Klanten getuigen

Bij mijn vorige verhuis heb ik me voorgenomen om nooit meer zelf de hypotheek uit te zoeken. Gelukkig heb ik me aan dat voornemen kunnen houden: geen gedoe, wel goede informatie en vooral een selectie met goedkope hypotheken. Dit heeft me ontzettend veel tijd (en kosten) bespaard en ik zou het zo weer doen.

Thomas Goethals
Maak deze 5 blunders niet bij de aankoop van een huis
2 juni

Maak deze 5 blunders niet bij de aankoop van een huis

Geschreven door Hypotheek Lenen

Ben je van plan om in de nabije toekomst een huis aan te schaffen? Er zijn best wel wat zaken waar je op moet letten bij de aankoop van een woning. Je zult ongetwijfeld allereerst op zoek gaan naar een woning die binnenshuis aan je wensen en eisen voldoet, met eventueel nog bepaalde verwachtingen voor een buitenruimte. Maar er zijn nog heel wat andere zaken waar je aanvankelijk misschien niet aan denkt, die een invloed hebben op jouw woongenot in je nieuwe onderkomen.

Voor de handigheid hebben we de meest voorkomende blunders die gemaakt worden bij de aankoop van een huis op een rijtje gezet.

1. Niet letten op gebreken in en om het pand

Elke woning is onderhevig aan gebreken. Sommige gebreken zijn direct zichtbaar. Denk bijvoorbeeld aan een verzakt huis als gevolg van een slechte fundering, of duidelijke lekkages en vochtproblemen. Maar er zijn ook gebreken die je niet meteen met het blote oog kan zien, de zogeheten verborgen gebreken. Dit kan van alles zijn, bijvoorbeeld onzichtbare vochtproblemen die het huis aantasten, houtrot in de constructiematerialen van het pand, ramen die niet goed sluiten of niet goed werkende meters.

Daarnaast kan er mogelijk sprake zijn van bodemverontreiniging, of kan het huis gelegen zijn in een overstromingsgevoelig gebied. Deze zaken zijn na te gaan of in te kijken in het bijbehorende attest dat de verkoper verplicht moet voorleggen. De eerder genoemde verborgen gebreken kun je enkel vinden indien je hier actief naar op zoek gaat. Het beste is een aankoopmakelaar onder de arm te nemen, omdat hij of zij precies weet waar je zoal op moet letten.

2. Niet letten op onregelmatigheden in de buurt

Naast het pand zelf, kan de buurt ook voor vervelende verrassingen zorgen. Denk maar aan burenruzies die lang spelen, geluidsoverlast in de (directe) omgeving of weinig tot geen voorzieningen in de buurt. Heb je kinderen, dan is het fijn als er scholen in de nabijheid zijn. Ben je misschien slecht ter been, dan is het handig als winkels en zaken als het postkantoor op loopafstand liggen. Let hier altijd goed op, want de buurt speelt een grote rol in de mate waarin je gelukkig zal zijn in je woning. Je kunt jezelf immers niet 24 uur per dag opsluiten!

3. Vergeten om gemeentelijke plannen in te kijken

Kijk ook altijd even de bestemmingsplannen in. Deze kan je vinden bij de gemeente. Heb je een mooie woning gevonden naast een prachtig stukje groen, dan ga je best na of dit stukje groen over 2 jaar niet ineens wordt omgebouwd tot een winkelparadijs of parking. Ook worden er soms drukke wegen aangelegd in en naast nieuwbouwwijken. Vooral als je kinderen hebt, is dit belangrijk om te weten.

4. Een verkeerd of te precies bod uitbrengen

Heb je alle informatie ingewonnen en voldoet het pand nog steeds aan je wensen, dan wil je waarschijnlijk een bod uitbrengen. Het is echter onverstandig een te laag bod te doen of anderzijds meteen de vraagprijs te bieden (tenzij die jou zeer redelijk lijkt).

De richtlijn is om bij een eerste bod 10-15% onder de vraagprijs te bieden. Zo heb je nog marge om verder te onderhandelen met de verkopende partij. Een veel te laag bod kan de verkoper doen besluiten niet verder te willen onderhandelen. Een te hoog bod resulteert dan weer in het risico dat je teveel betaalt.

Ook in dit geval kun je je laten bijstaan door een makelaar, omdat deze op de hoogte is van alle relevante info en je zo kan helpen om een correct bod te formuleren.

5. Geen andere optie hebben

Als laatste punt raden we aan om meer dan 1 huis te bezichtigen en ook als eventuele opties open te houden. Het is immers niet omdat je een bod uitbrengt dat de woning daarom ook meteen van jou is. Zo kan er iemand een voor de koper beter bod uitbrengen en er uiteindelijk toch nog met je droomhuis vandoor gaan. Hou daarom ook steeds een plan B of C in het achterhoofd.

Heb je al een droomhuis op het oog, maar nog geen informatie ingewonnen over de hypotheek? Dan ben je bij Hypotheek Lenen aan het juiste adres. Wij kunnen je van deskundig advies voorzien en je de meest voordelige lening voorstellen. Hiervoor vergelijken we tarieven van meer dan 25 hypotheekverstrekkers, zodat we gegarandeerd de best passende hypotheek voor je vinden. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe we ook jou kunnen helpen!


Lees tips & adviesBereken uw hypotheek

Ook uw hypotheek online simuleren?Klik hier

U hoeft niets te doen, wij zoeken voor u bij 25 banken. 100% onafhankelijk, gratis en vrijblijvend.