Klanten getuigen

Voor mijn nieuwe woning was ik op zoek naar goed en onafhankelijk advies. Hypotheeklenen.be heeft mij goed voorzien van de juiste informatie, zodat ik snel en zonder veel zorgen een weloverwogen beslissing kon nemen. Ik kan het iedereen aanraden!

Marnix Vramhout
Verlaagde registratierechten voor sloop en wederopbouw vanaf 2021
3 juli

Verlaagde registratierechten voor sloop en wederopbouw vanaf 2021

Geschreven door Hypotheek Lenen

Een woning kopen is voor veel mensen relatief rechttoe rechtaan: je zoekt een woning die je kunt betrekken, zet meubels neer en voila. Je woont in je droomwoning. Maar voor meer avontuurlijke huizenjagers kan het (deels) wederopbouwen van een pand dat in slechte staat is nu een slimme zet zijn.

Er zijn nogal wat woningen die in verval zijn geraakt en de overheid wil daar nu positieve maatregelen tegen treffen.

Wanneer je nu een woning koopt die in zeer slechte staat is, krijg je een korting op het registratietarief. Daarnaast zijn de rentevoeten momenteel ook zeer gunstig. Is het altijd al je droom geweest om een woning geheel naar eigen smaak op te knappen? Lees dan snel verder, wij vertellen je meer over de mogelijkheden die nu voor je open liggen.

Verlaagde registratierechten bij ingrijpende renovaties

Wanneer je een woning koopt, dan dien je altijd registratierechten te betalen. Sinds januari is dit gezakt naar 6%, wanneer je een woning aankoopt die tevens je eerste en enige woning is. Voorheen was dit 7%. Wanneer je een tweede woning koopt, dan dien je 10% te betalen.

De reden dat het percentage is gedaald van 7% naar 6%, is het feit dat de Vlaamse Woonbonus is afgeschaft.

Koop je echter een woning die je ingrijpend renoveert, ook op energetisch niveau? Dan hoef je nu maar 5% registratierechten te betalen. Vanaf 2021 wil de Vlaamse overheid dit tarief ook toepassen bij woningen die (deels) worden gesloopt en wederopgebouwd.

Men wil hiermee in principe bereiken, dat oudere woningen geheel naar moderne maatstaven worden opgeknapt en dan vooral op het gebied van energiezuinigheid. Hiertoe zullen wel speciale voorwaarden bestaan waar je aan dient te voldoen, om aanspraak te maken op de verlaagde premie.

De rentevoeten zijn nog steeds historisch laag

Naast het feit dat je kunt genieten van een verlaagde premie, zijn de rentevoeten voor hypothecaire kredieten en renovatiekredieten momenteel ook zeer laag. Zo kun je bijvoorbeeld ook opteren voor een zogeheten groene lening, waar je op dit moment een rente over betaalt van circa 1,5%.

Dat is een stuk lager, dan eerdere leningen met rentevoeten van 2,5% of hoger. Daarnaast hebben de hypothecaire leningen momenteel een gemiddelde rentevoet van 1,37%; ook historisch laag dus.

Verlaging van het btw-tarief

De werken die je aan een eventueel renovatiepand wilt verrichten, genieten momenteel ook van een verlaagd btw-tarief. In veel Vlaamse steden kun je nu gebruik maken van een verlaagd tarief van 6%, in tegenstelling tot de reguliere 21%.

Dit scheelt voor een grote renovatieklus ontzettend veel geld. Steek je graag de handen uit de mouwen? Dan is dit een goede tijd om aan de slag te gaan!

Nu kopen of toch beter wachten?

De verlaagde tarieven die eerder werden genoemd treden pas in 2021 in werking. Niettemin is het slim om nu alvast stil te staan bij je toekomst. Men verwacht bijvoorbeeld, dat de rentevoeten in de komende maanden weer kunnen stijgen.

Indien je angst hebt dat een woning door je vingers zal glippen, dan kun je altijd contact opnemen met Hypotheek Lenen. Wij kunnen je vast op weg helpen met het in kaart brengen van je financiële situatie, je mogelijkheden op een rij zetten en je adviseren over de aankoop van een woning. Contacteer ons direct voor een vrijblijvende afspraak.


Lees tips & adviesBereken uw hypotheek

Ook uw hypotheek online simuleren?Klik hier

U hoeft niets te doen, wij zoeken voor u bij 25 banken. 100% onafhankelijk, gratis en vrijblijvend.