Klanten getuigen

Financiële producten zijn soms erg ingewikkeld, maar met de hulp van Hypotheeklenen is het allemaal goed gekomen. Dankzij de uitgebreide vergelijking en heldere uitleg, heb ik vol vertrouwen een fantastische prijs gekregen voor mijn nieuwe hypotheek.

Isabelle Tant
Kosten van de architect in je hypotheek: kan dat?
6 oktober

Kosten van de architect in je hypotheek: kan dat?

Geschreven door Hypotheek Lenen

Een vraag die we geregeld krijgen bij Hypotheeklenen is of de kosten van de architect mee in de lening kunnen, of als je dat beter kunt financieren met je eigen inbreng. In dit artikel geven we graag wat meer toelichting.

Wat valt er onder architectkosten?

Een architect gaat u doorheen het hele bouwplan begeleiden. De plannen worden uitgetekend, de nodige aanvragen worden gedaan bij de gemeente en er is supervisie op de uit te voeren bouwwerken. De kosten van een architect zijn daarom uiteenlopend.

Het tarief heeft ook te maken met het aantal jaar ervaring dat de architect heeft en welke werkzaamheden hij of zij precies zal doen voor jou. Blijft het bij plannen voor een aanbouw? Of is er sprake van een volledige nieuwbouw? Of betreft het een renovatie?

Onderstaande opsomming geeft een ruwe schatting weer van een aantal frequente werkzaamheden.

  • Tekening aanbouw € 400 incl. btw 
  • Volledige opdracht aanbouw inclusief bouwbegeleiding € 10.500  incl. btw 
  • Volledige opdracht nieuwbouwwoning inclusief aannemerselectie en bouwbegeleiding € 17.400 - € 22.300  incl. btw 

Honorarium

De kosten voor een architect worden berekend op basis van een uurtarief of honorarium. Voor architecten die niet in loondienst werken wordt een honorarium gehanterd. De architect krijgt dan een vooraf bepaald percentage van de uiteindelijke bouwkosten als verloning. Omdat bouwkosten vaak anders uitvallen tijdens het proces van bouwen, zijn de kosten voor een architect daarom pas achteraf te bepalen.

Wanneer de kosten afhangen van een honorarium zijn percentages tussen 6% en 15% regulier.

Tip: Zorg altijd dat je het percentage van het honorarium vooraf kent en vraag doorlopend updates over de geschatte bouwkosten. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Het is logisch dat een groot architectenbureau je meer zal kosten dan een kleine zelfstandige architect die alleen werkt. Die laatste zal een lager tarief hanteren. Daar kan je ook rekening mee houden bij je keuze.

Wat zeggen de banken?

De banken zitten niet allemaal op dezelfde lijn als het gaat om architectkosten mee opnemen in de hypothecaire lening. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de schrijfkosten of registratierechten. Sommige banken staan dit niet toe, terwijl anderen er extra modaliteiten aan verbinden. Een aantal andere banken maken er dan weer geen probleem van.

Het blijft een lastig verhaal. Vaak heeft het te maken met het feit dat de quotiteit van de lening dan oploopt en het dus niet raadzaam is, maar dat verschilt ook per individuele lening. 

Daarnaast speelde ook de fiscale kant lange tijd een rol. Tot voor kort kon je een fiscale korf aanleggen met de woonlening voor je eerste woning via de woonbonus. Dan kon je beslissen hoe je die korf tot het maximaal aftrekbaar bedrag ging vullen. Sinds de woonbonus is afgeschaft, is dat niet langer het geval, dus in het geval van je eerste woning moet je daar eigenlijk al niet meer naar kijken.

Op zoek naar de ideale hypothecaire lening?

Hypotheeklenen helpt u graag met advies op maat over de lastige keuzes voor uw hypothecaire lening versus uw eigen inbreng. Contacteer ons gerust voor advies en een vrijblijvende afspraak.


Lees tips & adviesBereken uw hypotheek

Ook uw hypotheek online simuleren?Klik hier

U hoeft niets te doen, wij zoeken voor u bij 25 banken. 100% onafhankelijk, gratis en vrijblijvend.