Klanten getuigen

Ik wou graag verhuizen, maar zag erg op tegen de papierwinkel. Mijn huisbankier stelde me een hypotheek aan, waar ik me toch niet helemaal goed bij voelde. Ik ging voor een tweede opinie naar Hypotheeklenen.be en mijn voorgevoel werd bevestigd: met hulp van Hypotheeklenen.be heb ik nu een hypotheek die veel goedkoper is dan bij mijn eigen bank.

Jaqcueline
Hypothecaire lening, hoe de laagste rentevoet bekomen?
12 mei

Hypothecaire lening, hoe de laagste rentevoet bekomen?

Geschreven door Hypotheek Lenen

Wil u een huis kopen en gaat u daarvoor een hypothecaire lening afsluiten? Dan is het natuurlijk belangrijk om te weten hoeveel u kan lenen en wat u kan doen om een zo gunstig mogelijke rentevoet af te sluiten.

Als koper kan u niet zomaar elk bedrag lenen. Een hypotheekverstrekker bepaalt het maximale leenbedrag aan de hand van een aantal factoren. Zo wordt gekeken naar het inkomen, het eventuele inkomen van uw partner en andere inkomstenbronnen. Ook het spaargedrag kan van invloed zijn op de grootte van de hypothecaire lening.

Om in aanmerking te komen voor een hypotheeklening, heeft u vaak een minimuminkomen nodig. Deze inkomenseisen kunnen per hypotheekverstrekker verschillen. Maar in de meeste gevallen is het zo dat een alleenstaand persoon na aftrek van alle kosten zo’n 650 euro per maand moet overhouden voordat hij of zij in aanmerking komt voor een hypothecaire lening. Voor een gezin ligt deze drempel iets hoger, tussen de 900 tot 1000 euro per maand.

Inkomsten en uitgaven

Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de mogelijkheden, zal de bank of hypotheekverstrekker niet alleen vragen naar het inkomen van u en uw eventuele partner, maar daarnaast ook kijken naar het bedrag dat u – eventueel – maandelijks spaart. Natuurlijk wordt ook gekeken naar de kosten. Heeft u bijvoorbeeld een gezin met kinderen, dan zijn de kosten hoger dan een koppel zonder kinderen. Dit heeft invloed op de hypotheek.

Ook schulden worden in de berekening meegenomen. Een (auto)schuld wordt meegenomen, maar ook andere kostenposten zoals onderhoudsgeld, openstaande leningen en eventuele andere kosten. Een goede hypotheekverstrekker zal altijd vragen naar de geschiedenis van de leningen. Waarvoor zijn de leningen aangegaan en hoe groot is de kans dat de lening volledig kan worden afgelost, zijn enkele punten die de hypotheekverstrekker kan aanstippen.

Afbetalen

Heeft u voldoende inkomen en wil u graag een hypotheek afsluiten, dan is er nog iets waar u zelf rekening mee moet houden. U moet namelijk starten met afbetalen. Het hebben van een eigen huis geeft veel vrijheid, maar dat moet niet veranderen in een financiële strop als de hypotheek toch wat te hoog blijkt te zijn.

Denk daarom goed na over de prijs die u bereid bent om te betalen. Wil u graag wonen in een huis, maar wil u de 2 of 3 vakanties per jaar niet schrappen? Dan bent u wat beperkter in de mogelijkheden. Een hele hoge hypotheek om het droomhuis te kopen klinkt op korte termijn misschien aantrekkelijk, maar zal op lange termijn een opstakel vormen. Zeker als u de vakanties moet laten schieten.

Zorg dan ook voor een goed overzicht van de persoonlijke financiën. Hoeveel wordt er maandelijks uitgegeven en wat wil u vooral niet laten voor een hypotheek?

Zodra u een goed overzicht hebt van de mogelijkheden wordt het tijd om te kijken naar de verschillende aanbieders. Dat kan soms een beetje overweldigend zijn, omdat er veel verschillende hypotheekverstrekkers zijn met veel verschillende tarieven en voorwaarden. Hypotheek Lenen doet dit werk voor u. Onze specialisten bekijken de tarieven bij 25 verschillende banken. Zo weet u zeker dat u met een goede hypotheek, optimaal kunt genieten van uw droomhuis.

Neem nu contact met ons op en we bekijken wat voor u de voordeligste hypotheek is.

Foto door usdagov


Lees tips & adviesBereken uw hypotheek

Ook uw hypotheek online simuleren?Klik hier

U hoeft niets te doen, wij zoeken voor u bij 25 banken. 100% onafhankelijk, gratis en vrijblijvend.