Klanten getuigen

Mijn man en ik waren op zoek naar een goede hypotheek, maar zagen door de bomen het bos niet meer. Dankzij een duidelijk overzicht en een goede simulatie van Hypotheeklenen.be, werd de juiste keuze al snel erg gemakkelijk. Het uitzoeken van een hypotheek werd bijna leuk ;-).

Katrien
Kan je het kadastraal inkomen laten herzien?
12 juli

Kan je het kadastraal inkomen laten herzien?

Geschreven door Hypotheek Lenen

De waarde van je woning wordt bepaald door het kadastraal inkomen (KI): een soort inschatting van een fictief huurinkomen van jouw onroerend goed. Zo’n kadastraal inkomen wordt berekend om de onroerende voorheffing of leegstandsheffing te kunnen bepalen. Hoe bepalen ze eigenlijk zo’n kadastraal inkomen en kan je deze laten herzien na verbouwingswerken of renovaties? Hieronder een overzicht met alle details.

Waar kan ik mijn kadastraal inkomen terugvinden?

Het KI vind je normaal gezien op je aankoopakte van je woning, op de betekening van het kadastraal inkomen die je ontving van het kadaster in geval van nieuwbouw of na renovatie en op je aanslagbiljet van ofwel je onroerende voorheffing ofwel je personenbelasting.

Kadastraal inkomen: hoe wordt het bepaald?

Het kadastraal inkomen, oftewel KI, is in theorie het netto-huurinkomen dat je in het jaar 1975 zou kunnen vorderen voor jouw onroerend goed (huis, gebouw of stuk grond) als je het zou verhuren. Natuurlijk wordt dit theoretisch inkomen elk jaar terug herzien en geïndexeerd.

Wie stelt dit inkomen vast? Dit wordt gedaan door de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie (Kadaster) van de Federale overheidsdienst Financiën.

Kan ik mijn kadastraal inkomen aanpassen?

Is jouw woning meer waard geworden door verbouwingswerken? Dan is het wettelijk verplicht om deze werken binnen de 30 dagen te melden bij de overheidsdiensten. Ben je dit vergeten? Dan krijg je een brief thuis toegestuurd. De fiscus weet namelijk via bouwaanvragen dat er werken hebben plaatsgevonden. Na jouw aangifte, zal er een controleur langskomen om het nieuwe KI te kunnen vaststellen. Heb je de werken niet aangegeven? Dan riskeer je administratieve of zelfs strafrechtelijke boetes.

Welke werken doen je KI stijgen?

Als een woning comfortabeler wordt om in te leven, zal je KI vast en zeker de hoogte ingaan. Wanneer je bijvoorbeeld extra woonruimte creëert zoals je zolder transformeren in een slaapkamer of een veranda laten bijbouwen, zal dat je kadastraal inkomen verhogen. Ook algemene comfortmogelijkheden zoals een bad of een centrale verwarming zijn dingen die logischerwijs in achting worden genomen.

Wanneer blijft het KI hetzelfde?

Wanneer je werken laat uitvoeren die je woning meer energiebesparend maken, heeft dat in het algemeen geen invloed op het KI. Hierbij horen isolatiewerken aan daken, muren of vloeren, beglazing vervangen, een energiezuinigere verwarmingsketel laten zetten, het aanschaffen van zonnepanelen enzovoort.

Wanneer daalt het KI?

Wordt je woning al voor een periode langer dan 90 dagen niet meer gebruikt of bewoond en dat door redenen waar jij niets aan kan doen? Dan kan je vragen om een vermindering van de onroerende voorheffing. Ook als je woning beschadigd is door bijvoorbeeld brand of instorting kan je dit aanvragen.

Kadastraal inkomen herberekenen? Hypotheeklenen helpt je verder

Ga je werken aan je woning en wil je graag weten of dit een effect heeft op het kadastraal inkomen van je woning? De experts van Hypotheeklenen helpen je graag verder. Contacteer ons nu voor vrijblijvend advies of maak een afspraak!


Lees tips & adviesBereken uw hypotheek

Ook uw hypotheek online simuleren?Klik hier

U hoeft niets te doen, wij zoeken voor u bij 25 banken. 100% onafhankelijk, gratis en vrijblijvend.