Klanten getuigen

Mijn man en ik waren op zoek naar een goede hypotheek, maar zagen door de bomen het bos niet meer. Dankzij een duidelijk overzicht en een goede simulatie van Hypotheeklenen.be, werd de juiste keuze al snel erg gemakkelijk. Het uitzoeken van een hypotheek werd bijna leuk ;-).

Katrien
Welke attesten heb je nodig bij de verkoop van je woning?
19 september

Welke attesten heb je nodig bij de verkoop van je woning?

Geschreven door Hypotheek Lenen

Om jouw woning op de juiste manier te verkopen, moet je voor bepaalde documenten zorgen. Onder deze verplichte documenten valt de eigendomsakte van het huis, maar er zijn meer documenten die je als woningverkoper moet regelen. Welke attesten je precies nodig hebt bij de verkoop van je woning, lees je op deze pagina.

Het keuringsattest van de algemene staat van de elektriciteit

Voor je jouw huis kunt verkopen, heb je een keuringsattest van de algemene staat van de elektriciteit nodig. Met dit document laat je de koper weten dat alle elektrische installaties in jouw huis goedgekeurd zijn. Je kunt ook een negatief attest voorleggen aan de koper. In dit geval weet de koper dat hij of zij achttien maanden de tijd heeft om de elektrische installaties in de woning in orde te brengen.

Keuring stookolietank (indien van toepassing

Verwarm je jouw huis met stookolie? Dan heb je ook een keuringsattest voor de stookolietank nodig. Ook dit document moet je voor kunnen leggen aan de koper van je huis, ook als het attest negatief is.

Het bodemattest

Verder ben je als woningverkoper verplicht een bodemattest voor te leggen aan de koper van je huis. Met het bodemattest bewijs je dat de bodem waar jouw woning op gebouwd is, niet verontreinigd is. Je kunt het bodemattest aanvragen bij de notaris, maar ook via de OVAM. Bij de aanvraag van het attest heb je de correcte kadastrale gegevens van je huis nodig, want deze gegevens worden gebruikt om het attest op te stellen.

Overige documenten voor de verkoop van je woning

Heb je het keuringsattest van de algemene staat van de elektriciteit en het bodemattest verzameld, dan ben je nog niet klaar. Je hebt namelijk nog meer documenten nodig om jouw huis te kunnen verkopen. Het gaat om de volgende papieren:

  • Het kadastraal uittreksel, met de gegevens van de eigenaar van het pand, de aard van het pand, het perceelnummer, het perceeloppervlakte, het bouwjaar en het kadastraal inkomen.
  • vHet energieprestatiecertificaat, ook wel het EPC-attest of de EPC-score genoemd. De EPC-score geeft aan hoe jouw woning scoort op het gebied van energiezuinigheid. Om dit attest te kunnen krijgen, moet je een energiedeskundige naar jouw woning laten kijken.
  • Een document over de overstromingsgevoeligheid van je woning. Je moet de woningkoper in kunnen lichten over het risico op overstroming. Hier stel je een los document over op.
  • Het stedenbouwkundig uittreksel, die de koper garandeert dat alle vergunningen voor je woning aangevraagd en goedgekeurd zijn. Ook garandeert dit document de koper dat er geen bouwovertrekingen zijn gemaakt.

Postinterventiedossier

Heb je jouw huis na mei 2001 gebouwd of gerenoveerd? Dan heb je ook een postinterventiedossier nodig bij het verkopen van je woning. Dit document verschaft technische gegevens over de structuur en de materialen van de woning. Je kunt het postinterventiedossier of PID aanvragen bij de aannemer die de bouw of de renovatie destijds uit heeft gevoerd.

Pas als je alle bovenstaande documenten verzameld hebt, kun je jouw woning verkopen. Omdat het verzamelen van de documenten even kan duren, raden wij je aan hier bijtijds mee te beginnen. Op deze manier hoef je niet te lang te wachten voor je jouw huis met alle benodigde documenten kunt verkopen.

Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.


Lees tips & adviesBereken uw hypotheek

Ook uw hypotheek online simuleren?Klik hier

U hoeft niets te doen, wij zoeken voor u bij 25 banken. 100% onafhankelijk, gratis en vrijblijvend.