Klanten getuigen

Voor mijn eerste huis heb ik aangeklopt bij Hypotheeklenen.be. Alles werd duidelijk uitgelegd en er is goed de tijd genomen om mij te helpen aan een goedkope hypotheek. Met de selectie van Hypotheeklenen.be heb ik snel een goedkope hypotheek kunnen afsluiten. Binnen twee weken was alles rond.

Stijn
Huis of appartement kopen? De voor- en nadelen en tips op een rij
24 februari

Huis of appartement kopen? De voor- en nadelen en tips op een rij

Geschreven door Hypotheek Lenen

Een woning aanschaffen is een best groot karwei, dat je continu voor verschillende keuzes zet. Zoals het bepalen van de lengte en soort hypotheek, in welke streek je wilt wonen en natuurlijk ook: wat voor soort huis je wilt. De grote centrale vraag is dan vaak, of je in een woning of in een appartement wilt gaan wonen?

In de regel kiezen veel mensen voor een appartement met een iets minder ruim budget, maar tegenwoordig bestaan er ook genoeg huizen die niet veel duurder zijn. In stedelijke gebieden is het verschil soms niet eens meer aanwezig, wanneer je huizen en appartementen met eenzelfde oppervlakte vergelijkt.

Om je een beetje op weg te helpen hebben we wat informatie voor je vergaard over beide keuzemogelijkheden, zodat je beter kunt beoordelen of je nu een huis of een appartement wilt kopen.

Een huis is allang niet meer duurder

Zoals we net al hebben aangegeven: huizen zijn niet per definitie duurder dan appartementen. Sinds de opkomst van luxe loft appartementen bijvoorbeeld, die veelal net zo ruim zijn als een doorsnee woning. Natuurlijk zal een penthouse ook meer geld kosten, dan een gemiddeld rijtjeshuis. Je betaalt vooral in de stad voor vierkante meters en niet zozeer voor de uitvoering.

Wanneer een huis echter een riante tuin heeft, dan zal je vaak zien dat het prijsverschil weer om de hoek komt kijken. In iets meer rustige gebieden zoals dorpen vind je daarnaast ook vaak wat grotere en vrijstaande huizen. Vanzelfsprekend zijn zulke panden wel een stuk duurder, dan een appartement. Ga vooral voor jezelf heel goed na wat je precies kunt besteden, zodat je met een verantwoord gevoel kunt gaan huizenjagen.

Een appartement: voor- en nadelen en informatie

Een appartement is in veel gevallen een uitstekende keuze voor starters en alleenstaanden, maar ook met een gezin kun je in een appartement goed wonen als je op wat extra factoren let. De voordelen van een appartement zijn onder andere een vaak centrale ligging te midden van scholen en winkels, het mooie uitzicht vanaf je balkon en het feit dat je sneller contact maakt met buren.

Daarnaast worden de kosten voor externe renovatiewerken en bepaalde gezamenlijke binnenwerken gedeeld. Dit kan je aardig wat geld schelen bij verplichte onderhoudsklussen. Een appartement kan met een (groot) gezin wel al snel gehorig worden en doordat je overal buren om je heen hebt, bestaat het risico op geluidsoverlast. Dit geldt ook voor huisdieren.

Een huis: voor- en nadelen en informatie

Een huis is vaak perfect als je gaat samenwonen of een gezin begint, maar ook als alleenstaande kun je prima voor een woning kiezen als je budget dat toelaat. Huizen zijn ook goed voor mensen met huisdieren, omdat je meer privacy verkrijgt en meestal ook een eigen stukje buitenruimte zoals een tuin. Een ander voordeel van een huis is dat je vrijer bent om renovaties uit te voeren.

Je zult alle renovaties meestal wel uit eigen zak moeten betalen, enkel wanneer je met meerdere buren een vereniging van eigenaren opstart geldt dit niet. Huizen hebben vaak minder geluidsoverlast omdat je alleen aan de zijkant buren hebt of in het geheel niet. Maar het onderhoud van een woning neemt wel veel meer tijd in beslag, daarnaast betaal je ook hogere gemeentebelastingen.

Hypotheek Lenen adviseert je graag over het kopen van een huis of appartement

Wil je binnenkort verhuizen, of ben je starter en wil je graag advies over de beste keuzes die je kunt maken? Dan zit je bij Hypotheek Lenen altijd goed. Wij kunnen precies jouw financiële situatie en persoonlijke wensen in kaart brengen, zodat je veel gerichter op zoek kunt gaan naar jouw droomwoning. En deze natuurlijk ook kunt aanschaffen met onze hulp! Bel direct voor een afspraak en wij vertellen je meer.


Lees tips & adviesBereken uw hypotheek

Ook uw hypotheek online simuleren?Klik hier

U hoeft niets te doen, wij zoeken voor u bij 25 banken. 100% onafhankelijk, gratis en vrijblijvend.