Klanten getuigen

Voor mijn nieuwe woning was ik op zoek naar goed en onafhankelijk advies. Hypotheeklenen.be heeft mij goed voorzien van de juiste informatie, zodat ik snel en zonder veel zorgen een weloverwogen beslissing kon nemen. Ik kan het iedereen aanraden!

Marnix Vramhout
Voorlopige en definitieve oplevering bij nieuwbouw: handige informatie
29 oktober

Voorlopige en definitieve oplevering bij nieuwbouw: handige informatie

Geschreven door Hypotheek Lenen

Nieuwbouw is erg in trek, vooral bij starters. Je betrekt een gloednieuwe woning die je vaak ook nog geheel naar smaak en stijl kunt afwerken. Maar er kan soms nogal wat tijd overheen gaan voor je het pand daadwerkelijk kunt betrekken, zeker indien je al tijdens de projectfase de woning aanschaft.

In het geval van nieuwbouwwoningen is er namelijk sprake van een tweefasige oplevering: de voorlopige en de definitieve oplevering. Wanneer het project onder de Wet Breyne valt, wat ook wel wordt aangeduid als ‘koop op plan’, dan is een tweefasige oplevering zelfs verplicht. Om te weten hoe dit precies werkt, leggen wij vast enkele feiten aan je voor. Zodat je goed voorbereid een nieuwbouwwoning kunt aanschaffen.

De tweefasige oplevering nader uitgelegd

De Wet Breyne is een wet die heel specifiek aangeeft, dat de oplevering van nieuwbouwpanden in twee fasen dient te verlopen. Eerst vindt de voorlopige oplevering plaats, daarna dient er minimaal een jaar overheen te gaan voordat de definitieve oplevering plaats kan vinden. Dit met het oog op een correcte bouwkundige staat en afwerking. Valt een nieuwbouwproject niet onder de Wet Breyne? Dan geldt de wettelijke verplichting niet, maar vaak wordt er alsnog contractueel voorzien in een gelijkwaardige regeling.

De werkwijze van de voorlopige oplevering

Wanneer een gebouw eenmaal is afgewerkt, dan vindt de voorlopige oplevering plaats. Veelal zal de aannemer de bouwheer uitnodigen om dit proces te voltooien. De woning wordt geheel doorlopen en gecheckt op gebreken, maar ook om te kijken of alles volgens het boekje is uitgevoerd.

Daarna maakt men een proces verbaal op van de bevindingen, dus zowel de zaken die prima in orde zijn als de punten die nog verbeterd moeten worden. Ook wordt een termijn vermeld waarbinnen de aannemer tijd krijgt om de vermelde verbeteringen uit te voeren. Als koper is het geen overbodige luxe, om je door een expert bij te laten staan in dit proces.

Wat zijn de gevolgen van de voorlopige oplevering?

Wanneer er sprake is van gebreken tijdens de voorlopige oplevering, dan is dit het moment waarop deze worden aanvaard. Zie je bepaalde zaken niet, die later alsnog aan het licht komen? Dan kun je in een later stadium de aannemer hier vaak niet meer verantwoordelijk voor houden. Daarom is het zo belangrijk, dat je iemand bij je hebt die kennis van zaken heeft. Anders dien je later zelf de gebreken op eigen kosten te herstellen en dit kan behoorlijk prijzig zijn.

Nadat het proces verbaal is opgemaakt, begint de waarborgtermijn te lopen. Deze termijn van minimaal één jaar geeft de aannemer de kans om de benodigde reparaties uit te voeren. Dit geldt ook voor gebreken, die na de voorlopige oplevering opduiken. Op het moment van de voorlopige oplevering worden de werken ook overgedragen aan de koper en de koper draagt nu alle risico’s. Ook eindigt de zogenaamde uitvoeringstermijn.

De werkwijze van de definitieve oplevering

De definitieve oplevering vindt minimaal één jaar na de voorlopige oplevering plaats op uitnodiging van de aannemer. Indien nog niet alles af is gemaakt, dan kan de bouwheer de oplevering weigeren. Zodat de aannemer nog de benodigde reparaties kan uitvoeren. Daarom kan de periode tussen de voorlopige en definitieve oplevering vaak langer dan een jaar duren. Is alles in orde? Dan wordt een proces verbaal van de definitieve oplevering opgesteld.

Wat zijn de gevolgen van de definitieve oplevering?

Is de oplevering definitief, dan zijn alle werken aanvaard. Op dat moment start een tienjarige periode van aansprakelijkheid van zowel de aannemer als de architect. Zijn er dus zaken die later duidelijk worden, dan kunnen deze personen alsnog onder bepaalde voorwaarden aansprakelijk worden gesteld.

Bij Hypotheek Lenen kun je in ieder geval vast duidelijkheid krijgen omtrent je mogelijke budget, indien je een nieuwbouwproject op het oog hebt. Dan weet je goed wat je opties zijn, daarnaast kunnen wij je veel meer vertellen over alle procedures die van belang zijn bij de aankoop van nieuwbouw. Geïnteresseerd? Bel ons dan meteen voor een afspraak.


Lees tips & adviesBereken uw hypotheek

Ook uw hypotheek online simuleren?Klik hier

U hoeft niets te doen, wij zoeken voor u bij 25 banken. 100% onafhankelijk, gratis en vrijblijvend.