Klanten getuigen

Mijn man en ik waren op zoek naar een goede hypotheek, maar zagen door de bomen het bos niet meer. Dankzij een duidelijk overzicht en een goede simulatie van Hypotheeklenen.be, werd de juiste keuze al snel erg gemakkelijk. Het uitzoeken van een hypotheek werd bijna leuk ;-).

Katrien
Is een verbouwing altijd aan 6% btw?
16 juli

Is een verbouwing altijd aan 6% btw?

Geschreven door Hypotheek Lenen

Er zijn behoorlijk wat verbouwingen die je kunt laten uitvoeren tegen een laag btw-tarief van 6%. Echter moet de woning en de omstandigheden dan wel aan een aantal eisen en voorwaarden kunnen voldoen. Wil je binnenkort gaan verbouwen? Dan is het goed om je wat meer te verdiepen in de verbouwingswerkzaamheden die je kunt laten uitvoeren tegen 6% btw.

Welke verbouwingen vallen onder een laag-btw tarief?

Als je aan de gestelde voorwaarden kunt voldoen, dan zijn er flink wat verbouwingen aan 6% btw.

Een aantal voorbeelden zijn het laten plaatsen van een veranda, het bouwen van een garage of het laten installeren van een nieuwe verwarmingsinstallatie. Het lage btw-tarief van 6% voor een verbouwing is in het leven geroepen om het renoveren van gedateerde woningen te stimuleren. De regeling telt dus niet als het om nieuwe woningen gaat. Na de verbouwing moet de woning minstens voor de helft authentiek zijn gebleven wil je gebruik kunnen maken van de 6% regeling bij verbouwingen.

6% btw verbouwing? Houd rekening met deze voorwaarden

Wil je gebruik maken van een laag tarief als je jouw woning gaat opknappen of verbouwen? Dan moet je aan een aantal regels kunnen voldoen. De 3 voorwaarden zijn:

  • de woning moet minstens 10 jaar oud zijn. Wel mag het een aantal keren van eigenaar zijn verwisseld, zolang de datum van eerste bewoning maar aan deze norm voldoet. Ben je in het bezit van een ouder pand? Dan kun je eventueel in aanmerking komen voor een renovatiepremie die wordt verstrekt door de Vlaamse Overheid.
  • als je in aanmerking wilt komen voor een verbouwing aan 6% btw, dan moet de woning grotendeels voor privédoeleinden worden gebruikt. Natuurlijk mag je een thuiswerkplek creëren of een ruimte waarin je jouw beroep kunt uitoefenen, als deze slechts een klein deel van de woonruimte beslaat.
  • ook mag je de verbouwing niet zelf uitvoeren. Je dient hier altijd een professional voor in te schakelen omdat je een aan jouw gerichte factuur nodig hebt voor het laten uitvoeren van de verbouwing. Dat geldt niet alleen voor woningeigenaren, maar ook als je een woning huurt.

Laag btw-tarief voor zowel koop- als huurwoningen

Of je nu de trotse eigenaar of huurder van een woning bent. Beide partijen kunnen gebruik maken van het 6% btw tarief bij verbouwingen. Mits je aan de bovenstaande voorwaarden kunt voldoen. Ook de factuur voor de verbouwing moet voorzien zijn van een specifieke beschrijving waarin duidelijk wordt vermeld dat de verbouwing of renovatie conform de gestelde voorwaarden is uitgevoerd en afgerond.

Veel bouwbedrijven of aannemers weten precies wat deze beschrijving inhoudelijk betekent. Maar om misverstanden te voorkomen is het beter om dit voor de opmaak van de factuur aan te geven.

Weet je niet zeker of jouw verbouwing in aanmerking komt voor het lage tarief van 6% btw?

Aarzel dan niet om advies te vragen aan ons. Hypotheeklenen.be kan je hierover op de juiste manier informeren. Zo weet je precies waar je aan toe bent bij het verbouwen van een huur- of koopwoning en kom je achteraf niet voor vervelende verrassingen te staan.


Lees tips & adviesBereken uw hypotheek

Ook uw hypotheek online simuleren?Klik hier

U hoeft niets te doen, wij zoeken voor u bij 25 banken. 100% onafhankelijk, gratis en vrijblijvend.