Klanten getuigen

Ik wou graag verhuizen, maar zag erg op tegen de papierwinkel. Mijn huisbankier stelde me een hypotheek aan, waar ik me toch niet helemaal goed bij voelde. Ik ging voor een tweede opinie naar Hypotheeklenen.be en mijn voorgevoel werd bevestigd: met hulp van Hypotheeklenen.be heb ik nu een hypotheek die veel goedkoper is dan bij mijn eigen bank.

Jaqcueline
Verkoop je je woning? Wat gebeurt er met je hypotheek?
11 april

Verkoop je je woning? Wat gebeurt er met je hypotheek?

Geschreven door Hypotheek Lenen

De meeste hypotheken hebben een looptijd van gemiddeld 20 tot 30 jaar. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen, dat iedere huiseigenaar ook vast zal zitten aan die looptijd. Je kunt ook gewoon je huis verkopen voor het einde van de termijn. In dit artikel leggen wij iets meer uit over de gevolgen die dit voor jou heeft, in het geval je een ander huis aanschaft of juist niet.

Situatie 1: je verkoopt je woning en koopt een nieuwe woning

In veruit de meeste gevallen zal iemand een woning verkopen, om in een ander pand te gaan wonen. Soms kan dit nieuwe pand een huurpand zijn (dan gaat situatie 2 op voor jou), maar vaak ook een nieuwe koopwoning. Je kunt dan kiezen uit globaal twee opties:

  • je betaalt je huidige hypotheek af met de opbrengst van de verkoop een sluit een nieuwe hypotheek af voor je nieuwe woning
  • of je neemt je huidige hypotheek mee

Welk besluit voor jou het beste is, kun je bepalen aan de hand van wat feiten.

Let op de rentevoet

Indien de rentevoet op het moment zeer goed is, dan is het vaak slim om je oude hypotheek op te zeggen en af te betalen en een nieuw krediet met deze gunstige rente af te sluiten.

Je zult dan een afweging moeten maken tussen enerzijds het voordeel van de lage rente en anderzijds de kosten die je weer zult maken voor de notaris, de akten enzovoorts. Een hypotheekadviseur kan dit vaak helder voor je in kaart brengen.

Je lening meenemen kan fiscaal voordelig zijn

Het maximale fiscale voordeel op hypothecaire kredieten die voor 1 januari 2012 zijn afgesloten bedraagt in Vlaanderen 2.280 euro. Voor leningen die na deze datum zijn afgesloten, is het fiscale voordeel maximaal 1.520 euro. Wanneer je je oude hypotheek in stand houdt, dan blijft ook het hogere fiscale voordeel voor jou gelden.

Is je nieuwe woning duurder dan je oude woning?

Wanneer je nieuwe woning duurder is (en vaak is dat zo, want mensen verhuizen nu eenmaal veelal naar grotere huizen), dan zal de hypotheek vanzelfsprekend ook hoger zijn. Je kunt dan erg veel kanten op, zoals een geheel nieuwe lening afsluiten, je huidige lening meenemen en voor de rest een nieuwe lening afsluiten, of misschien kun je wel een heropname doen? Laat je wederom goed adviseren om de meest gunstige voorwaarden te verkrijgen.

Situatie 2: je verkoopt je woning maar geen nieuwe woning

Wanneer je geen nieuwe woning koopt, dan zal je de huidige hypotheek gewoon aflossen. In dit geval is dan wel sprake van vervroegd terugbetalen en daar kan een extra prijskaartje aan vastzitten in de vorm van een zogeheten wederbeleggingsvergoeding.

Daarnaast vervallen ook je huidige fiscale voordelen, wanneer je geen hypotheek meer hebt. Daarom kan het soms alsnog de moeite waard zijn om je opties uiteen te zetten, om toch kopen in plaats van huren te overwegen.

Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Neem dan gauw contact op met Hypotheek Lenen en wij kunnen jou van alle informatie voorzien, om de juiste beslissing te nemen voor jouw toekomst.


Lees tips & adviesBereken uw hypotheek

Ook uw hypotheek online simuleren?Klik hier

U hoeft niets te doen, wij zoeken voor u bij 25 banken. 100% onafhankelijk, gratis en vrijblijvend.