Klanten getuigen

Mijn man en ik waren op zoek naar een goede hypotheek, maar zagen door de bomen het bos niet meer. Dankzij een duidelijk overzicht en een goede simulatie van Hypotheeklenen.be, werd de juiste keuze al snel erg gemakkelijk. Het uitzoeken van een hypotheek werd bijna leuk ;-).

Katrien
Hypotheek simulatie: wat is het en hoe werkt het?
21 januari

Hypotheek simulatie: wat is het en hoe werkt het?

Geschreven door Hypotheek Lenen

Als je een huis wilt kopen, dan is het eerste waar je aan dient te denken natuurlijk je budget. Wanneer je wilt weten welke huizen voor jou beschikbaar zijn, dan dien je na te gaan hoeveel je per maand verantwoordelijk kunt besteden aan je droomwoning. Dit kun je het beste doen met een zogenaamde online simulatie.

Deze zal voor jou precies bepalen hoeveel je per maand kunt besteden aan hypotheeklasten, maar ook kun je meteen achterhalen of je bijvoorbeeld meer kunt lenen voor een renovatie.

In dit artikel lees je meer over het simuleren van je hypotheek, welke informatiebronnen je allemaal nodig hebt hiervoor en hoe je daarna de beste hypotheek kunt krijgen!

Waarom bestaat er zoiets als een hypotheek simulatie?

In de afgelopen decennia zijn er meerdere crises geweest, waarbij mensen noodgedwongen hun huis moesten verlaten omdat het pand onbetaalbaar was geworden. Het is sindsdien een stuk moeilijker om een woonlening te verkrijgen, iets dat in feite een goede ontwikkeling is.

Want mensen brengen zichzelf minder snel in de problemen en kunnen in plaats daarvan met een gerust hart een woning betrekken.

Met een online simulatietool kun jij ook voor jezelf bepalen, hoeveel je kunt lenen en ook hoeveel je in de toekomst af kan betalen. Je kunt hierdoor ook handig inspelen op ontwikkelingen, zoals de Vlaamse woonbonus die zojuist is gewijzigd.

Als je het echt op safe wil spelen, zorg je voor een hoge eigen inbreng en koop je een huis net onder je budget. Dan zit je ook in zwaardere tijden goed.

Hoe werkt een hypotheek simulatie precies?

Bij een hypotheek simulatie zal je allereerst veel informatie moeten invoeren. Een simulatie is een online tool, die al jouw inkomsten, uitgaven en andere belangrijke informatie verzamelt.

Daarna wordt een realistische berekening gemaakt voor een bepaald hypotheekbedrag. Je kunt dan zelf factoren wijzigen zoals de rentevoet en looptijd, zodat je voor jezelf vast kunt bepalen met welke maandbedragen je te maken krijgt.

Wat heb je nodig als je je hypotheek wilt simuleren?

Als je wilt weten wat jouw opties zijn, pak dan in ieder geval vast een stapel loonstroken en jaaropgaven erbij. Die zal je nodig hebben, om je structurele inkomsten vast te stellen. Ook dien je een correct en sluitend overzicht van al je maandelijkse financiële verplichtingen en schulden op te stellen, want al deze kosten worden uiteindelijk van jouw betalingsruimte af getrokken.

Ook zal je allerhande extra informatie dienen te vermelden zoals of je al dan niet een partner hebt en met hem of haar het huis koopt, of je spaargeld hebt voor de eigen inbreng en ook je leeftijd speelt een rol. Mensen die al iets ouder zijn kunnen in bepaalde gevallen niet meer 30 jaar werken, waardoor de looptijd van een lening een stuk korter is. Dan is het van belang, om te bekijken of je zulke hoge maandlasten wel aan kunt.

Hypotheek Lenen helpt je met alles rondom je hypotheek

Wil je 100% zeker weten waar je aan toe bent? Neem dan contact op met Hypotheek Lenen. Naast de online hypotheek simulatie op onze site, staan wij ook altijd klaar voor persoonlijk advies en een berekening op maat.

Daarna kunnen wij bij meer dan 25 verschillende hypotheekaanbieders voor je shoppen naar de beste hypotheek voor jouw droomwoning. Bels ons snel om een vrijblijvende intake te plannen.


Lees tips & adviesBereken uw hypotheek

Ook uw hypotheek online simuleren?Klik hier

U hoeft niets te doen, wij zoeken voor u bij 25 banken. 100% onafhankelijk, gratis en vrijblijvend.