Klanten getuigen

Financiële producten zijn soms erg ingewikkeld, maar met de hulp van Hypotheeklenen is het allemaal goed gekomen. Dankzij de uitgebreide vergelijking en heldere uitleg, heb ik vol vertrouwen een fantastische prijs gekregen voor mijn nieuwe hypotheek.

Isabelle Tant
Huurkoop woning: voor- en nadelen
23 september

Huurkoop woning: voor- en nadelen

Geschreven door Hypotheek Lenen

Doordat de huizenprijzen in de afgelopen jaren weer enorm zijn gestegen, is het voor veel mensen steeds lastiger om een betaalbare koopwoning te vinden.

Hier zijn inmiddels wel wat oplossingen voor bedacht, zoals de zogeheten ‘huurkoop woning’. Dit is een constructie waarbij je het huis dat je huurt, uiteindelijk koopt en de eigenaar wordt. In dit artikel vertellen wij iets meer over de huurkoopwoning en de voor- en nadelen van deze optie.

Wat is precies een ‘huurkoop woning’?

Sommige woningen komen tegenwoordig in aanmerking voor deze huurkoop constructie. Iedere huurder en verhuurder kunnen dit besluit onderling nemen, dit kun je dus gewoon aan je huisbaas voorleggen op elk willekeurig moment. Gaat hij of zij akkoord, dan wordt je na het betalen van het afgesproken bedrag eigenaar van de woning die je reeds huurde.

Deze optie is ook voor mensen geschikt die op het moment nog geen woning huren of bezitten, zoals starters. Of mensen die willen verhuizen, want je kunt in de stad of plek van je keuze veelal gemakkelijker een huis huren dan kopen. In dit stadium kun je al aan de verhuurder aangeven, dat je de woning graag zou willen kopen op lange termijn. In alle gevallen is er dus sprake van een situatie waarbij de huur uiteindelijk dient als afbetaling van de woning.

Dit is hoe het in de praktijk werkt

Wanneer je eenmaal met je verhuurder hebt gesproken en deze gaat akkoord, dan blijf je gewoon huurder van de woning. In de meeste gevallen zal een deel van de huur gewoon als huur gebruikt worden, terwijl een deel als afbetaling wordt gebruikt.

Je bent samen met de verhuurder vrij in het bepalen van veel voorwaarden, zoals de prijs en de termijn. Vanzelfsprekend gaat het hier om een contract en ben je wettelijk gebonden aan je eigen afspraken. Wees hier dus zorgvuldig en slim in.

Is het slim om een huurkoop woning aan te schaffen?

Een huurkoop woning is altijd slim, als je in een huurwoning woont die je graag wilt hebben. Ook is de huurkoopwoning een ideale oplossing voor mensen, die wat minder wensen te lenen voor hun woning. In plaats van enkel huur te betalen doe je ook een verstandige investering in je toekomst. Je kunt het deel dat je afbetaalt aftrekken van de belasting, en houdt aan het einde van de rit een woning over.

De enige nadelen die kunnen worden genoemd in verband met de huurkoop woning, zijn natuurlijk dezelfde risico’s die je bij de aankoop van elke willekeurige woning om de hoek kunnen komen kijken. Je kunt dan denken aan verborgen gebreken, vochtproblemen en dergelijke. Maar als jij al lang zelf in het pand woont, dan is de kans daarop juist geringer. Houdt er enkel wel rekening mee, dat je vanaf het moment dat je begint met afbetalen aansprakelijk bent voor schade aan de woning.

Hypotheek Lenen helpt je met alle financiële zaken

Wil je graag meer weten over de huurkoop woning? Of zou je er graag achter komen, of dit in jouw situatie een handige oplossing zou zijn? Neem dan zeker eens contact op met het team van Hypotheek Lenen.


Lees tips & adviesBereken uw hypotheek

Ook uw hypotheek online simuleren?Klik hier

U hoeft niets te doen, wij zoeken voor u bij 25 banken. 100% onafhankelijk, gratis en vrijblijvend.