Klanten getuigen

Bij mijn vorige verhuis heb ik me voorgenomen om nooit meer zelf de hypotheek uit te zoeken. Gelukkig heb ik me aan dat voornemen kunnen houden: geen gedoe, wel goede informatie en vooral een selectie met goedkope hypotheken. Dit heeft me ontzettend veel tijd (en kosten) bespaard en ik zou het zo weer doen.

Thomas Goethals
Wat kost het om een huis te laten slopen?
16 maart

Wat kost het om een huis te laten slopen?

Geschreven door Hypotheek Lenen

Beslist om je huis te laten slopen, maar ben je nog niet 100 procent zeker? Zoals je zelf misschien al weet, komt er wel wat bij kijken: van sloop-of omgevingsvergunningen aanvragen, tot offertes opvragen bij afbraakbedrijven en nutsmaatschappijen contacteren voor de veiligheid te bewaren. Maar wat mag dat allemaal kosten? We overlopen graag voor jou de verschillende kosten waar je rekening mee moet houden alvorens je een eindbeslissing neemt.

Er bestaat geen eenvormige prijs bij een huissloop

Elk huis en zijn omgeving is anders, dus het is praktisch onmogelijk om één bepaalde prijs op een huissloop te plakken.

Enkele elementen die toegevoegd zijn aan de totale kostprijs:

 • De grootte van de woning: logischerwijs is duurt het afbraakwerk langer bij grotere panden
 • Aanwezigheid van kelder: is er een kelder die ook moet afgebroken worden, dan zal dit ook meegerekend worden.
 • Bereikbaarheid van de woning: hoe makkelijk is het om de woning te bereiken? Een moeilijk bereikbaar pand slopen duurt langer en er moeten zeker bij gesloten woningen meer maatregelen genomen worden om de bewoners in de nabije omgeving te beschermen.
 • Aanwezigheid van asbest: heb je last van asbest in je muren of dak? Dan vereist dit een volledig andere aanpak dan een normale sloop. In asbest zitten namelijk giftige stoffen waardoor je sloopprijs zelfs kan verdubbelen.
 • De materialen van je woning: bestaat je woning uit véél verschillende materialen? Dan kunnen de kosten ook aanzienlijk oplopen. De sloop wordt duurder naarmate het aantal verschillende materialen.
 • Aanwezigheid van isolaties: een moderne woning (20 jaar oud) is moeilijker te slopen dan een pand van 100 jaar oud.
 • Aanwezigheid van herbruikbaar materiaal: goed nieuws! Als je veel herbruikbaar materiaal hebt gebruikt tijdens de bouw van de woning, kan dit de prijs drukken.
 • De afstand van het containerpark of breekwerf: hoe dichter je pand ligt aan een containerpark of breekwerf, hoe beter.
 • Gemiddelde prijsberekening

  Om je toch een indicatie te geven van wat het allemaal ongeveer zal kosten, nemen we een voorbeeld van een huis met 3 slaapkamers dat ongeveer 100 vierkante meter groot is en qua bereikbaarheid goed scoort. In deze situatie zullen de kosten oplopen tot 7500 à 10 000 euro. Laat je de binnen- en buitenmuren staan (casco)? Dan zullen de kosten dalen tot ongeveer 5000 euro.

  Sinds 2021 6 % btw in plaats van 21 %

  De overheid geeft je sinds dit jaar ook een fiscaal duwtje in de rug: Tot vorig jaar kregen enkel 32 Belgische centrumsteden een verlaagd btw-tarief (6%). Vanaf dit jaar kunnen dus alle Belgen die een huis willen slopen genieten van dit verlaagd tarief. De voorwaarden: er moeten plannen zijn voor een heropbouw van een woning die zeker voor 5 jaar als hoofdverblijfplaats gaat dienen. Daarnaast mag de oppervlakte niet groter zijn dan 2000 vierkante meter.

  Wilt u graag de mogelijkheden van afbraak en wederopbouw en de geschatte kosten bespreken met experts? Hypotheeklenen staat paraat om al uw vragen te beantwoorden. Contacteer ons nu of maak een afspraak.


  Lees tips & adviesBereken uw hypotheek

  Ook uw hypotheek online simuleren?Klik hier

  U hoeft niets te doen, wij zoeken voor u bij 25 banken. 100% onafhankelijk, gratis en vrijblijvend.