Klanten getuigen

Financiële producten zijn soms erg ingewikkeld, maar met de hulp van Hypotheeklenen is het allemaal goed gekomen. Dankzij de uitgebreide vergelijking en heldere uitleg, heb ik vol vertrouwen een fantastische prijs gekregen voor mijn nieuwe hypotheek.

Isabelle Tant
Je huis verkopen? Hoe kies je een makelaar of immokantoor?
4 september

Je huis verkopen? Hoe kies je een makelaar of immokantoor?

Geschreven door Hypotheek Lenen

Je huis verkopen is een zeer belangrijke aangelegenheid, die je natuurlijk zelf kunt doen, indien je dat wenst. Maar de meeste verkopers kiezen ervoor om via een verkoopmakelaar of immokantoor te werken. Waarom? Omdat deze de nodige ervaring hebben en weten hoe (succesvol) huizen te verkopen. Ze weten precies waar ze mee bezig zijn, kunnen je al het advies bieden dat je nodig hebt en zetten op professionele wijze je huis in de markt.

Maar waar moet je op letten indien je een makelaar wilt inhuren? Er is immers bijzonder veel keuze op dit gebied. Zo kun je kiezen uit lokale makelaars, landelijke makelaars en tegenwoordig ook online makelaars. Je keuze is vooral afhankelijk van jouw specifieke wensen. Om deze op een rij te krijgen, hebben wij informatie voor je verzameld zodat je beter in staat zult zijn een makelaar of immokantoor te kiezen wanneer je je huis wilt verkopen.

Wat doet een makelaar voor je?

Het eerste dat handig is om voor jezelf te bepalen, is waar je precies ondersteuning bij kunt gebruiken. Makelaars bieden tegenwoordig flexibele dienstenpakketten aan, waarbij je optioneel diensten kunt kiezen of juist weglaten. Ben je bijvoorbeeld goed in het maken van foto’s, dan kun je dit soms zelf doen waardoor je bespaart op de kosten. Zaken die een makelaar voor je kan doen zijn onder meer:

 • Het bepalen van de beste vraagprijs
 • Je huis in de markt zetten, dit omvat ook de presentatie
 • De bezichtigingen
 • Het proces van onderhandelen met mogelijke kopers
 • Het opstellen van het verkoopcontract
 • Voorts ook advies en hulp bij de notaris

Als je de mogelijkheid hebt bepaalde onderdelen zelf op te pakken, dan is dit het overwegen waard. Maar blijf altijd realistisch, want een kleine investering in een expert kan vaak grotere winsten opleveren dan zelf heel veel tijd ergens in investeren.

Wat voor soort makelaar kies je?

Veel verkopers kiezen vanuit een bepaald veiligheidsgevoel een lokaal makelaarskantoor. Of misschien wil je een klein kantoor van werk voorzien, dit is natuurlijk een mooi gebaar. Bedenk echter wel dat het om jouw huis en jouw potentiële inkomsten gaat. Daarom kun je beter niet vanuit nostalgie handelen, maar al je opties op een rij zetten.

Online makelaarskantoren bieden vaak verschillende dienstenpakketten tegen gunstige tarieven. Landelijke kantoren zijn soms ook ietwat goedkoper dan lokale en beschikken over brede kennis. Maar een lokaal kantoor kent de lokale markt juist weer heel goed en kan daarmee goede inschattingen maken. Bedenk dus waar je voor wilt gaan, wat voor jou het meest belangrijk is.

Tips voor het kiezen van een makelaarskantoor

Om je alvast op weg te helpen kun je de volgende activiteiten verrichten, om te achterhalen welke factoren voor jou meewegen:

 • Kijk eens rond op meerdere websites van makelaars en welke kantoren jou aanspraken
 • Kijk ook zeker naar het woningaanbod van de makelaar inclusief de presentatie
 • Let ook op het aantal woningen dat te koop staat en probeer te achterhalen hoeveel woningen succesvol zijn verkocht in een bepaalde periode
 • Doe navraag naar de activiteiten in jouw omgeving en de kennis van het makelaarskantoor van jouw woongebied
 • Vraag daarnaast hoe het zit met alle diensten en eventuele mogelijkheden zelf zaken op te pakken
 • En natuurlijk: kijk altijd naar de tarieven, want hier kan veel verschil in zitten!

Binnenkort je huis verkopen?

Dan is het tijd om inzicht te verkrijgen in je financiën. Misschien wil je direct een ander huis kopen? Of heb je dat reeds gedaan? HypotheekLenen kan je in dit proces bijstaan door je te voorzien van een heldere kijk op je financiële mogelijkheden. Samen met jou zoeken we naar de best passende financiering of overbruggingskredieten, zodat je met een veilig gevoel je huis te koop kunt zetten. Bel ons vrijblijvend om een afspraak in te plannen!


Lees tips & adviesBereken uw hypotheek

Ook uw hypotheek online simuleren?Klik hier

U hoeft niets te doen, wij zoeken voor u bij 25 banken. 100% onafhankelijk, gratis en vrijblijvend.