Klanten getuigen

Mijn man en ik waren op zoek naar een goede hypotheek, maar zagen door de bomen het bos niet meer. Dankzij een duidelijk overzicht en een goede simulatie van Hypotheeklenen.be, werd de juiste keuze al snel erg gemakkelijk. Het uitzoeken van een hypotheek werd bijna leuk ;-).

Katrien
Wat is het rendement voor het investeren in vastgoed 2020?
17 maart

Wat is het rendement voor het investeren in vastgoed 2020?

Geschreven door Hypotheek Lenen

Zit je er wel eens aan te denken om een deel van je vermogen te beleggen of investeren? De kans is dan groot dat je op veel verschillende opties bent uitgekeken, zoals risicovolle beleggingen en spaarrekeningen die nagenoeg niets meer opleveren. De afgelopen jaren hoor je hier immers meer kwaads dan goeds over.

Een optie die wel overblijft, betreft investeren in vastgoed. Men noemt het tot op heden investeren in stenen en niet zonder reden; bakstenen blijven decennia lang staan en je hebt in ieder geval het gevoel dat je je hard verdiende geld in iets tastbaars stopt. Als je het echter goed aan wilt pakken, dan is het slim om op enkele zaken extra te letten. In dit artikel lichten we aan je toe waar je best rekening mee houdt wanneer je investeert in vastgoed en hoe je het hoogst mogelijke rendement behaalt.

Vraag jezelf eerst af of een pand meer waard kan worden

In veel gevallen investeert men geld in vastgoed om het op te knappen en vervolgens weer door te verkopen. Soms wordt het pand tussentijds verhuurd, maar dit is niet altijd het geval. Investeerders gaan er in feite van uit, dat ze altijd winst zullen maken op het pand. Maar is dit wel zo? Volgens meerdere vastgoedexperts doe je er goed aan ietwat voorzichtig te zijn met je voorspellingen.

Zo zijn de afgelopen jaren onder meer de prijzen voor woningen weer gestabiliseerd, waardoor het niet zo vaak meer voor komt dat een woning een jaar na dato ineens een klap duurder is. Men verwacht momenteel niet, dat de prijzen voor onroerend goed binnenkort weer zullen stijgen. Daarnaast zijn de rentevoeten momenteel zeer laag en naar verwachting kunnen deze weer de hoogte in gaan. Dit leidt ertoe dat de vraag naar huizen allicht wat af kan nemen zelfs. Bedenk dus goed wat je met een pand beoogt en hoe groot de kans is, dat je winst kan maken op een pand als je het aankoopt. Tot op heden ligt het gemiddelde rendement op ongeveer 3% per jaar.

Hoe zit het met verhuren?

Wil je liever een pand aankopen om je maandelijkse inkomsten te spekken? Dan kan het lucratiever zijn, om een pand langdurig te verhuren. Het is wel verstandig om dan vast te weten dat een groot deel van de huur die je binnen krijgt op gaat aan zaken als de onroerende voorheffing, onderhouds- en herstelkosten en de nodige verzekeringen.

Ook doe je er goed aan om de tijd te nemen voor het kiezen van een huurder, bijvoorbeeld door een gespecialiseerde makelaar in te schakelen die de achtergrond van de huurder checkt. Als een huurder immers niet betaalt, dan zit jij met de gebakken peren. Je kunt gelukkig wel bepaalde verzekeringen afsluiten, die je beschermen tegen wanbetalers. Met een beetje geluk kun je zo een paar honderd euro extra per maand verdienen.

Vergeet ook de fiscus niet

Wanneer je verhuurt aan een particulier, dan hoef je geen belasting af te dragen over de huuropbrengsten. Maar je betaalt wel belasting over het geïndexeerde kadastrale inkomen van je pand. Gebruikt je huurder het pand ook voor beroepsdoeleinden? Dan betaal je ook belasting over de bruto huurinkomsten. Ben je voorts van plan het pand binnen 5 jaar te verkopen?

Houd er dan rekening mee, dat je een belasting op de meerwaarde moet betalen van 16,5%. Voor persoonlijk en helder advies over jouw financiële mogelijkheden in combinatie met het investeren in onroerend goed, kun je altijd terecht bij Hypotheek Lenen. Wij helpen je graag met het maken van een duidelijk overzicht en uiteraard ook aan een solide hypothecaire lening. Contacteer ons gerust voor advies.


Lees tips & adviesBereken uw hypotheek

Ook uw hypotheek online simuleren?Klik hier

U hoeft niets te doen, wij zoeken voor u bij 25 banken. 100% onafhankelijk, gratis en vrijblijvend.