Klanten getuigen

Ik wou graag verhuizen, maar zag erg op tegen de papierwinkel. Mijn huisbankier stelde me een hypotheek aan, waar ik me toch niet helemaal goed bij voelde. Ik ging voor een tweede opinie naar Hypotheeklenen.be en mijn voorgevoel werd bevestigd: met hulp van Hypotheeklenen.be heb ik nu een hypotheek die veel goedkoper is dan bij mijn eigen bank.

Jaqcueline
Huis kopen? Hoe houd je je budget onder controle?
18 juli

Huis kopen? Hoe houd je je budget onder controle?

Geschreven door Hypotheek Lenen

Tijdens de aankoop van een woning kom je voor vele keuzemogelijkheden te staan. Waar wil je wonen? In een stad, of liever in een ietwat rustiger gebied? Wat voor soort huis wil je en hoeveel vierkante meter dient de oppervlakte ongeveer te beslaan om er comfortabel te kunnen wonen? En daarna volgt meestal de belangrijkste vraag: hoeveel geld kun je besteden?

Bepaal je budget aan de hand van je woonwensen

Bij een sleutel-op-de-deur woning is het budget vrij direct te betalen. Deze kun je immers zo betrekken zonder renovatiekosten. Het enige waar je rekening mee dient te houden zijn kosten voor de inrichting. Je kunt je budget dus vrij gemakkelijk inschatten door de kosten voor de aanschaf van je woning op te tellen bij de kosten voor een (nieuwe) inboedel. Wanneer je dit overzichtelijk op papier hebt, is het enkel zaak je ook aan dit overzicht te houden.

Renovaties vereisen een nauwkeurige benadering en externe expertise

Schaf je echter een woning aan waar in meer of mindere mate werk aan is, dan wordt het al een heel ander verhaal. Naast een inboedel zul je ook geld kwijt zijn aan kosten voor reparatie en renovatie. Deze kosten kunnen behoorlijk hoog oplopen, zeker indien je zelf niet zo veel verstand hebt van verbouwen en je veel uit handen zal moeten geven. Dit zijn dan ook de gevallen waar grote risico’s aan verbonden zijn. Huur je een aannemer in, dan is het raadzaam om altijd referenties te checken zodat je er vrijwel zeker van kunt zijn dat deze firma correct en efficiënt te werk zal gaan.

Nadat je een geschikte aannemer hebt gevonden, dien je samen een duidelijk en concreet kostenplaatje op te stellen. Welke ruimten of onderdelen van de woning wil je opknappen? Hoeveel tijd neemt dit in beslag? Hoeveel kosten zul je maken voor de werkzaamheden, in dit geval zowel materiaalkosten als uurloon?
Heb je dit kostenplaatje eenmaal samengesteld, dan bestaat je uiteindelijk budget uit de aanschafprijs van de woning, kosten voor renovatie en kosten voor de nieuwe inboedel. Om niet boven je budget uit te stijgen, zul je tijdens de renovatie geregeld een vinger aan de pols moeten houden en nauwkeurig bij moeten houden wat er al gedaan is, versus de werkzaamheden die nog moeten gebeuren.

Waar kun je een lening voor krijgen?

Niet alle kosten kunnen worden meegenomen in een hypotheeklening. Kosten voor de aanschaf van een woning vallen uiteraard wel onder binnen een hypotheeklening, de kosten die je maakt voor de nodige renovaties in de meeste gevallen ook. Maar de aankoop van meubilair en andere bezittingen zul je uit eigen zak moeten betalen. Je zult dus vooraf goed moeten bepalen, welke kosten wel en welke juist niet mee moeten worden genomen in de hypotheeklening.

Gezien de vele verschillende kostenposten kan dit een moeilijke opgave blijken. Wij raden daarom altijd aan om hiervoor advies in te winnen bij een firma die over de nodige kennis en kunde beschikt op het gebied van hypotheken. Hypotheeklenen.be helpt je hier graag mee. Niet alleen staan we je bij met raad en advies, we zoeken ook - geheel onafhankelijk - de beste en goedkoopste hypotheek, die alle mogelijke kosten binnen je budget dekt.

Vraag nu een vrijblijvend adviesgesprek!


Lees tips & adviesBereken uw hypotheek

Ook uw hypotheek online simuleren?Klik hier

U hoeft niets te doen, wij zoeken voor u bij 25 banken. 100% onafhankelijk, gratis en vrijblijvend.