Klanten getuigen

Mijn man en ik waren op zoek naar een goede hypotheek, maar zagen door de bomen het bos niet meer. Dankzij een duidelijk overzicht en een goede simulatie van Hypotheeklenen.be, werd de juiste keuze al snel erg gemakkelijk. Het uitzoeken van een hypotheek werd bijna leuk ;-).

Katrien
Huis kopen als jongere? Is het écht zo moeilijk als het lijkt?
15 december

Huis kopen als jongere? Is het écht zo moeilijk als het lijkt?

Geschreven door Hypotheek Lenen

Het komt steeds vaker in het nieuws: jongeren en jongvolwassenen kunnen steeds minder goed een woning betalen. De gemiddelde woningprijzen zijn de laatste decennia enorm de hoogte in geschoten, terwijl de inkomens van de gemiddelde jongvolwassen er niet is op vooruitgegaan.

Gevolg: een eerste woning kopen is absoluut geen evidentie voor de meeste jonge mensen. Maar hoe zit de vork nu precies in de steel? Zijn er geen opties voor de jongvolwassenen? Een overzicht van de huidige situatie.

Hoeveel kost een woning momenteel?

Hoeveel moeten de jongeren dan gemiddeld neerleggen voor een huis? In Vlaanderen zal je voor een losstaande woning ongeveer 365 000 mogen tellen. Voor een appartement ligt de prijs rond 215 000 en voor een rijwoning ben je ongeveer 260 000 euro kwijt. In de stad ben je logischerwijs meer kwijt aan een woning, vooral in grootsteden zoals Brussel, Leuven, Gent en Antwerpen is het bijna onmogelijk voor jongvolwassenen om iets goed op de kop te tikken.

Hoeveel kunnen jongvolwassenen bij de bank lenen?

In de meeste gevallen gaan banken nooit het volledige bedrag van de woningprijs aan jou uitlenen. Vaak komt dit neer op een percentage van maximum 80 tot 90 procent. De resterende 10 tot 20 procent zal je zelf uit je spaarboekje moeten halen. Soms zijn de regels voor jonge mensen iets versoepeld: een derde van die leningen mag namelijk wél boven de 100 procent gaan. Handig!

Let op! Er komen nog wel enkele kosten bovenop de koopprijs. Zo kan je bijvoorbeeld niet rekenen op je lening bij de registratierechten (10 % van de aankoopprijs).

Hoeveel verdienen jongeren?

Sparen is dus de boodschap als je graag ooit eigenaar wil zijn van je eigen woning. Maar laat het loon van een jongvolwassenen dat wel toe? Gemiddeld verdienen jongeren tussen 18 en 34 jaar momenteel gemiddeld 1 363 euro per maand, terwijl werkende mensen tussen de 35 en 49 een gemiddeld loon hebben van 2 143 euro per maand. Voor jonge mensen is het dus gemiddeld wat moeilijker om een centje opzij te leggen.

Sommige gelukkigen krijgen wel van de ouders een startbedrag om hen een duwtje in de rug te geven. Meestal kunnen zij wel zorgen voor een mooi startbedrag. Heb je dat geluk niet? dan kan je nog altijd eens praten met een hypotheek expert van Hypotheeklenen.

Hoe pakken jongeren het beste aan? Hypotheeklenen geeft raad

Ben jij van plan om je eerste woning te kopen, maar weet je niet wat hoe of wat? Praat eens met een expert van Hypotheeklenen en bespreek samen de beste mogelijkheden voor jouw specifieke situatie. Contacteer ons nu voor vrijblijvend advies of maak een afspraak!


Lees tips & adviesBereken uw hypotheek

Ook uw hypotheek online simuleren?Klik hier

U hoeft niets te doen, wij zoeken voor u bij 25 banken. 100% onafhankelijk, gratis en vrijblijvend.