Klanten getuigen

Bij mijn vorige verhuis heb ik me voorgenomen om nooit meer zelf de hypotheek uit te zoeken. Gelukkig heb ik me aan dat voornemen kunnen houden: geen gedoe, wel goede informatie en vooral een selectie met goedkope hypotheken. Dit heeft me ontzettend veel tijd (en kosten) bespaard en ik zou het zo weer doen.

Thomas Goethals
Welke kosten wanneer je een huis koopt?
11 juli

Welke kosten wanneer je een huis koopt?

Geschreven door Hypotheek Lenen

Dat het kopen van een eigen huis gepaard gaat met een hoop kosten, is iets dat we allemaal weten. Naast de aankoopprijs zijn er nog een hoop bijkomende kosten waar je rekening mee moet houden. Wat komt er allemaal kijken bij de aankoop van een woning?

Bij de aankoop van onroerend goed zijn er drie grote kostenposten waar je rekening mee moet houden: het registratierecht, de notariskosten en de dossierkosten.

Registratierechten

Wanneer je een nieuwe woning koopt, moet je hier registratierecht voor betalen. De kosten hangen af van de woning en de regio waarin de woning gelegen is. Wie in het Brussels gewest woont, betaalt bijvoorbeeld 12,5% aan registratiekosten. Wie in Wallonië een huis koopt, betaalt ook 12,5%. In Vlaanderen liggen de kosten iets lager: daar komt het registratierecht uit op 10%.

Afhankelijk van de regio, kan er een verminderd tarief in rekening gebracht worden. Dit hangt af van het type huis dat je koopt. Een ‘bescheiden’ woning, ook wel klein beschrijf genoemd, kan rekenen op verminderde registratiekosten. Om hier aanspraak op te maken, moet de woning en eigenaar wel aan een aantal eisen voldoen.

In Brussel en Vlaanderen wordt bovendien gewerkt met een abattement. Als je voor het eerst een woning koopt, krijg je een korting op de registratierechten. In Vlaanderen wordt de eerste 15.000 euro van de aankoop vrijgesteld van registratierechten. In Brussel geldt een nog voordeligere regeling. Daar wordt de eerste 60.000 euro vrijgesteld van registratierechten. In sommige gebieden, voor stadsontwikkeling, kan dit bedrag zelfs nog hoger liggen. Dan kan de korting oplopen tot een vrijstelling van de eerste 75.000 euro.

Notariskosten

Naast de registratierechten, moet ook de notaris betaald worden. Het honorarium van de notaris hangt af van de aankoopprijs van de woning. De kosten worden berekend aan de hand van een schijvensysteem en verschilt dus per woning. Daarnaast kunnen de kosten nog oplopen omdat een notaris ook andere ‘diverse kosten’ in rekening mag brengen. Deze kosten verschillen per notaris, dus het loont om hier goed op te letten.

Dossierkosten

Hoewel er enkelingen zijn die een woning volledig zonder hypotheek financieren, geldt voor de meesten onder ons dat er een hypotheek moet worden afgesloten om de woning te kopen. Als je koopt met een hypotheek, moet je rekening houden met de dossierkosten die de bank in rekening brengt. Deze kosten zijn afhankelijk van het hypotheekbedrag en kunnen per bank verschillen. Bovendien zijn er banken die extra verzekeringen vragen (brandverzekering) voordat een hypotheek kan worden afgesloten.

Hoewel er op deze vaste kosten weinig kan worden bespaard, geldt dat niet voor een hypotheek. Door goed te kijken en te vergelijken kan al gauw honderden tot duizenden euro’s op een hypotheek worden bespaard. Laat u daarom goed voorlichten door een expert.
Bij Hypotheeklenen zijn we in staat om de goedkoopste hypotheek voor u te vinden.
Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Neem nu contact met ons op.


Lees tips & adviesBereken uw hypotheek

Ook uw hypotheek online simuleren?Klik hier

U hoeft niets te doen, wij zoeken voor u bij 25 banken. 100% onafhankelijk, gratis en vrijblijvend.