Klanten getuigen

Voor mijn eerste huis heb ik aangeklopt bij Hypotheeklenen.be. Alles werd duidelijk uitgelegd en er is goed de tijd genomen om mij te helpen aan een goedkope hypotheek. Met de selectie van Hypotheeklenen.be heb ik snel een goedkope hypotheek kunnen afsluiten. Binnen twee weken was alles rond.

Stijn
Waarop letten bij afsluiten woonlening: 5 tips
13 februari

Waarop letten bij afsluiten woonlening: 5 tips

Geschreven door Hypotheek Lenen

De tijden dat je met gespaard vermogen een huis aan kon schaffen, liggen zeer ver achter ons. Tegenwoordig ben je al snel genoodzaakt om bij een bank krediet aan te vragen, wanneer je eenmaal een mooi huis op het oog hebt.

Om later niet voor onaangename verrassingen te staan, is het erg belangrijk dat je je goed voorbereidt alvorens je een contractueel bindend document tekent. Denk aan de kredietwaardigheid van de kredietverstrekker, de hypotheekrente maar ook aan de hoogte van het krediet in verhouding tot jouw inkomen.

Om je alvast op weg te helpen, volgen hierna een aantal belangrijke punten die je kunt meenemen in je overwegingen bij het afsluiten van een woonkrediet.

1. Bepaal hoeveel je maandelijks kan aflossen

Hoe mooi jouw droomhuis ook is, indien je niet over voldoende inkomsten beschikt om de hypotheek af te lossen, verandert leven waarschijnlijk meer in overleven. Naast de woonhypotheek, zal je ook diverse andere rekeningen moeten kunnen blijven betalen. En je houdt best ook nog wat geld over om te voorzien in je levensonderhoud.

Als standaardadvies geldt dat je maximaal 30% van je inkomen mag besteden aan woonkosten. Ongeveer een derde dus, maar dit is dan ook echt het maximum. Probeer je hieraan te houden, om problemen te vermijden.

2. Bereken de kosten en bepaal de kredietvorm

Heb je een idee van acceptabele maandlasten? Dan kun je nu berekenen hoeveel jouw droomhuis je effectief per maand zal kosten.

Bedenk allereerst wat voor soort hypotheek je wilt. Het lijkt initieel verleidelijk om voor een aflossingsvrij krediet (of bulletkrediet) te kiezen vanwege de lage maandlasten. Aan het einde van de rit heb je dan wel geen vermogen opgebouwd om de hypotheek af te lossen. Zoek dus naar informatie aangaande hypotheekvormen en rentepercentages. Je kunt bijvoorbeeld een bepaald percentage per maand aflossen en daarnaast rente betalen over het aflossingsvrije gedeelte. Hiervoor moet je op zoek gaan naar huidige tarieven en meerdere berekeningen maken, om zo te achterhalen wat voor jouw situatie de beste optie is. Houd hierbij ook rekening met de aanbieders van die tarieven.

3. Check diverse kredietopties op betrouwbaarheid

Indien je duidelijk voor ogen hebt wat voor soort woonkrediet je wil, kun je de diverse opties qua aanbieders analyseren. Ga hierbij ook na of deze aanbieders als betrouwbaar bekend staan. Een reeds langer gevestigde bank zal wellicht ietwat duurder zijn dan een nieuwkomer op de markt, maar heeft wel een stabielere basis. Tijdens de kredietcrisis is gebleken dat ook banken failliet kunnen gaan, met alle gevolgen van dien voor klanten. Kies dus het liefst voor een solide kredietverstrekker die een gevestigde naam heeft opgebouwd.

4. Let op alle bijkomende kosten

Het afsluiten van een woonkrediet brengt de nodige kosten met zich mee, bijvoorbeeld voor de inschrijving van de hypotheek. Dit gebeurt ten overstaan van een notaris die hier een ereloon voor zal vragen.

Ook zijn er in sommige gevallen bemiddelingskosten, als je bijvoorbeeld gebruik maakt van een hypotheekadviseur. Je zou kunnen overwegen geheel zelfstandig een hypotheek af te sluiten, maar dit is niet aan te raden. Er zijn zoveel regelingen en bepalingen die meespelen, dat het goed inwinnen van advies op dit gebied raadzaam is. De kosten hiervoor verdien je doorgaans ruim terug met hetgeen je bespaart door de expertise van de hypotheekadviseur.

5. Opschortende voorwaarde in het compromis met de verkoper

Een laatste punt van aandacht, is het feit dat het kan gebeuren dat het uiteindelijk niet lukt om een krediet rond te krijgen. Indien je met de verkoper al afspraken hebt gemaakt door middel van een compromis en daarmee de aankoop van de woning reeds tot stand hebt gebracht, kan het zijn dat de koop dient te worden ontbonden. Hier zijn aanzienlijke kosten bij betrokken die kunnen oplopen tot 20% van de koopsom. Neem daarom een opschortende voorwaarde in dit compromis op, die bepaalt dat verkoop enkel plaats kan vinden als je een lening kunt verkrijgen.

Naast bovengenoemde punten, zijn er nog andere zaken die van belang kunnen zijn bij de financiering van een woonhuis of pand. Vanwege het ingewikkelde karakter van een dergelijke financiering, raden wij je ten zeerste aan om hiervoor advies in te winnen.

Dankzij onze jarenlange expertise op het gebied van hypotheken kan Hypotheeklenen.be je van alle nodige informatie voorzien. Bovendien nemen wij ook heel opzoekingswerk van jou over en zoeken we naar de meest geschikte hypotheek op maat van jouw situatie. Zo loop je geen enkel risico gedurende het gehele proces. Bovendien betaal je bij Hypotheeklenen.be geen bemiddelingskosten. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak.


Lees tips & adviesBereken uw hypotheek

Ook uw hypotheek online simuleren?Klik hier

U hoeft niets te doen, wij zoeken voor u bij 25 banken. 100% onafhankelijk, gratis en vrijblijvend.