Klanten getuigen

Bij mijn vorige verhuis heb ik me voorgenomen om nooit meer zelf de hypotheek uit te zoeken. Gelukkig heb ik me aan dat voornemen kunnen houden: geen gedoe, wel goede informatie en vooral een selectie met goedkope hypotheken. Dit heeft me ontzettend veel tijd (en kosten) bespaard en ik zou het zo weer doen.

Thomas Goethals
Mag je zelf je woning verkopen nadat je een makelaar hebt ingeschakeld?
19 februari

Mag je zelf je woning verkopen nadat je een makelaar hebt ingeschakeld?

Geschreven door Hypotheek Lenen

Wil je graag op korte termijn je woning verkopen? Dan sta je voor een hoop keuzen, zoals de manier waarop je je woning wilt verkopen. Tegenwoordig besluiten steeds meer mensen hun woning zelfstandig te verkopen, omdat hier meer mogelijkheden toe open staan dan vroeger. Maar betekent dit, dat het ook automatisch beter is om zelf je woning te verkopen? En kun je zelf je woning nog verkopen, wanneer je eenmaal een makelaar hebt ingehuurd? In dit artikel vind je hier meer informatie over.

Optie 1: een exclusief contract

Heb je bij je huidige makelaar een zogeheten exclusief contract afgesloten? Dan is het niet toegestaan om alsnog zelf je woning te verkopen. Indien je dit besluit wel te doen, dan kleeft hier een boete c.q. een deel van de verschuldigde commissie aan en dit kan tot maar liefst 75% oplopen. Deze contracten zijn gebruikelijk, want makelaars willen niet met het risico geconfronteerd worden werkzaamheden voor niets uit te voeren.

Optie 2: een niet-exclusief contract

In het geval van een niet-exclusief contract heb je al iets meer opties. In dat geval mag je namelijk zelf je woning te koop zetten, maar dit ook door de makelaar of de notaris laten doen. Je kunt zelfs meerdere makelaars je huis te koop laten zetten. De makelaar die uiteindelijk je woning verkoopt, heeft recht op het ereloon dat daaraan verbonden is. Het is dan wel van belang, dat deze makelaar (of notaris) een bewijs van tussenkomst bij de verkoop kan aanleveren.

Je kunt in dit geval dus al gemakkelijker je eigen woning verkopen, omdat je niet met een forse boete wordt opgezadeld. Indien je handig bent met beeldmateriaal en je kunt je huis ook op aantrekkelijke wijze verkopen, dan kan dit je aardig wat geld schelen. Daarnaast kun je een makelaar inhuren als extra steuntje in de rug, mocht je eigen plan niet slagen.

Optie 3: een co-exclusief contract

De derde mogelijkheid is een co-exclusief contract. In dit geval wordt een overeenkomst opgesteld, waarin meerdere makelaars de mogelijkheid krijgen je woning te verkopen. Dit is een systeem dat vaak wordt gebruikt bij nieuwbouwprojecten, maar in bepaalde gevallen ook voor een particuliere woning. Onderling wordt een verdeling van de commissie afgesproken, je betaalt dus uiteindelijk net als bij een enkele makelaar een ereloon.

Commissie betalen versus zelf verkopen: wat kies je?

Wanneer je een makelaar in de arm neemt, dan verbind je jezelf ertoe om een commissie te betalen. Dit bedraagt doorgaans zo’n 3 tot 4% van de uiteindelijke verkoopprijs. In dat geval krijg je er wel een hoop mogelijkheden voor terug, want alleen een makelaar weet precies hoe hij of zij jouw woning het beste en snelste kan verkopen. Indien je er alsnog zelf voor kiest om je woning te verkopen, lees je dan zeker goed in betreffende alle extra zaken die hierbij komen kijken. Hypotheek Lenen kan je vast een zetje in de rug geven, door je financiële situatie goed in kaart te krijgen. Meer weten?Bel ons gerust eens voor een vrijblijvende intake.


Lees tips & adviesBereken uw hypotheek

Ook uw hypotheek online simuleren?Klik hier

U hoeft niets te doen, wij zoeken voor u bij 25 banken. 100% onafhankelijk, gratis en vrijblijvend.