Klanten getuigen

Voor mijn eerste huis heb ik aangeklopt bij Hypotheeklenen.be. Alles werd duidelijk uitgelegd en er is goed de tijd genomen om mij te helpen aan een goedkope hypotheek. Met de selectie van Hypotheeklenen.be heb ik snel een goedkope hypotheek kunnen afsluiten. Binnen twee weken was alles rond.

Stijn
Hoe bereid je je financieel voor op je eerste hypotheek? 6 handige tips!
15 april

Hoe bereid je je financieel voor op je eerste hypotheek? 6 handige tips!

Geschreven door Hypotheek Lenen

Wanneer je je eerste woning gaat kopen dan merk je al gauw, dat je een hoop werk voor de boeg hebt. Misschien wel letterlijk, als je ook renovatiewerken uit zal voeren. Maar vooral op administratief gebied moet je aardig wat voorbereidingswerk doen.

Om goed op de hoogte te zijn van al je financiële mogelijkheden en eventuele struikelblokken, kan je de onderstaande tips in acht nemen. Dan zouden de onderhandelingen vlekkeloos moeten verlopen.

1. Maak een helder stappenplan voor jezelf

Voordat je overal afspraken gaat maken, is het slim om voor jezelf duidelijk op papier te zeten wat je wil, kan en verwacht.
Maak een duidelijke schets van je financiële situatie en die van je partner. Lijst daarbij volgende zaken op:.

  • Jullie inkomsten
  • Jullie vaste en variabele uitgaven
  • Eventuele schulden
  • Een opsomming van jullie eigen inbreng

Bedenk ook hoe jullie de toekomst een beetje zien: zitten er promoties in het verschiet? Of juist minder werkuren in verband met en kinderwens?
Deze zaken dien je eigenlijk zo duidelijk als mogelijk voor jezelf op te schrijven, zodat je later niet met verrassingen wordt geconfronteerd.

2. Hoeveel gaat je droomhuis je precies kosten?

Een tweede factor die zeer belangrijk is: de aankoopwaarde van je woning, inclusief eventuele kosten voor verbouw- en renovatiewerken die jullie op de planning hebben staan. Op basis van deze gegevens kan de hypotheekadviseur een passende lening voor jullie vinden en nagaan hoeveel die zal kosten.

3. Zoek een goede hypotheekadviseur

Iets dat echt van waarde is, is een goede en onafhankelijke hypotheekadviseur. Hypotheek Lenen kan je bijvoorbeeld voorzien van geheel onafhankelijk advies, omdat wij met ruim 25 verschillende hypotheekverstrekkers samenwerken.
Ook is een adviseur vaak veel beter in staat oor jou te onderhandelen en dit kan je zomaar honderden euro’s op je maandelijkse termijnen per jaar schelen.

4. Stap in op een moment dat de rentevoet laag is

Hoe hoger de rentevoet is, hoe meer je zult betalen per maand. Het spreekt dus voor zich dat instappen op een moment dat de rente laag is, slim is.
Is dit niet mogelijk, omdat je met dubbele maandlasten zit en zo snel als mogelijk een hypotheek moet afsluiten? Opteer dan voor een variabele rentevoet met een korte looptijd om op een later moment alsnog gebruik te kunnen maken van een gunstig tarief.

5. Welke hypotheek kies je?

Je hebt behoorlijk wat keuzevrijheid op het gebied van de hypotheeksoort. Je dient jezelf dan een beetje af te vragen hoe lang je wilt aflossen, wanneer je veel en wanneer juist weinig wilt aflossen en op welke manier je wilt aflossen. Bespreek dit met de adviseur en hij of zij kan een perfecte mix voor je maken, of de best passende hypotheekvorm vinden.

6. Sluit goede verzekeringen af om risico’s in te perken

Een laatste factor waar je op kunt besparen, is de verzekering. Ga zeker niet meteen mee met de bank die jouw hypotheek verstrekt, door te shoppen kun je vaak goedkoper af zijn.
Daarnaast kun je jezelf indekken voor een veelvoud aan toekomstige gebeurtenissen, je hypotheekadviseur kan je wederom precies vertellen wat het beste is in jouw geval. Bel snel met Hypotheek Lenen en wij helpen je graag met alle bovenstaande punten.

Contacteer ons voor het inplannen van een afspraak of vrijblijvend advies.


Lees tips & adviesBereken uw hypotheek

Ook uw hypotheek online simuleren?Klik hier

U hoeft niets te doen, wij zoeken voor u bij 25 banken. 100% onafhankelijk, gratis en vrijblijvend.