Klanten getuigen

Ik wou graag verhuizen, maar zag erg op tegen de papierwinkel. Mijn huisbankier stelde me een hypotheek aan, waar ik me toch niet helemaal goed bij voelde. Ik ging voor een tweede opinie naar Hypotheeklenen.be en mijn voorgevoel werd bevestigd: met hulp van Hypotheeklenen.be heb ik nu een hypotheek die veel goedkoper is dan bij mijn eigen bank.

Jaqcueline
Wat is de betonstop en welke gevolgen heeft dit?
9 april

Wat is de betonstop en welke gevolgen heeft dit?

Geschreven door Hypotheek Lenen

Het woord betonstop, of ook wel af en toe” bouwshift” genoemd, heb je vast en zeker al eens horen vallen, maar wat betekent het precies en wat heeft dit voor gevolgen op lange termijn voor Vlaanderen?

Wat is betonstop?

Met de betonstop wordt bedoeld dat niemand meer mag bouwen buiten de ruimte die al ingenomen is. Je zal dus enkel nog een pand mogen neerzetten op plaatsen binnen de ruimte die dus al ingenomen is. Bovendien zal er vanaf 2040 geen ruimte meer bijkomen. Op bestaande percelen waar al eens gebouwd op is of een verhard perceel mag je wel blijven bouwen.

Waarom een betonstop in Vlaanderen?

1. Non-stop lintbebouwing

De grote factor die hierbij meespeelt is het behoud van open ruimte, oftewel “green fields”. Omdat de Vlaming met een baksteen in de maag geboren is en dus enorm graag bouwt, werd de openbare ruimte erg versnipperd en de biodiversiteit vervolgens verstoord. Van gemeente naar gemeente is er momenteel enorm veel lintbebouwing en weinig plek voor natuur en bos. Vrije ruimte is schaars geworden.

2. Grondwaterhuishouding

16 % van het Vlaamse landschap is verhard. En zo’n verharding is alles behalve bevorderend voor de grondwaterhuishouding. Hierdoor zullen een enkele regio’s te maken hebben met droogte, terwijl er andere regio’s last hebben van wateroverlast.

3. Filevorming

Bovendien heeft onze liefde voor bouwen helaas ook als gevolg dat we vaak in de file staan. Door die versnippering ontstaat namelijk filevorming.

De betonstop is er dus gekomen met focus op zowel het ecologisch aspect als het maatschappelijk én economisch aspect.

4. Betonstop: wat met Wallonië?

Ook Wallonië heeft een betonstop ingevoerd en ze zullen vanaf 2050 stoppen met het uitbreiden van de open ruimte. In 2025 plannen ze een halve verdichting.

Ik heb een bouwgrond op geschrapt gebied: wat nu?

Voor wie zijn droomwoning op een bepaald perceel weg ziet vallen doordat de Vlaamse Overheid woonuitbreidingsgebieden of reserve bouwgronden schrappen komt er een compensatie in de plaats. Je zal dus een eerlijke vergoeding krijgen of bouwrechten krijgen ergens anders.

Betonstop: een toekomstbeeld

Doordat we minder ver kunnen bouwen, gaan we in de toekomst dus dichter bij elkaar wonen. In plaats van naast elkaar, zullen we letterlijk boven elkaar leven. Via de betonstop wil de Vlaamse overheid ook mensen stimuleren om kleiner en compacter te gaan wonen en het liefst voornamelijk in stads- en dorpskernen. Doordat we met z’n allen iets dichter bij elkaar zouden wonen, zal alles ook bereikbaarder worden waardoor het verkeer minder belast wordt.

Bouwen in de toekomst

Later zullen we dus niet zomaar overal ons droomhuis kunnen neerplanten. De betonstop betekent natuurlijk niet dat je al je woondromen moet opbergen. Je zal vooral creatiever met de ruimte moeten omspringen en percelen bij wijze van spreken “recycleren”. Wil je graag een huisje ver van de beschaafde wereld, diep in het bos? Die plannen zullen helaas hoe langer hoe minder kans hebben om uitgevoerd te worden.

Hypotheeklenen: advies op maat

Zit je nog met vragen over de betonstop of heb je nood aan advies? Hypotheeklenen staat klaar om jou verder te helpen! Onze experts beantwoorden met plezier al jouw vragen en gaan samen met jou op zoek naar de beste oplossingen. Contacteer ons nu of maak een afspraak!


Lees tips & adviesBereken uw hypotheek

Ook uw hypotheek online simuleren?Klik hier

U hoeft niets te doen, wij zoeken voor u bij 25 banken. 100% onafhankelijk, gratis en vrijblijvend.