Klanten getuigen

Bij mijn vorige verhuis heb ik me voorgenomen om nooit meer zelf de hypotheek uit te zoeken. Gelukkig heb ik me aan dat voornemen kunnen houden: geen gedoe, wel goede informatie en vooral een selectie met goedkope hypotheken. Dit heeft me ontzettend veel tijd (en kosten) bespaard en ik zou het zo weer doen.

Thomas Goethals
Renovatiekosten: mee in woonlening of apart lenen?
12 mei

Renovatiekosten: mee in woonlening of apart lenen?

Geschreven door Hypotheek Lenen

De kosten van een woning zijn vaak niet de enige kosten die er komen kijken. Vaak moet je nog wat klusjes doen of renovatiewerken laten uitvoeren, wat ook weer een grote kost met zich meebrengt. Reken je deze kosten beter mee in je woning of sluit je daar eerder een andere renovatielening voor af? Wij helpen je op weg.

Hoeveel is je budget?

Als je investeert in een woning, betekent dit dat er ooit wel eens renovatiewerken aan te pas kunnen komen. Later zal vast en zeker je badkamer of keuken een opfrissingsbeurt kunnen gebruiken. Ook bij het kopen van oude huizen houd je de renovatiekosten beter in het achterhoofd: oude woningen zijn namelijk onvoldoende geïsoleerd en kan je dus beter opknappen in plaats van de hoge energiefacturen te betalen.

Eens je weet wat er nu en in de toekomst aan je woning zal gedaan moeten worden, kan je beginnen er een budget op te plakken. Niet makkelijk, integendeel. Wil je op veilig spelen? Zorg dan zeker dat je bovenop je geschatte budget nog 5 à 10 procent van dat budget bijdoet. Renovatiewerken verlopen bijna nooit zoals gepland en er is daarom grote kans dat je je budget toch zal overschrijden.

Welke lening neem ik voor de renovatie?

Een aparte renovatielening: flexibel en snel gebeurd

Het grote voordeel aan een aparte renovatielening is dat je de administratieve rompslomp overslaat én dat er geen waarborgen aan te pas komen. Zo’n lening verloopt dus redelijk snel en flexibel. Zelfs de notaris erbij halen is helemaal niet nodig! Een renovatielening bemachtigen verloopt eveneens iets vlotter dan een hypothecair krediet. Het allergrootste nadeel aan deze soort lening? De rente ligt enorm hoog.

Je huidige hypotheek hergebruiken

Had je al een andere hypotheeklening lopen? Dan kan je deze laten herzien en de renovatiekosten erbij laten tellen. Als je al een deel van deze lening hebt afbetaald en ook nog voldoende terugbetaalcapaciteit hebt is dit wel heel erg interessant.

Hoe gebeurt dat nu precies? Op het begin van je leningstermijn heb je weinig kapitaal, maar veel interesten. Na een tijdje begin je kapitaal op te bouwen, maar heb je wel minder interesten. Als je dezelfde hypotheek voor de renovatie gebruikt, zou je in principe het vrijgekomen kapitaal kunnen gebruiken voor verbouwing. Bovendien moet je bij deze regeling niet opnieuw notariskosten betalen, enkel dossierkosten! Dat is dan ook al weer een heleboel geld uitgespaard.

Een nieuwe hypotheek afsluiten

Als er in je huidige hypotheek niet genoeg opgebouwd kapitaal zit, ben je vaak genoodzaakt om een nieuwe hypotheek af te sluiten. Dit brengt natuurlijk weer de akte- en notariskosten met zich mee, maar is dan weer voordeliger qua rente dan een renovatielening.

Een groene energielening afsluiten

Ben je van plan om de renovatie grotendeels op een duurzame manier te doen? Dan kan je daar een speciale lening voor afsluiten. Je moet dan wel zorgen dat minimum de helft van je investeringen energiebesparend zijn zoals bijvoorbeeld met zuinige energiesystemen, een nieuwe isolatie, hoogrendementsbeglazing enzovoort.

De voordeligste hypotheek met Hypotheeklenen

Ben je van plan te renoveren en wil je graag de kosten en eventuele leningen bespreken met een expert? Hypotheeklenen gaat met jou op zoek naar de voordeligste hypotheek voor jouw situatie. Samen gaan we voor dat droomhuis! Contacteer ons nu voor vrijblijvend advies of maak een afspraak!


Lees tips & adviesBereken uw hypotheek

Ook uw hypotheek online simuleren?Klik hier

U hoeft niets te doen, wij zoeken voor u bij 25 banken. 100% onafhankelijk, gratis en vrijblijvend.