Klanten getuigen

Mijn man en ik waren op zoek naar een goede hypotheek, maar zagen door de bomen het bos niet meer. Dankzij een duidelijk overzicht en een goede simulatie van Hypotheeklenen.be, werd de juiste keuze al snel erg gemakkelijk. Het uitzoeken van een hypotheek werd bijna leuk ;-).

Katrien
Wat is een schuldsaldoverzekering? Hoe werkt dat?
26 november

Wat is een schuldsaldoverzekering? Hoe werkt dat?

Geschreven door Hypotheek Lenen

Wanneer je van plant bent om een huis aan te schaffen, dan komt hier natuurlijk nogal wat bij kijken. Naast alle reguliere zaken zoals het gehele aankoopproces, het opstellen van de nodige documenten en het regelen van de verhuis, zal je ook enkele verzekeringen af moeten sluiten. Sommige verzekeringen zijn verplicht, andere verzekeringen zijn niet verplicht, maar wel heel fijn om te hebben.

De schuldsaldoverzekering betreft één van zulke handige verzekeringen. In dit artikel leggen wij je uit, hoe een schuldsaldoverzekering precies werkt.

Wat is een schuldsaldoverzekering?

Sluit je een hypothecair krediet af, dan kun je geheel zelf kiezen voor bepaalde extra zekerheden die je indekken en helpen, wanneer omstandigheden veranderen. De schuldsaldoverzekering is één van die zekerheden, die bij wet niet verplicht is. Men raadt de verzekering echter wel aan, zeker indien je met een partner een huis koopt of erfgenamen hebt.

Een schuldsaldoverzekering beschermt namelijk je partner of andere erfgenamen wanneer je plots komt te overlijden. Dit is natuurlijk helemaal niet leuk om bij stil te staan, maar bij een kostenpost zo hoog als een hypotheek wél verstandig.

Een schuldsaldoverzekering garandeert dat het verzekerde deel van het hypotheekbedrag wordt afgelost door de verzekeraar. Je bent hierbij redelijk vrij in het bepalen van het verzekerde bedrag; hieronder vind je op dit vlak meer informatie.

Welk bedrag dien je te verzekeren?

Bij de keuze voor de hoogte van het te verzekeren bedrag ben je redelijk vrij om te kiezen. Je kunt namelijk enkel je eigen deel verzekeren, mocht je komen te overlijden en je partner leeft voort. Ook kun je een verzekering afsluiten die de gehele schuld aflost bij het overlijden van één van de partners. Als laatste kun je ook zelf een percentage kiezen. Wij leggen alle drie de opties in detail uit.

Optie 1: 50% voor de rekening van beide partners

Veel huiseigenaren kiezen voor de zogenaamde 50/50 dekking. Dit betekent zoveel, dat jij de helft van het totale geleende bedrag met de schuldsaldoverzekering dekt en jouw partner de andere helft.

Wanneer vervolgens één van de twee partners overlijdt, dan zal de helft van het hypothecaire krediet door de verzekeraar worden afgelost. De overgebleven partner zal dan nog wel de rest van de schuld moeten voldoen.

Optie 2: 100% dekking voor beide partners

Wil je liever maximale zekerheid? Dan kies je voor een schuldsaldoverzekering die voor beide partners het gehele bedrag dekt. Wanneer in dit geval één van beide partners overlijdt, dan betaalt de verzekeraar het gehele schuldbedrag aan de bank.

Deze optie is in het bijzonder slim, wanneer jullie ook kinderen samen hebben. Zij worden dan niet geconfronteerd met eventuele lasten, indien de overgebleven partner mogelijk de hypotheeklasten niet meer zou kunnen betalen.

Optie 3: een dekking die jij zelf bepaalt

Wil je liever een ander percentage? Bijvoorbeeld omdat één partner meer verdient dan de ander? Dan kan dit vaak in overleg met de verzekeraar. Zij kijken dan onder meer naar jullie inkomen, eventuele kredietlasten en andere zaken die van invloed kunnen zijn op de aflossing van de verzekering én lening.

Hypotheek Lenen kan je in elk geval vast duidelijk inzicht geven in jouw of jullie financiële mogelijkheden. Zodat je niet alleen weet hoeveel je kunt lenen, maar ook wat een verstandige keuze zou zijn op het gebied van verzekeringen. Wij houden uiteraard altijd rekening met jullie persoonlijke voorkeuren en wensen. Bel ons eens om een vrijblijvend gesprek in te plannen.


Lees tips & adviesBereken uw hypotheek

Ook uw hypotheek online simuleren?Klik hier

U hoeft niets te doen, wij zoeken voor u bij 25 banken. 100% onafhankelijk, gratis en vrijblijvend.