Klanten getuigen

Bij mijn vorige verhuis heb ik me voorgenomen om nooit meer zelf de hypotheek uit te zoeken. Gelukkig heb ik me aan dat voornemen kunnen houden: geen gedoe, wel goede informatie en vooral een selectie met goedkope hypotheken. Dit heeft me ontzettend veel tijd (en kosten) bespaard en ik zou het zo weer doen.

Thomas Goethals
Meer lenen dan voorzien? Waarop moet je letten
5 oktober

Meer lenen dan voorzien? Waarop moet je letten

Geschreven door Hypotheek Lenen

U kocht een huis met een budget voor ogen, maar ontdekt dat u misschien liever meer wenst te lenen dan aanvankelijk voorzien. Dat gebeurt. U laat de renovatiewerken sneller uitvoeren, u denkt een grotere meerwaarde te kunnen realiseren door nu te investeren in kwalitatief beter, maar duurder materiaal of misschien stootte u gewoon op een onvoorzien probleem. Hoe u dat dan aanpakt, leest u hier.

De norm is 90% lenen van de aankoopwaarde

Als u vandaag een hypotheek afsluit voor een huis waarin u zelf gaat wonen, kunt u (gemiddeld) tot maximum 90% van de aankoopwaarde van het huis lenen. U moet zelf in staat zijn om 10% van de aankoopprijs en de kosten (registratierechten en notariskosten) te betalen.

Die norm werd opgesteld door de Nationale Bank om ervoor te zorgen dat mensen alleen een huis kopen die ze effectief kunnen afbetalen. Omdat het niet de bedoeling is om het voor starters met weinig kapitaal onmogelijk te maken toch woning te kopen, zijn er wel versoepelingen voorzien. Zo mag bijvoorbeeld 35 procent van alle startende kopers die geld lenen tot boven die 90% gaan en mag (maximum) 5 procent daarvan zelfs meer dan 100% van de aankoopwaarde van het huis lenen.

Heeft u nog maar weinig kapitaal, dan hoeft u zeker niet te panikeren. Hoe hoger uw eigen inbreng, hoe sterker uw onderhandelingspositie natuurlijk is om een zo voordelig mogelijke hypotheek af te sluiten.

Meer lenen dan voorzien: uw opties

Als u vaststelt dat u toch een ruimer budget dan geschat nodig heeft, dan is bijlenen zeker een optie. Om kosten en interesten te besparen, gaat u best eerst na of u toch niet zelf voor die extra middelen kunt zorgen. Dat is de meest voordelige optie. Mocht dit niet het geval zijn, of u houdt de eigen middelen liever als buffer, dan kunt u overgaan tot:

  • Een persoonlijke lening
  • Een renovatielening
  • Een nieuwe hypotheek
  • Uw huidige hypotheek inschakelen

Geld lenen heeft altijd een grote impact op uw leven. Laat u daarom bijstaan door de experten van Hypotheek Lenen.

Optie 1 om meer te lenen: persoonlijke lening

Een aparte, persoonlijke lening aangaan is de meest flexibele oplossing. Het nadeel is deze formule minder geschikt is voor echt grote bedragen, aangezien de rentevoet voor een dergelijke lening een pak hoger ligt dan bijvoorbeeld bij een hypotheek.

Vandaar dat dit zeker geschikt is voor kleinere bedragen (tot ongeveer 50.000 euro), vooral ook omdat de lening kan worden afgesloten met maar weinig administratie.

Optie 2 om meer te lenen: renovatielening

Gaat het om geld voor een renovatie, dan is een renovatielening waarschijnlijke de betere optie voor u. Ook hier ligt de rentevoet hoger dan bij de gebruikelijke hypotheekrentes, maar wel een stuk lager dan bij een persoonlijke lening.

Tip: investeert u in een duurzame verbouwing? Dat betekent een verbouwing waarbij meer dan 50 procent van uw budget gaat naar energiebesparende opties zoals betere isolatie of een warmtepomp. Dan kunt u beroep doen op een groene lening aan nog meer voordelige rentevoeten.

Optie 3 om meer te lenen: een nieuwe hypotheek

Wenst u tot meer dan 50.000 euro te lenen, dan is een persoonlijke lening niet zo interessant meer. Een groene renovatielening blijft interessant, maar dan moet u wel voldoen aan de strengere voorwaarden. Is dat niet het geval, dan kunt u bovenop uw huidige woonkrediet een nieuwe hypotheek afsluiten.

Zo kunt u beroep doen op een meer voordelige rentevoet, maar moet u wel opnieuw akte- en notariskosten betalen en een schuldsaldoverzekering afsluiten.

Optie 4 om meer te lenen: ‘hergebruik’ uw hypotheek

Staat u niet aan het begin van uw lening, maar heeft u al een voldoende kapitaal afgelost? Dan kunt u in overleg gaan met uw kredietverstrekker om uw woonkrediet te herfinancieren.

Het voordeel is dat u binnen uw al vastgelegde hypotheek blijft, waardoor u niet opnieuw via een notaris hoeft te passeren. U gaat eigenlijk een deel van het afgeloste kapitaal terug opnemen.

Wel betekent dit dat uw lening terug verlengd wordt met een bepaalde periode, afhankelijk van hoeveel kapitaal u nodig heeft.

Persoonlijk advies bij Hypotheek Lenen

U hoeft gelukkig zelf geen expert te zijn in hypotheken en de voor-en nadelen van al deze opties van buiten te kennen. Wilt u een meer lenen dan voorzien, kom bij ons op gesprek en we zorgen dat u de beste oplossing voor uw situatie krijgt.

Neem vrijblijvend contact op of vraag om een persoonlijk gesprek.


Lees tips & adviesBereken uw hypotheek

Ook uw hypotheek online simuleren?Klik hier

U hoeft niets te doen, wij zoeken voor u bij 25 banken. 100% onafhankelijk, gratis en vrijblijvend.