Klanten getuigen

Voor mijn nieuwe woning was ik op zoek naar goed en onafhankelijk advies. Hypotheeklenen.be heeft mij goed voorzien van de juiste informatie, zodat ik snel en zonder veel zorgen een weloverwogen beslissing kon nemen. Ik kan het iedereen aanraden!

Marnix Vramhout
Hoeveel kan ik maximaal lenen?
15 december

Hoeveel kan ik maximaal lenen?

Geschreven door Hypotheek Lenen

Heb je al een tijdje de droom om een eigen huis aan te schaffen? Niet zo gek, aangezien de eigendom van een huis vele voordelen met zich mee kan brengen. Je hebt immers nooit te maken met een huisbaas, kunt je huis precies zo inrichten zoals je zelf wilt en in gunstige gevallen doe je ook nog eens een goede investering die later mogelijkerwijs vruchten zal afwerpen.

Alvorens op huizenjacht te gaan, is het belangrijk om van tevoren te weten hoeveel je precies kunt besteden aan een woning. In veruit de meeste gevallen zullen mensen een hypothecair krediet of een lening afsluiten, aangezien een huis nu eenmaal een grote en dure investering is.
Hoeveel kan je precies lenen en maandelijks afbetalen, zodat je naast de hypothecaire lening ook nog comfortabel kan leven? Om deze vraag te beantwoorden, volgen hier wat tips.

Hypothecaire lening: realistisch bedrag

Om een afweging te maken van het voor jou meest passende bedrag dat je kan lenen, dien je eerst een aantal zaken voor jezelf op een rijtje te zetten. Wat kun je maandelijks missen? Dit bereken je door je inkomsten te vergelijken met de hoogte van de hypothetische maandelijkse hypotheeklasten. In het algemeen wordt de zogenaamde 33% regel aangehouden. Deze houdt in dat de maandelijkse lasten voor het aflossen van het hypothecaire krediet niet hoger mogen zijn dan 33% van je totale gezinsinkomen.

Neem het volgende voorbeeld als uitgangspunt:

Simon en Marie verdienen op maandelijkse basis in totaal 3400 euro netto. Simon werkt parttime en verdient 1350 euro, Marie werkt fulltime en verdient 2050. Volgens de 33% regel zouden zij dan maximaal 1122 euro uit mogen geven aan maandelijkse aflossingen. In dit geval gaat men wel uit van een ideale situatie. Dat wil zeggen dat Simon en Marie geen andere leningen hebben lopen en gemiddelde vaste uitgaven hebben. Heb je een gat in je hand en spendeer je veel geld aan bijvoorbeeld etentjes en uitgaan, dan zul je 33% allicht ietwat naar beneden moeten stellen.

Hoe zit het met de rest van je vaste uitgaven?

Om een realistischer beeld te creëren van het bedrag dat je  kan lenen en maandelijks afbetalen, kun je het beste een duidelijk overzicht maken van je vaste uitgaven per maand. Deze kunnen bestaan uit:

  • andere vast lasten zoals kosten voor energie, water, telefoon en internet, een auto en boodschappen.
  • Daarnaast kun je wellicht ook andere financiële verplichtingen hebben zoals een krediet. Deze kan in sommige gevallen meegefinancierd worden met je hypothecaire krediet. Dit kan vanwege het lagere rentepercentage voordelig uitpakken.
  • Houd ook rekening met je uitgavepatroon. Wil je maandelijks een minimaal bedrag te besteden hebben aan leuke dingen, neem dit dan ook echt mee. Anders zit je misschien wel in een mooi huis, maar kun je niks meer doen, en daar word je zeker niet gelukkiger van.

We willen overigens nog benadrukken, dat het aanbeveling verdient niet al te royaal naar de toekomst te kijken. Misschien verwacht je over een aantal jaar een betere functie te hebben met dito salaris, echter kun je dit soort onzekerheden beter niet meenemen in je kostenplaatje. Speel liever op safe en reken met wat je nu hebt, in plaats van met wat je wilt hebben.

Wil je liever totale zekerheid hebben over het bedrag dat je kan lenen?

Win dan het advies in van een financieel expert. Hypotheek Lenen beschikt over vele jaren ervaring op het gebied van financieel advies en hypotheken. Wij weten als geen ander met welke valkuilen je te maken kunt krijgen en kunnen je zodoende een realistisch beeld presenteren van je mogelijkheden. Daarna helpen we je ook nog eens om de ideale hypotheeklening te krijgen. Neem dus snel contact op voor een afspraak, zodat je meteen kunt zoeken naar jouw droomwoning.


Lees tips & adviesBereken uw hypotheek

Ook uw hypotheek online simuleren?Klik hier

U hoeft niets te doen, wij zoeken voor u bij 25 banken. 100% onafhankelijk, gratis en vrijblijvend.