Klanten getuigen

Financiële producten zijn soms erg ingewikkeld, maar met de hulp van Hypotheeklenen is het allemaal goed gekomen. Dankzij de uitgebreide vergelijking en heldere uitleg, heb ik vol vertrouwen een fantastische prijs gekregen voor mijn nieuwe hypotheek.

Isabelle Tant
Verklarende woordenlijst: afkortingen op vastgoedsites
14 mei

Verklarende woordenlijst: afkortingen op vastgoedsites

Geschreven door Hypotheek Lenen

Wanneer je een huis gaat kopen of verkopen, dan kom je ineens terecht in de wereld van de vastgoedsector. Dit kan vooral voor leken aan het begin verwarrend zijn, want er zijn nogal wat documenten en termen die je om de oren vliegen. Zaken als notariële akten en attesten dienen opgesteld te worden, zonder dat je hier bij voorbaat al kennis van hebt opgedaan.

Een ander probleem dat bij ons vaak wordt gemeld, is de enorme hoeveelheid aan afkortingen op immowebsites en zoekertjes. Wij kunnen ons zo voorstellen dat het behoorlijk lastig kan zijn om al deze termen en afkortingen in één keer te begrijpen. Daarom hebben wij speciaal voor jou een verklarende woordenlijst samengesteld, die alle reguliere afkortingen voor je op een rij zet die op vastgoedsites worden vermeld.

De meest voorkomende algemene afkortingen op een rij

Allereerst hebben wij hierbij op alfabetische volgorde alle reguliere afkortingen voor je opgesomd. Deze hebben te maken met informatie betreffende het pand, zoals de oppervlakte, het bouwjaar en of er een EPC-attest aanwezig is. Dit zijn zaken die nodig zijn om onder meer de prijs van de woning te bepalen en de staat van de woning.

Bew. Opp. Bewoonbare oppervlakte

Bj Bouwjaar

EPC Energieprestatiecertificaat

K.I. Kadastraal inkomen

UC Unieke code

OB/HOB/GB Open/Halfopen/Gesloten bebouwing

Een symbooltje met een huisje met golven betekent voorts, dat het gebouw in overstromingsgevoelig gebied gelegen is.

Afkortingen die met stedenbouwkundige zaken te maken hebben

Naast de algemene afkortingen, zijn er ook afkortingen die vooral met stedenbouwkundige aspecten van het pand en de omgeving te maken hebben. Vaak worden deze afkortingen ook in zoekertjes vermeld, omdat dit natuurlijk scheelt in het aantal woorden dat men dient te noteren. In onderstaande lijst vind je alle stedenbouwkundige afkortingen per categorie, tevens op alfabetische volgorde.

De stedenbouwkundige zaken aangaande de bestemming van het pand zijn als volgt:

Wche Woongebied met culturele, historische of esthetische waarde

Wg Woongebied

WgLk Woongebied met landelijk karakter

Wug Woonuitbreidingsgebied

Stedenbouwkundige afkortingen: vergunningen

Wanneer je een woning wilt kopen en je wilt bijvoorbeeld een aanbouw plaatsen of een deel uitbreiden van het pand, dan dien je te achterhalen of je hiervoor een vergunning kan krijgen van de gemeente. In sommige gevallen is deze vergunning reeds aanwezig. Ook kan het zijn, dat een dergelijke vergunning in het verleden is afgewezen. Het verdient aanbeveling hierop te letten, indien je het huis liever niet aankoopt zonder deze mogelijkheid.

Gvg Geen vergunning uitgereikt

Gvv Geen verkavelings-vergunning

Vg Vergunning uitgereikt

Vv Verkavelingsvergunning

Stedenbouwkundige afkortingen: verkooprecht

In sommige gevallen kan er een verkooprecht op het pand rusten. Dit betekent, dat een derde partij voorrang krijgt bij de verkoop. Deze partij is dan in staat het pand tegen dezelfde voorwaarden aan te kopen als de hoogste bieder. Vaak zal het om een overheidsinstantie gaan, die verkooprecht heeft op het pand.

Gvkr Geen voorkooprecht ruimtelijke ordening aanwezig

Vkr Voorkooprecht ruimtelijke ordening aanwezig

Stedenbouwkundige afkortingen: dagvaardingen

Ook kun je nakijken, of de eigenaar van het pand mogelijkerwijs is gedagvaard vanwege een bouwovertreding.

Dv Dagvaarding uitgebracht

Gmo Geen rechterlijke herstelmaatregel of bestuurlijke maatregel opgelegd

Ho Rechterlijke herstelmaatregel opgelegd

Hypotheek Lenen helpt je met de aan- en verkoop van je woning

Wij kunnen ons voorstellen dat het aan het begin ingewikkeld kan zijn, om een woning aan te kopen. Je wordt immers overladen met terminologie, terwijl je het liefste natuurlijk ontspannen op zoek gaat naar je droomwoning. Kun je wel wat hulp gebruiken bij de diverse financiële modaliteiten? Dan zit je bij Hypotheek Lenen altijd aan het goede adres. Bel ons direct om een intake aan te vragen, indien je graag tot actie over wilt gaan.


Lees tips & adviesBereken uw hypotheek

Ook uw hypotheek online simuleren?Klik hier

U hoeft niets te doen, wij zoeken voor u bij 25 banken. 100% onafhankelijk, gratis en vrijblijvend.