Klanten getuigen

Mijn man en ik waren op zoek naar een goede hypotheek, maar zagen door de bomen het bos niet meer. Dankzij een duidelijk overzicht en een goede simulatie van Hypotheeklenen.be, werd de juiste keuze al snel erg gemakkelijk. Het uitzoeken van een hypotheek werd bijna leuk ;-).

Katrien
Huis kopen in het buitenland: waar dien je op te letten?
8 september

Huis kopen in het buitenland: waar dien je op te letten?

Geschreven door Hypotheek Lenen

Heb je er wel eens over nagedacht om een huis in het buitenland aan te schaffen? Veel vakantiegangers en reizigers kiezen hiervoor, omdat het na verloop van tijd wel prettig is om een eigen stekje te hebben op je favoriete vakantiebestemming. ‘A home away from home’, om het zo maar te zeggen, want je bespaart zo natuurlijk ook aardig op hotelkosten.

Begin dan wel maar vast met onderzoek doen, want een huis in het buitenland kopen is een stuk ingewikkelder dan in je eigen land. Ook hoor je nog weleens verhalen van mensen die zijn opgelicht.

Ons advies luidt daarom altijd: lees je goed in en neem het liefst een expert in de arm, zoals een goede vastgoedmakelaar in de betreffende regio. In dit artikel vind je nog enkele andere tips, die je op weg kunnen helpen met het kopen van een huis in het buitenland.

Hoe te beginnen?

Vanzelfsprekend is een goede voorbereiding belangrijk bij de aankoop van onroerend goed, maar voor een woning in het buitenland geldt dit des te meer. Je zult uiteraard moeten bepalen waar je graag wilt wonen, waarna je ook verder gaat zoeken naar een specifieke regio en locatie.

Dit kan per persoon en huishouden enorm verschillen; een gezin met meerdere kinderen zal waarschijnlijk een andere soort woning zoeken dan een koppel vijftigers bij wie de kinderen reeds het huis uit zijn. Doe dus gedegen onderzoek naar de regio en voorzieningen en bedenk ook goed, hoeveel geld je wilt besteden.

Onderzoek de historie van het pand

Heb je eenmaal een pand op het oog, of zelfs meerdere woningen om te bezichtigen? Dan raden wij je aan altijd goed door te vragen bij de desbetreffende makelaar. Let goed op vochtproblemen en mogelijke andere verborgen gebreken.

Vraag ook na of er geen schulden aan het pand kleven van de vorige eigenaar, want wanneer je hiervan niet op de hoogte bent dan kun jij ermee opgezadeld raken. Het beste is middels een tussenpersoon te werken die de taal machtig, zodat de communicatie helder en duidelijk verloopt.

Wees zeer voorzichtig met contracten en het tekenen van documenten

Ben je razend enthousiast en wil de verkoopmakelaar je maar al te graag een compromis laten ondertekenen? Doe dit zeker niet zomaar! Want door het zetten van je handtekening zit je hier wettelijk aan vast.

Indien je het huis wel heel graag wilt hebben, laat je dan direct bijstaan door iemand die ervaring en kennis van de regio heeft.

Bereken goed wat je uiteindelijk kwijt bent

Net zoals in België zal je in het buitenland ook meer betalen, dan enkel de koopprijs van het pand. Daar komen verscheidene kosten bij, zoals juridische kosten, registratierechten, notariskosten en het opstellen van mogelijke extra documenten die nodig zijn omdat je niet in het desbetreffende land woonachtig bent.

Bedenk daarom ook goed wat je absolute maximale budget is, zodat je hierdoor niet later voor vervelende verassingen komt te staan. Contacteer Hypotheek Lenen en laat je bijstaan met het op orde brengen van je financiële situatie, zodat je goed weet waar je aan toe bent. Bel ons gerust eens voor een vrijblijvend adviesgesprek.


Lees tips & adviesBereken uw hypotheek

Ook uw hypotheek online simuleren?Klik hier

U hoeft niets te doen, wij zoeken voor u bij 25 banken. 100% onafhankelijk, gratis en vrijblijvend.