Klanten getuigen

Ik wou graag verhuizen, maar zag erg op tegen de papierwinkel. Mijn huisbankier stelde me een hypotheek aan, waar ik me toch niet helemaal goed bij voelde. Ik ging voor een tweede opinie naar Hypotheeklenen.be en mijn voorgevoel werd bevestigd: met hulp van Hypotheeklenen.be heb ik nu een hypotheek die veel goedkoper is dan bij mijn eigen bank.

Jaqcueline
De rentevoet van je hypotheek opnieuw financieren? Nu is het moment!
9 juli

De rentevoet van je hypotheek opnieuw financieren? Nu is het moment!

Geschreven door Hypotheek Lenen

De rentevoet van hypothecaire leningen bevindt zich momenteel op een historisch laag punt. Dit noopt vele woningeigenaren tot het herfinancieren van hun hypotheek. Het herfinancieren van je lening kan je op jaarbasis namelijk erg veel geld besparen, zeker indien je huidige rentevoet relatief hoog is. Maar is het in alle gevallen slim om de rentevoet van je hypotheek te wijzigen? Hierbij enkele tips om zeker op te letten, wanneer je dit overweegt.

Kies je voor een variabele of vaste rente?

Soms kan het al schelen om enkel de rentevoet zelf te wijzigen van variabel naar vast, of andersom. Bij een vaste rente ga je voor een langere termijn een bepaalde rentevoet aan, dit is vooral slim bij een erg lage rentevoet zoals nu. Een variabele rente zal door de hypotheekverstrekker automatisch worden bijgesteld na een bepaalde periode. Is de rentevoet op dat moment lager dan voorheen, dan geniet je ook de voordelen al zal de termijn in dat geval korter zijn.

Ga zeker kijken bij andere banken en aanbieders

Het lijkt op het eerste oog erg aantrekkelijk om bij je huidige bank een herfinanciering aan te vragen. Je vermijdt daardoor bepaalde kosten zoals de handlichting en een geheel nieuwe hypothecaire inschrijving. Maar de kans is zeer groot, dat een concurrent je een veel beter voorstel kan doen. Zij zullen immers van jouw hypotheek de vruchten plukken in de vorm van interesten.

Bereken vast zelf het voordeel dat je zal genieten

Om in elk geval goed voorbereid te starten, loont het altijd de moeite om de toekomstige situatie te simuleren. Dit houdt in, dat je middels een handige tool je nieuwe hypotheek berekent en daarmee de maandelijkse kosten die je zult gaan dragen. Hypotheek Lenen kan dit uiteraard voor je doen, zodat je tijdens ons gesprek vast op de hoogte bent van de voordelen die herfinanciering voor jou kunnen betekenen. Wij leggen dan jouw inkomsten en uitgaven op een rij en berekenen met de nieuwe rentevoet, hoeveel geld je zult besparen.

Houdt wel rekening met de wederbeleggingsvergoeding

Je dient er wel van op de hoogte te zijn, dat een herfinanciering niet geheel zonder kosten wordt uitgevoerd. Bij het vervoegd terugbetalen van je hypotheek, zal je een zogenaamde wederbeleggingsvergoeding moeten neerleggen. Dit is een vergoeding voor de rente die de bank zal mislopen.

Stap je dus over op een andere bank en valt de overstap nog binnen de termijn dat je een wederbeleggingsvergoeding moet betalen? Dan dien je rekening te houden met een bedrag van maximaal drie maanden rente over de totale nog terug te betalen som. Ook het opheffen van de oude hypotheek, dit is de handlichting, kost extra geld. De nieuwe hypotheek wordt ook nog bij notariële akte ingeschreven en verloopt dus ook niet kosteloos. Maar de kans is zeer groot, dat de lagere rentevoet deze kosten redelijk snel op zal vangen.

Hypotheek Lenen bekijkt of herfinanciering in jouw geval waardevol is

Wil je graag weten of herfinanciering van je hypotheekrente een slim plan is? Neem dan gauw eens contact op met Hypotheek Lenen. Wij kunnen voor jou precies bepalen met welke kosten je te maken zult krijgen en welke rentevoet voor jou mogelijk is. Dan kun je met deze informatie zelf bekijken, of het herfinancieren van je hypotheek een goed idee is.


Lees tips & adviesBereken uw hypotheek

Ook uw hypotheek online simuleren?Klik hier

U hoeft niets te doen, wij zoeken voor u bij 25 banken. 100% onafhankelijk, gratis en vrijblijvend.