Klanten getuigen

Ik wou graag verhuizen, maar zag erg op tegen de papierwinkel. Mijn huisbankier stelde me een hypotheek aan, waar ik me toch niet helemaal goed bij voelde. Ik ging voor een tweede opinie naar Hypotheeklenen.be en mijn voorgevoel werd bevestigd: met hulp van Hypotheeklenen.be heb ik nu een hypotheek die veel goedkoper is dan bij mijn eigen bank.

Jaqcueline
Woonlening laten herzien? Waarop moet ik letten?
22 juni

Woonlening laten herzien? Waarop moet ik letten?

Geschreven door Hypotheek Lenen

Met de lage rente gebeurt het steeds vaker dat wooneigenaren hun hypotheek willen herfinancieren. Wie dit goed aanpakt kan tot duizenden euro’s besparen aan hypotheekkosten, al is het omslagpunt voor wooneigenaren verschillend.
Wanneer is het interessant om een herfinanciering in gang te zetten?

Nu de interesten op de internationale markten blijven dalen, gesteund door de Europese Centrale Bank, merken we dat niet alleen aan de rente op het spaarboekje, maar ook bij de rente op een hypotheek.

Het wordt dankzij de lage rente een stuk goedkoper om geld te lenen. Leuk voor iedereen die nu een hypotheek afsluit, maar als je al een hypotheek hebt afgesloten met een vaste rentevoet, merk je niets van de huidige lage rente. In sommige gevallen is het dan raadzaam om de hypotheek over te sluiten naar een nieuwe woonlening met een lagere rentekost.

Wanneer is een herfinanciering interessant?

Hoewel het aantrekkelijk lijkt om een lening opnieuw te herfinancieren tegen een lagere rente, is dat toch niet in alle gevallen interessant. Dit hangt namelijk af van twee factoren.

Een eerste factor is het restbedrag dat openstaat bij de hypotheekverstrekker. Een tweede factor is de looptijd van de lening.

Het overzetten van een lening brengt namelijk kosten met zich mee. Hierbij mag worden gedacht aan de wederbeleggingsvergoeding, die u moet betalen als u de lening vervroegd aflost. Daarnaast zijn er kosten voor de oprichting van de nieuwe hypotheek, zoals dossierkosten en leningsaktekosten.

Voordat u weet of de lening overzetten interessant is, moet u dus weten hoe hoog al deze kosten zijn. Als de kosten minder hoog zijn dan het voordeel dat u kan verdienen met het overzetten, loont het de moeite.

Hoe langer, hoe beter

Vooral leningen met een lange looptijd zullen profijt hebben van een overzetting van de hypotheek. Een lening van 30 jaar, waarvan al 10 jaar is afgelost, heeft in de huidige omgeving waarschijnlijk al voldoende aan een besparing van slechts 0,30% om rendabel te zijn.

Wie bijvoorbeeld in de jaren voor 2008 een lening afsloot, zit al snel aan een rentepercentage richting de 5%. Dan kan een flinke besparing opleveren.

Ga op hypotheekjacht

Als u wil weten of een herziening interessant is, is het prima om eens met de eigen bank te praten. Als de eigen bank het goed vindt om de lening over te zetten (daartoe is de bank niet verplicht) hoeft u namelijk geen nieuwe hypothecaire kosten te betalen. Dat scheelt dus al direct. Maar het kan ook geen kwaad om even te vergelijken met andere hypotheekaanbieders. Want als u toch bezig bent met het overzetten van een hypotheek, kan u ook eens kijken bij concurrenten. Misschien dat een andere partij een beter tarief kan aanbieden?

Het is wel belangrijk om appels met appels te blijven vergelijken. Sommige banken hanteren namelijk andere voorwaarden en tarieven, waardoor dit een vertekend beeld kan geven. Het blijft daarom aangeraden om even te praten met een expert.
Contacteer ons, en samen kijken we wat we voor u kunnen doen.


Lees tips & adviesBereken uw hypotheek

Ook uw hypotheek online simuleren?Klik hier

U hoeft niets te doen, wij zoeken voor u bij 25 banken. 100% onafhankelijk, gratis en vrijblijvend.