Klanten getuigen

Financiële producten zijn soms erg ingewikkeld, maar met de hulp van Hypotheeklenen is het allemaal goed gekomen. Dankzij de uitgebreide vergelijking en heldere uitleg, heb ik vol vertrouwen een fantastische prijs gekregen voor mijn nieuwe hypotheek.

Isabelle Tant
Hoe kan je een lopende hypotheeklening beëindigen of overzetten?
15 november

Hoe kan je een lopende hypotheeklening beëindigen of overzetten?

Geschreven door Hypotheek Lenen

Een vraag die de meeste eigenaars van een woning zich wel eens stellen: wat moet je doen als je een ander huis wilt kopen, maar je huidige hypotheeklening nog niet is afbetaald? Hoe kan je je lopende lening beëindigen? Wij leggen het je haarfijn uit.

Lenen of huren tijdens lopende hypotheeklening

Eerst en vooral is het heel belangrijk om te weten dat het perfect mogelijk is om je pand te verhuren of een nieuwe lening aan te vragen wanneer je hypotheeklening nog lopende is.

Natuurlijk heeft dit wel een grote impact op je financiën en kan je je dus beter laten adviseren door expert en de beste optie zorgvuldig uitkiezen. Hieronder de verschillende dingen die je kan doen.

Draag je lening over naar een nieuw pand

Een interessante optie is om je lening simpelweg over te dragen naar het volgende pand. Je lening blijft gewoon doorlopen en je hoeft ook geen schadevergoeding te betalen aan degenen die je een lening hebben gegeven.

Het is bovendien veel goedkoper om je lening simpelweg over te dragen in plaats van te laten schrappen en er een nieuwe te laten aanmaken. Op die manier vermijd je namelijk onnodige administratieve kosten voor een nieuw hypothecair krediet. Nog een voordeel: je blijft de voordelen behouden van je vorige krediet!

Betaal je lening terug en sluit nieuw krediet af

Een lening overdragen kan in vele gevallen een goede optie zijn, maar soms komt het toch erg voordelig uit als je je lening terugbetaalt en er een nieuwe kan afsluiten.

Wanneer kies je beter voor deze tweede optie? Als bijvoorbeeld de interestvoeten op dat moment erg laag staan en je huidig lening op een veel hogere rente stond, is het misschien wel de moeite waard om te overwegen om een nieuwe lening af te sluiten.

Ga voor een overbruggingskrediet

Een overbruggingskrediet, ook wel verbindingskrediet genoemd, is er speciaal voor mensen die de tijd tussen de aankoop van een nieuwe woning en de verkoop van de huidige woning moeten kunnen overbruggen. Hoe het precies werkt: je bank zal je in die tussenperiode een bepaald kapitaal ‘voorschieten’. Dit bedrag is gebaseerd om de geschatte prijs die je zal ontvangen voor je oude woning. Met dit bedrag kan je dan een nieuwe woning of de bouw van een huis financieren.

Let op! Dit is een contract van erg bepaalde duur. je kan dit enkel aanvragen voor enkele maanden tot maximum iets meer dan een jaar. Dit is dus bedoeld voor als dat echt nodig blijkt te zijn. Intresten zal je hier ook moeten betalen en die liggen wat hoger dan bij gewone hypothecaire leningen.

Verhuur je huidige woning

Ben je niet van plan om je huidige woning te verkopen, maar denk je aan verhuren? Dan zal je hypothecaire lening gewoon blijven doorlopen. Als je het slim speelt, zullen de huurinkomsten je maandelijkse afbetalingen kunnen dekken! Natuurlijk kan het wel een paar maanden duren voordat je geschikte huurders vindt.

Hypothecair advies? Contacteer Hypotheeklenen!

Wil je graag de juiste mogelijkheden bespreken met een expert? De specialisten van Hypotheeklenen beantwoorden met plezier al je vragen! Vraag gerust naar een vrijblijvend deskundig advies. Direct afspraak maken met één van de specialisten? Contacteer ons vandaag nog.


Lees tips & adviesBereken uw hypotheek

Ook uw hypotheek online simuleren?Klik hier

U hoeft niets te doen, wij zoeken voor u bij 25 banken. 100% onafhankelijk, gratis en vrijblijvend.