet beseffen, is dat ieder bod bindend is. Het kan soms gebeuren dat de hoogste bieder toch afziet van de aankoop. Dit is niet gemakkelijk maar kan wel. Dan zal het op één na hoogste bod de verkoopprijs bepalen, indien deze persoon akkoord gaat. Zorg er dus voor dat je je woning niet voor een luttel bedrag online zet, want dan riskeer je een zeer laag bedrag te verkrijgen voor je woning.

Ook wordt er geen compromis opgesteld. Je zult dus goed met de notaris om de tafel moeten en zelf goed op de hoogte zijn van bijvoorbeeld verborgen gebreken, zodat de koper je niet later nog aan kan schrijven met eventuele problemen in de woning. Dit is een snelle verkoop die vaak in ongeveer 6 weken al afgehandeld kan zijn, doch er zitten dus wel iets meer risico’s aan vast.

Tip 3: Vraag zo nu en dan je notaris om een update

Binnen de periode van 8 dagen kunnen er veel biedingen binnenkomen, maar soms ook weinig. Het ligt er ook maar net aan hoe gewild je woning is, in welke buurt je woning is gelegen en hoe hoog je de minimale prijs hebt ingezet. Om te weten waar je staat, is het dus slim om goed contact te houden met je notaris. Zo kun je in nadelige situaties alsnog actie ondernemen, bijvoorbeeld door van de verkoop af te zien. Natuurlijk dien je vooraf wel goed te overleggen hoe dit gaat en of je dan niet zelf met een boete zit.

Tip 4: Bedenk ook vast wat je met de opbrengst wil doen

Hypotheeklenen.be kan je veel meer vertellen over deze bijzondere verkoopmethode. Daarnaast kun je op onze site terecht voor een fijne simulatietool, die je in staat stelt te berekenen hoeveel je nodig hebt voor je nieuwe woning. Zo kun je strategisch de prijs bepalen waarvoor je je woning wilt verkopen.

Wil je graag persoonlijk advies? Contacteer ons dan gerust voor meer informatie.


Lees tips & adviesBereken uw hypotheek

Ook uw hypotheek online simuleren?Klik hier

U hoeft niets te doen, wij zoeken voor u bij 25 banken. 100% onafhankelijk, gratis en vrijblijvend.