Klanten getuigen

Bij mijn vorige verhuis heb ik me voorgenomen om nooit meer zelf de hypotheek uit te zoeken. Gelukkig heb ik me aan dat voornemen kunnen houden: geen gedoe, wel goede informatie en vooral een selectie met goedkope hypotheken. Dit heeft me ontzettend veel tijd (en kosten) bespaard en ik zou het zo weer doen.

Thomas Goethals
Renoveren? Let op voor deze extra kosten voor je een lening afsluit
9 maart

Renoveren? Let op voor deze extra kosten voor je een lening afsluit

Geschreven door Hypotheek Lenen

Een pand op het oog dat, mits wat renovatiewerk, jouw droomhuis kan worden. Een budget vooropstellen voor een volledig nieuwe badkamer of keuken is héél belangrijk. Kosten kunnen namelijk flink oplopen eens de werken begonnen zijn en je zal gedurende het renovatieproces zonder twijfel tegen enkele dingen botsen die je niet had verwacht. Hoe bereid je je het beste voor op renovatiewerken? Enkele tips.

1. Laat de woning checken op verborgen verbreken

Scheurtje in de muur? Of schimmels en vochtplekken? Veel problemen kunnen we met het blote oog waarnemen en in rekening nemen bij het opstellen van het renovatiebudget. Maar achter elk probleem zit meestal een onderliggend probleem dat veel moeilijker te detecteren is. Je woning kan namelijk last hebben van asbest of veel ernstigere vochtproblemen dan eerst gebleken. Laat dus zeker het pand checken door een expert alvorens de renovatiewerken starten!

Ook kunnen er zich structurele problemen schuilhouden. Vooral bij oude woningen is het sterk aangeraden om de staat van het gebouw te laten nakijken. Voor deze onvoorziene kosten moet je zeker 10 % van het budget incalculeren.

2. Vraag de juiste vergunningen aan

Bij drastische renovatiewerken moet je vooral eerst checken of je de nodige vergunningen hebt aangevraagd. Dit doe je bij de gemeentedienst. Wat gebeurt er als je dit niet aanvraagt en gewoon begint te renoveren zonder vergunning? Dan is er grote kans dat je nadien een deel ervan zal moeten afbreken, wat ook weer betekent: meer kosten.

Huur je een bouwfirma in voor de renovatiewerken? Controleer dan zeker of zij beschikken over de juiste werkdocumenten en verzekeringen. De opdrachtgever (jij dus) zal bij een controle de boetes moeten betalen als de firma zelf wettelijk niet in orde is. Heb je helpende handjes binnen de familie of vriendenkring? Dan kan je best ook kijken voor een verzekering voor hen.

3. Lees de offertes van bouwfirma’s in detail

Als je een bouwfirma inzet voor je renovatiewerken en de offertes met elkaar vergelijkt, ga je sneller kiezen voor degene met de aantrekkelijkste prijs. Logisch, natuurlijk. We raden echter wel aan om de offerte grondig te lezen! Als de prijs aanzienlijk lager ligt, kan het zijn dat ze goedkopere materialen gebruiken, waardoor je misschien niet het resultaat bekomt dat jij graag wilde.

4. Zorg op voorhand voor het juiste materiaal

Als je de renovatiewerken zelf doet, grijp je direct naar je eigen gereedschapskist. De algemene tools die heb je, maar soms ontbreekt er wel eens een tool voor een heel specifieke opdracht en moet je met haast en spoed een bezoekje brengen aan de doe-het-zelf-zaak. Onverwachte kosten waar je dus ook zeker rekening mee moet nemen.

5. Vraag advies aan een expert

De handige Harry’s onder ons willen het liefste van al zelf de touwtjes in handen nemen bij hun renovatieproject. Maar een handige harry is meestal geen ervaren vakman. Specialisten kunnen als geen ander het budget inschatten en houden rekening met alle mogelijke kosten.

Ga jij renoveren maar wil je graag eerst de mening van een expert? Hypotheeklenen is gespecialiseerd in vastgoed en kijkt samen met jou naar de mogelijkheden om de plannen voor jouw droomwoning waar te maken. Contacteer ons nu of maak een vrijblijvende afspraak. We helpen je graag verder.


Lees tips & adviesBereken uw hypotheek

Ook uw hypotheek online simuleren?Klik hier

U hoeft niets te doen, wij zoeken voor u bij 25 banken. 100% onafhankelijk, gratis en vrijblijvend.