Klanten getuigen

Financiële producten zijn soms erg ingewikkeld, maar met de hulp van Hypotheeklenen is het allemaal goed gekomen. Dankzij de uitgebreide vergelijking en heldere uitleg, heb ik vol vertrouwen een fantastische prijs gekregen voor mijn nieuwe hypotheek.

Isabelle Tant
Tijdelijk werkloos door corona? Kan je dan nog een hypothecaire lening krijgen?
7 augustus

Tijdelijk werkloos door corona? Kan je dan nog een hypothecaire lening krijgen?

Geschreven door Hypotheek Lenen

In de afgelopen maanden is er wereldwijd een hoop gebeurd. Zo heeft het coronavirus voor enorme veranderingen gezorgd, ook in België. Op het toppunt van corona zaten bijna anderhalf miljoen mensen tijdelijk werkloos thuis. Op dit moment is het weliswaar iets beter, maar nog steeds liggen vele sectoren onder vuur zoals horecagelegenheden en toeristische voorzieningen.

Ook de huizenmarkt lag tijdelijk plat. Bezichtigingen zijn sinds 11 mei 2020 echter weer toegestaan, mits je wordt bijgestaan door een makelaar en voldoende afstand houdt. Maar je wilt natuurlijk wel weten, of je op het moment een lening kunt krijgen.

Niets is zo erg als het vinden van je droomwoning, om vervolgens te horen te krijgen dat je het financieel niet redt. In dit artikel vind je meer informatie over de mogelijkheden om een hypothecaire lening te krijgen, wanneer je tijdelijk werkloos bent of net bent geweest.

Banken willen altijd zekerheid

We willen in ieder geval direct vermelden, dat banken nog steeds erg letten op zekerheid. Een hypothecair krediet is doorgaans een hoog bedrag dat je leent, dus een kredietverstrekker wil wel zeker weten dat jij het geleende geld kunt terugbetalen.

En een vaste baan met langdurig contract is nu eenmaal stabieler, dan iemand die werkloos is. Het is derhalve al een doorslaggevende factor, of je nu dan wel binnenkort weer voltijds aan het werk kunt gaan.

Banken kunnen ook menselijk optreden

Wanneer je een lening wilt aanvragen in de huidige situatie, dan kun je in principe verwachten dat banken wat soepeler omgaan met eisen. Banken willen een stabiel salaris, dus indien je kunt aantonen dat je binnenkort weer volgens het oude schema gaat werken is er veelal niets aan de hand.

Je kan hiervoor bij je werkgever best wel een verklaring vragen waarin duidelijk wordt omschreven dat je terug kan keren naar je oude job wanneer de toestand weer beter wordt.

Maak voor jezelf een realistische berekening

Indien je zelf wilt weten of het verstandig is om nu een woning te kopen, dan kun je voor jezelf een simulatie uitvoeren die jouw inkomsten en uitgaven tegenover elkaar legt. In de regel dien je nooit meer dan 40% van je inkomsten aan afbetalingen zoals een hypothecair krediet te besteden, dan zit je veilig. Dit is trouwens geen vaststaande regel, maar veel kredietverstrekkers houden zich hier wel aan.

Iets dat ook enorm kan helpen, is een goed gevulde spaarpot. De eigen inbreng heeft erg veel invloed op je kansen om een hypotheek te krijgen.

Iets dat je eventueel ook kan proberen, is in je omgeving kijken of iemand garant voor je wil staan. Dit verschaft de bank vast meer zekerheid, daarnaast verlaag je het bedrag dat je maandelijks dient af te lossen aanzienlijk met een solide eigen inbreng.

Hypotheek Lenen kan een gezonde berekening voor je opstellen

Wil je graag weten of je op dit moment in aanmerking komt voor een hypotheek? Bel dan zeker eens met het team van Hypotheek Lenen. Wij kunnen jouw totale financiële plaatje in kaart brengen, zodat je ook direct weet hoeveel geld je kunt lenen.

Met meer dan 25 kredietverstrekkers in onze portefeuille kunnen wij ook direct helpen met een aanvraag voor je in te dienen. Neem gerust contact met ons op met al je vragen.


Lees tips & adviesBereken uw hypotheek

Ook uw hypotheek online simuleren?Klik hier

U hoeft niets te doen, wij zoeken voor u bij 25 banken. 100% onafhankelijk, gratis en vrijblijvend.