Klanten getuigen

Bij mijn vorige verhuis heb ik me voorgenomen om nooit meer zelf de hypotheek uit te zoeken. Gelukkig heb ik me aan dat voornemen kunnen houden: geen gedoe, wel goede informatie en vooral een selectie met goedkope hypotheken. Dit heeft me ontzettend veel tijd (en kosten) bespaard en ik zou het zo weer doen.

Thomas Goethals
Kan je een nieuw huis kopen voordat je oude woning is verkocht?
5 februari

Kan je een nieuw huis kopen voordat je oude woning is verkocht?

Geschreven door Hypotheek Lenen

Wil je een nieuw huis kopen, maar is je vorige woning nog niet verkocht? Of staat je huidige woning misschien zelfs niet eens te koop? Dan kun je het gevoel hebben dat je in een patstelling zit, omdat je allicht met vervelende financiële gevolgen kunt worden geconfronteerd. In dat geval is het verstandig, om na te denken over manieren om alsnog je huidige woning zo snel als mogelijk te verkopen. Lukt dit niet? Dan zijn er nog extra opties voorhanden. In dit artikel lees je meer over de mogelijkheden om een woning te kopen, voordat je huidige woning is verkocht.

Een woning kopen voordat je je huis verkoopt: is dat verstandig?

Wanneer je besluit een woning te kopen, dan zal je hier in de meeste gevalleen een hypotheek voor moeten afsluiten. Dit betekent in de meeste gevallen, dat je niet reeds over een hypothecair krediet dient te beschikken. Anders wordt het financieel heel moeilijk om nog geld bij te lenen, tenzij je over veel spaargeld beschikt. Dus als je een woning wil kopen met een bestaande hypothecaire lening, dan doe je er goed aan om in een oplossing te voorzien die jou in staat stelt dit financieel haalbaar te maken.

Overweeg een overbruggingskrediet

Een zeer handige tussenoplossing betreft het zogeheten overbruggingskrediet. In dit geval zal de bank jou dan gedurende een vooraf bepaalde tijd de financiële middelen voorschieten, om je nieuwe woning mee aan te kunnen schaffen. Dit gebeurt totdat je huis verkocht is, hier geldt doorgaans wel een maximum aan afhankelijk per bank. En dan betaal je vervolgens met de opbrengst van de verkoop van je huidige woning het krediet weer terug, waardoor je niet met dubbele lasten zit opgescheept in de tussentijd.

Wil je toch eerst je eigen woning verkopen?

Wil je liever het risico niet nemen en toch proberen eerst je woning te verkopen? Dit kan eventueel vergemakkelijkt worden, door middel van het uitwerken van een bezettingsregeling. Indien je bijvoorbeeld je huis verkoopt voordat je een andere woning hebt gevonden, dan kun je na de verkoop en ondertekening van de notariële akte nog enkele extra maanden in je huis blijven wonen. Dit is dus een beetje de andere kant van de medaille, want zonder onderdak zitten is natuurlijk ook niet handig.

Hoe zit het met de meeneembaarheid van verkooprechten?

Als je in Vlaanderen woont, dan bestaat er een optie om de registratierechten die je eerder hebt betaald mee te nemen. Dit houdt dus in, dat je deze som in mindering kan brengen op de aankoopprijs van de nieuwe woning. Dit bedrag is echter wel beperkt tot het totaal dat je dient te betalen voor je nieuwe pand. Wanneer je dan een nieuwe woning aanschaft, dan kun je dit ofwel laten verrekenen, of laten terugstorten afhankelijk van de situatie.

Hypotheek Lenen: voor een duidelijk financieel plaatje

Wil je graag goed advies voor jouw persoonlijke situatie? Zodat je niet achteraf met onnodige kosten zit opgescheept? Bel dan meteen met het deskundige team van Hypotheek Lenen. Wij kunnen je precies vertellen wat de meest veilige weg is in jouw situatie, uiteraard kunnen we je ook perfect bijstaan met het eventueel aanvragen van een krediet.


Lees tips & adviesBereken uw hypotheek

Ook uw hypotheek online simuleren?Klik hier

U hoeft niets te doen, wij zoeken voor u bij 25 banken. 100% onafhankelijk, gratis en vrijblijvend.