Klanten getuigen

Bij mijn vorige verhuis heb ik me voorgenomen om nooit meer zelf de hypotheek uit te zoeken. Gelukkig heb ik me aan dat voornemen kunnen houden: geen gedoe, wel goede informatie en vooral een selectie met goedkope hypotheken. Dit heeft me ontzettend veel tijd (en kosten) bespaard en ik zou het zo weer doen.

Thomas Goethals
Is vastgoed een goede investering?
12 september

Is vastgoed een goede investering?

Geschreven door Hypotheek Lenen

Wie vandaag de dag spaart, weet dat het spaarboekje eigenlijk niets meer opbrengt. In de meeste gevallen ligt de rente op het spaarboekje onder de 1 procent en ook veilige obligaties leveren vaak niets op. Sterke nog: sommige obligaties kennen zelfs een negatieve rente. Beleggen in staatsschuld kost dus geld, in plaats dat het geld oplevert. Gelukkig zijn er nog genoeg andere manieren om geld wél te laten renderen. Bijvoorbeeld door te investeren in vastgoed.

De rente op het spaarboekje daalt al jaren. Dit komt door het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Om de economische groei in Europa te ondersteunen, wordt de rente kunstmatig laag gedrukt door de ECB. Dit merk je direct aan de rente op het spaarboekje, maar bijvoorbeeld ook aan de hypotheekrente. Die daalt namelijk mee.

Het alternatief voor het spaarboekje

Omdat het rendement op de spaarrekening tot historische dieptepunten is gedaald, zien steeds meer spaarders zich genoodzaakt om hun zuurverdiende geld op een andere manier te laten renderen. Vastgoed wordt dan al snel gezien als een goed alternatief.

Een huis kopen is nu extra aantrekkelijk, omdat de hypotheekrente zo laag staat. Dit maakt het kopen van een woning meteen een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld een aantal jaar terug. Toen stond de rente nog een pak hoger, waardoor de aflossingskosten voor een hypotheek ook een stuk hoger lagen.

Er valt veel te zeggen voor een investering in vastgoed. Zo heeft vastgoed een redelijk waardevast karakter en staat de Belgische vastgoedmarkt bekend als een solide markt met een stabiele waardeontwikkeling.

Rendement uit onroerend goed

De Belgische vastgoedmarkt heeft dus een goede reputatie, die wordt ondersteund door historische gegevens. De gemiddelde prijsstijging van vastgoed in België ligt op de lange termijn op ongeveer 5% per jaar. Dit is natuurlijk een gemiddelde, dus het ene jaar kan dit cijfer iets hoger uitkomen en het andere jaar iets lager. Als we deze cijfers aanhouden, dan betekent dit dus dat de waarde van een woning in ongeveer twee decennia kan verdubbelen. Zet dat maar eens af tegen het spaarboekje.

Die 5% per jaar is echter wel een brutorendement. Ook de fiscus profiteert graag mee van de investeringen die door anderen worden gedaan. Zo mag een woningbezitter 16,5% van de meerwaarde afdragen als het huis binnen 5 jaar weer wordt verkocht. Daarnaast geldt dit ook voor personen die op regelmatige basis huizen kopen en verkopen: zij worden gezien als vastgoedmakelaar en moeten ook een meerwaardebelasting betalen.

Gelukkig is er wel een manier om de gemiddelde 5% op jaarbasis te vergroten. Zo kan een huis natuurlijk worden verhuurd, waardoor je huurinkomsten geniet. Hoewel de rendementen per object kunnen verschillen, is een extra 4 tot 6% op jaarbasis aannemelijk. Hier staan wel wat lasten tegenover: onderhoudskosten, belasting over een deel van de huurinkomsten en natuurlijk de extra administratie.

Het mag duidelijk zijn: een vastgoedinvestering is in de huidige markt een prima manier om extra rendement te genereren. En met de lage hypotheekkosten, kan je vandaag een prima slag slaan.

Contacteer ons nu, om de mogelijkheden van een hypotheeklening te bespreken.


Lees tips & adviesBereken uw hypotheek

Ook uw hypotheek online simuleren?Klik hier

U hoeft niets te doen, wij zoeken voor u bij 25 banken. 100% onafhankelijk, gratis en vrijblijvend.