Klanten getuigen

Financiële producten zijn soms erg ingewikkeld, maar met de hulp van Hypotheeklenen is het allemaal goed gekomen. Dankzij de uitgebreide vergelijking en heldere uitleg, heb ik vol vertrouwen een fantastische prijs gekregen voor mijn nieuwe hypotheek.

Isabelle Tant
Is een brandverzekering verplicht?
26 november

Is een brandverzekering verplicht?

Geschreven door Hypotheek Lenen

Bij het kopen van een woning komen ook enkele extra zaken kijken, zoals de nodige verzekeringen en kosten. Een brandverzekering hoort daar ook bij. Veel mensen vragen zich af of een brandverzekering verplicht is: dit is niet zo. Wel wordt een brandverzekering enorm sterk aangeraden, omwille van meerdere redenen.

In dit artikel leggen wij je meer uit over het nut van een brandverzekering, hoe één en ander precies in het werk gaat en ook met welke kosten je rekening dient te houden.

Wat is het nut van een brandverzekering?

Een brandverzekering dekt veel meer dan alleen brandschade, daarom kan de term soms een beetje verwarrend zijn. Een brandverzekering is eigenlijk een verzekering die je huis beschermt tegen zeer diverse nare situaties. Denk aan:

  • Stormschade
  • Hagelschade
  • Blikseminslagen
  • Natuurrampen
  • Rook- en roetschade
  • Overstromingen etc.

Naast natuurlijke fenomenen, is je huis ook beschermd tegen zaken zoals diefstal indien je een extra dekking hiervoor kiest. Wanneer je inboedel een hoop geld waard is, kan dit absoluut de moeite lonen. Je zou een woning eigenlijk ook moeten zien als een investering voor de toekomst.

Wanneer je goed investeert, kan je huis meer waard worden en heb je later overwaarde om van te genieten. Het is daarom slim om een dergelijke investering goed te beschermen!

Hoeveel kost een brandverzekering?

Wanneer je wilt weten hoeveel een brandverzekering voor jou zal kosten, dan dien je meerdere factoren in overweging te nemen. Natuurlijk kan de prijs per verzekeraar een beetje verschillen, maar er zijn ook andere zaken die van invloed zijn op de kosten.

Zo zijn de grootte en waarde van je woning uiteraard een punt dat je moet bekijken. Hoe meer je huis waard is, hoe groter de dekking zal zijn. En dit zie je terug in de kosten.

Ook is de staat van je woning belangrijk. Een huis dat nog opgeknapt moet worden is op dat moment minder waard, dan een woning die met dure materialen is afgewerkt. Vindt er bijvoorbeeld schade plaats door een storm, dan zullen reparaties meer kosten. Er zijn ook specifieke zaken die de prijs omhoog drukken, zoals een rieten dak. Dit brengt immers een ietwat groter risico op brandgevaar met zich mee.

Daarnaast kijkt men naar het gebied waar je woning in gelegen is. Woningen in overstromingsgebieden zijn duurder om te verzekeren dan andere panden. Jouw functie ten opzichte van de woning speelt ook mee, dus het feit of je eigenaar, huurder of medehuurder bent.

Indien je de verzekering met meerdere partijen afsluit, dan betaal je ieder een deel. Als laatste heeft de hoogte van de vrijstelling invloed op het bedrag: hoe lager de vrijstelling, hoe meer je betaalt.

Kijk vooral rond naar aanbieders bij het afsluiten van een brandverzekering

Wij raden altijd aan om verzekeraars tegen elkaar af te wegen. Soms kun je korting krijgen als je bij dezelfde bank een verzekering afsluit als je hypotheek. Maar het kan ook zijn, dat een andere partij alsnog goedkoper is.

Hypotheek Lenen kan je goed bijstaan in het vinden van de beste lening voor jou, maar ook een goede bijpassende brandverzekering. Bel ons eens om meer te weten te komen over ons uitgebreide dienstenpakket.


Lees tips & adviesBereken uw hypotheek

Ook uw hypotheek online simuleren?Klik hier

U hoeft niets te doen, wij zoeken voor u bij 25 banken. 100% onafhankelijk, gratis en vrijblijvend.